A HR egy teljesen felesleges álszakma?
Nem látom, hogy mi a kézzelfogható szerepük egy cégnél.
Egy HR-es feladata röviden ugye az, hogy hozzáértő, motivált munkaerőt biztosítson a cég számára (nagyon komolynak hangzik). Első kérdésem az, hogy ezt miért ne tudná megoldani a helyi osztály- /részlegvezető annál is inkább, mert a HR-essel ellentétben ő ismeri a konkrét csapatot, maga is közöttük dolgozik? Hogyan választja ki pl. egy HR-es a munkaerőt az adott közösségre specializálva, ha nem is ismeri az ott dolgozó embereket?
Egy példa: én médiában, művészeti ágon dolgozom, sok nálunk a különc. Ki volt szervezve egy HR-es cégnek a munkaerőszerzés, akik olyanokkal utasították vissza a jelentkezőket, hogy pl. tetoválása volt végig a karján, meg azzal, hogy a fészbuk odalán fűvel kapcsolatos viccelődések vannak - jelzem, hogy ebben a szakmában az a ritkaság, ha valaki nem tolt még füvet vagy kokaint. Ezt kideríteni (megnézni egy fészbuk oldalt) amúgy nagyon nagy kutatómunka lehetett. A porfóliójukat ráadásul továbbküldték nekünk, jelezve, hogy ők nem értik a mi szakmánkat - ez rendben is van, de akkor mégis mihez ért? :)
Másrészt, amikor interjúztattak, mindig volt a HR-t követően magával a részlegvezetővel, vagy pár prominensebb jövőbeli kollégával is interjúm. Nincs kétségem affelől, hogy itt dőlt el valójában a felvételem, nem pedig a HR-es trükkösnek szánt kérdésein, mint pl. hogy a barátaim mit mondanának rólam...
Mit godnoltok, mi az, amit konkrétan egy HR-es jobban csinál, vagy egyáltalán megcsinál, mint ami nélkülük is megtörténne egy felvételiztetéskor? Mert én leginkább eddig csak akadálynak éreztem a rajtuk keresztül történő kommunikációt, ami a cégnek is csak többletproblémát okoz, mintsem bármiféle hasznot hajt.
"ezt miért ne tudná megoldani a helyi osztály- /részlegvezető"
Azért, mert nem ez a dolga és hasznosabban is el tudja tölteni a munkaidejét.
De még kisebbek voltak, és egyszerűbbek.
Régen jól működött a lóvontatású faeke is, aztán valamiért mégse azt használjuk már.
A HR egy szakma, csak sajnos ritkán csinálják jól.
Nézd, én csak azt tudom, hogy amilyen HR-es felvételiztetővel eddig találkoztam, az mind elég megalázóra sikerült, mintha arra menne ki a játék, hogy az addig csűrjék-csavarják az interjút, míg hibát nem találnak benned, amit persze mindig és mindenkiben lehet, csak hozzáállás kérdése.
Még fiatalon, néhány interjú alatt úgy megsemmisítettek a HR-es vizsgáztatók, hogy utána évekig nem volt semmi önbizalmam, és csak egy nagy rakás szerencsétlenségnek éreztem magamat, egy nagy nullának.
Végül beletörődtem, és gyakorlatilag betanított munkásként helyezkedtem el, gyakorlatilag a társadalom perifériáján mert már annyira nem tudtam hinni a képességeimben.
Aztán amikor sikerült értelmiségi, intellektuel emberekkel kapcsolatba lépnem a későbbiekben, ismeretség, barátság, munkakapcsolat során, mindig olyan visszajelzéseket kaptam, hogy nagyon intelligens, széles látókörű, művelt embernek jellemeztek, és aki nem tudta, milyen munkám van, alapértelmezetten értelmiséginek gondolt.
Tehát elmondható, hogy felszínesen ítélő HR-esek képesek zsákutcába vinni emberek életét, mert életszerűtlen tesztekben és sablon kérdéssorokban gondolkodnak, ahelyett, hogy az ember valódi, egyedi jellemét és intellektuális képességeit értékelnék.
Én nagyon nem tartom őket sokra.
1: ez kevés lesz ide, hogy "nem értesz hozzá", várom az érveidet, halljam, miben vagyok hülye. A linkjeiddel meg töröld ki légyszi a s*gged. Az agressziódból lefogadom kóülönben, hogy érintett vagy, valami betalált.
6: ez egy lózung. Ha valamit csak nagyon kevesen csinálnak jól, akkor az nem azt jelenti, hogy magával a tevékenységgel valami probléma lehet, netán teljesen feledleges? A Holokauszt sem azért nem volt jó, mert nem csinálták elég jól.
7: köszi, hogy leírtad. Engem ugyan nem semmisítettek meg, viszont kb. mindig azt éreztem, hogy teljesen fogalmatlan, oda nem illő kérdésekkel bombáznak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!