A HR egy teljesen felesleges álszakma?
Nem látom, hogy mi a kézzelfogható szerepük egy cégnél.
Egy HR-es feladata röviden ugye az, hogy hozzáértő, motivált munkaerőt biztosítson a cég számára (nagyon komolynak hangzik). Első kérdésem az, hogy ezt miért ne tudná megoldani a helyi osztály- /részlegvezető annál is inkább, mert a HR-essel ellentétben ő ismeri a konkrét csapatot, maga is közöttük dolgozik? Hogyan választja ki pl. egy HR-es a munkaerőt az adott közösségre specializálva, ha nem is ismeri az ott dolgozó embereket?
Egy példa: én médiában, művészeti ágon dolgozom, sok nálunk a különc. Ki volt szervezve egy HR-es cégnek a munkaerőszerzés, akik olyanokkal utasították vissza a jelentkezőket, hogy pl. tetoválása volt végig a karján, meg azzal, hogy a fészbuk odalán fűvel kapcsolatos viccelődések vannak - jelzem, hogy ebben a szakmában az a ritkaság, ha valaki nem tolt még füvet vagy kokaint. Ezt kideríteni (megnézni egy fészbuk oldalt) amúgy nagyon nagy kutatómunka lehetett. A porfóliójukat ráadásul továbbküldték nekünk, jelezve, hogy ők nem értik a mi szakmánkat - ez rendben is van, de akkor mégis mihez ért? :)
Másrészt, amikor interjúztattak, mindig volt a HR-t követően magával a részlegvezetővel, vagy pár prominensebb jövőbeli kollégával is interjúm. Nincs kétségem affelől, hogy itt dőlt el valójában a felvételem, nem pedig a HR-es trükkösnek szánt kérdésein, mint pl. hogy a barátaim mit mondanának rólam...
Mit godnoltok, mi az, amit konkrétan egy HR-es jobban csinál, vagy egyáltalán megcsinál, mint ami nélkülük is megtörténne egy felvételiztetéskor? Mert én leginkább eddig csak akadálynak éreztem a rajtuk keresztül történő kommunikációt, ami a cégnek is csak többletproblémát okoz, mintsem bármiféle hasznot hajt.
A HR feladata általában egy cégnél:
- toborzás kiválasztás
- bérszámfejtés, vagy annak előkészítése (ha erre nincs külön szerződött partner)
- továbbképzések, tréningek menedzselése
- munkahelyi integráció segítése (amennyiben erre nincs külön munkapszichológus)
- munkahelyi egészségfejlesztés (amennyiben erre nincs külön szakember)
Ja, és olyan szakma hogy "HR-es", nem létezik.
13:
és a legelsőt kivéve látott bárki HR-est, aki a többivel is foglalkozott?
Bérszámfejtés pl. a könyvelő feladata, ami minden cégnél van.
Nyilván ha nem láttam volna, nem írom. Nálunk ezekre a feladatokra 1-1 külön HR részleg van.
Talent Acquisition - Toborzás
Learning & Development - Tréningek, továbbképzések
HR Business - Az összekötő csapat a cégen belüli más részlegekkel (számlázáés, ügyfélszolgálat stb)
Payroll - Bérszámfejtés előkészítése
...Kiírom az ajtómra, hogy "Kötéltánc"! Ettől el fogod hinni, hogy hasznos, tevőleges dolgot csinálok, - remélem!
Nem kételkedem abban, hogy látták ilyen feliratokat, de ennek érdemi értelme nincs - a felesleges széttudományoskodáson kívül.
Van egy főnök.
Bemész hozzá - hívásra.
Beszélgettek a leendő jövőről, számításba jöhető opciókról, juttatásokról, követelményszintekről, bérezésről, és a végén, ha kellően értelmesnek, agilisnak, rátermettnek ítél meg a leendő főnököd, akkor felajánlja a munka megkezdésének lehetőségét az aktuális lehetőségekkel összehangoltan, - amit vagy elfogadsz vagy nem. Ha igen, akkor írásban foglaljátok a megállapodás elemeit. PONT.
Nem kell ehhez 10-15, légkondicionált irodában, munkaidejének 70 %-ában körmét reszelgető agyonképzett!
Ja, de itt igen, mert ez Magyarország!
Bocsi!
"De még kisebbek voltak, és egyszerűbbek."
Mik voltak kisebbek? Az állami nagyvállalatok? Ne vicceljünk már.
"és a legelsőt kivéve látott bárki HR-est, aki a többivel is foglalkozott?"
Én pl. nem láttam.
A bérszámfejtés a bérelszámoló feladata a cégeknél, erre van külön csoport. A munkaügy az munkaügyi osztály (vagy csoport).
Én csak interjúztatni láttam még HR-est.
Nem mellesleg engem eddig mindig a szakmai vezető interjúztatott, HR 3,14csa sosem, szerencsére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!