Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Nem engedik a dolgozókat...

Nem engedik a dolgozókat szabadságra. Mennyire teheti meg ezt?

Figyelt kérdés

Egy gyárban dolgozom, ahol egy ideje azt játszák, hogy nem vehetjük ki a szabadságainkat, nagyon sok embernek marad bent, nem is vetetik ki, van aki most 50 nappal indul mert 20at hozott át. Természetesen ezt sem veheti ki most idén csak úgy, könyebben mert most is visszautasították neki és sok más embernek a temérdek munkára hivatkozva. Nem adják ki márciusig, egész évben kivehetjük a tavalyi szabit, de mivel visszautasítanak időközönként szabadság stopra hivatkozva, mindig megmarad ugye megint amit megint átvisz az ember. Van akinek csak 1 marad, van akinek 20 is, de a legtöbbnek van 5 napja legalább áthozva. Mostanában amióta kovid van, még sűrűbben szabadság stopot hirdetnek. Kovid óta az utolsó bőrt is le akarják húzni rólunk. Akkor sem álltunk le, csak levették a munkaidőt. Mondjuk nem bántam azt. De idén a bent tartott leállásos szabadságból sem lett semmi, mert dolgoztattak minket mégis. De egész évben bent fogták, nehogy kivehessük. Be kellett mennünk, de épp hogy volt mit csinálni.

A kérdésem az lenne, mennyire elterjedt szokás ez, hogy a tavalyi szabikat évekig lehet tologatni át? Mit tud a dolgozó ezellen tenni? Ki ellenőrzi őket?

Szerintem nagy sumákság van a szabikkal ahogyan ők elszámolják....

2021. jan. 15. 09:37
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
91%
Olyanról is sűrűn hallani, hogy aláíratják veled, hogy szabadságra mész, de be kell, hogy menjél, csak papíron vagy szabin. Én hótziher, hogy nem mennék be, ha már egyszer aláírtam. Kirúgni nem rúghatnak ki meg nem jelenés indokával, hiszen én legálisan és hivatalosan szabadságon vagyok.
2021. jan. 15. 10:37
 12/22 anonim ***** válasza:
38%

"rúghatnak ki meg nem jelenés indokával, "

ja.de ha "visszajöttél" ezer más indokkal meg igen, ne legyünk már ennyire naivak.

2021. jan. 15. 10:44
 13/22 anonim ***** válasza:
61%
12: És mégis milyen indokkal? Azonnali elbocsátással semmifélével. Egy ilyen munkahelyről pedig amúgyis jönnék elfele, amint lehet.
2021. jan. 15. 11:21
 14/22 anonim ***** válasza:
#13: Nem mindegy? Elengedik a próbaidőt, aztán kalap-kabát (nyilván kifizetik azt a bért), ettől még munkád nem lesz.
2021. jan. 15. 11:22
 15/22 anonim ***** válasza:
38%

" És mégis milyen indokkal"

BÁRMILYENNEL. hogy kék a szemed és nem barna. hogy póló van rajtad és nem mellény. bármivel.

2021. jan. 15. 11:24
 16/22 anonim ***** válasza:
14: Gondolom, felmondási időt akartál írni. És mi van, ha határozott idejű szerződéssel dolgozom, és hátra van mondjuk még 3 hónap? Azt csak nem fogják elengedni, és egyben kifizetni. De ahogy mondom, mindegy is, mert ilyen helyen én nem maradnék sokáig, egy efféle mozzanat után azonnal keresgélni kezdenék.
2021. jan. 15. 11:30
 17/22 anonim ***** válasza:

Nálatok nincs leállás? Mert inkább az szokott lenni a gond, hogy ha valakinek van 20 nap szabija, akkor tegyük fel évvégén kell 10 nap, meg nyáron egy 2 hetes leállás és már el is mentek a szabadságai.

Alapesetben a munkáltató rendelkezik a szabadság 2/3-ával az MT szerint, de ha kötnek egy olyan szerződést, akkor ettől tán el lehet térni. Szóval ez inkább jogi eset már, fel kell keresni egy munkajogos ügyvédet és be kell neki mutatni a papírokat, amiket aláírtál és a kiadott bérlapokat is, amin rajta vannak a kiadott szabadságok. Mivel a bérlapot is alá kell irtani, hogy átvetted, ha nem értesz egyet a benne közöltekkel, akkor szólnod kell és nem írod alá. Persze találnak más indokot is hogy kirúgják az ilyen embert, de nah… jogod van szólni.

Amúgy ha olyan szerződést akarnak veled aláíratni, ami eltér a szokványos dolgoktól, akkor jogod van utána járni és egy ügyvéddel lefordíttatni a nyakatekert jogi maszlagot, hogy most eladod a lelked vagy valami jó is van benne?

2021. jan. 15. 13:43
 18/22 anonim ***** válasza:
17: A leállásban elhasznált szabadnapok nem azokhoz tartoznak, amikkel a munkáltató rendelkezik?
2021. jan. 15. 13:52
 19/22 anonim ***** válasza:

A leállásnál a tárgyévben járó szabadságokkal kell számolni, nem halmozni akár több évig. A munkáltató jogellenesen cselekszik, ha nem adja ki tárgyévben vagy a tárgyévet követő évben x időn belül a szabadságokat, függetlenül attól, hogy mennyivel rendelkezhet. De azért ilyen munkáltatónál csak azok maradnak, akiknek nincs választásuk, és azokat be is tudják fenyíteni, aki tud, az ne dolgozzon ilyen helyen, mert nagyon rosszul jár. A szabadság nem azért van, hogy a dolgozó lógassa a lábát, a munkáltató érdeke is a dolgozó szabadsága. A munkavédelmi törvény előírja, hogy munkavégzésre alkalmas állapotban kell munkába állni. Ha a munkavállalót nem engedik szabadságra, fáradt lesz, hibázik, balesetet csinál, amivel jobb esetben csak egy rövid táppénzre kerül, rosszabb esetben kárt okoz a munkáltatónak, legrosszabb esetben meghal vagy más meghal miatta.

Aki a munkáltatót védi, vagy annyira be van szarva, hogy jaj, mi van, ha kirúgnak, ha szólni mersz, gondoljon bele, hogy fel merne-e szállni egy olyan buszra, aminek a sofőrjéről tudja, hogy kimerült a túlhajszoltságtól, és emiatt nem tud rendesen koncentrálni.

2021. jan. 15. 16:10
 20/22 A kérdező kommentje:

Nálunk régebben kiírós tömb volt, alá kellett írni a szabit. Aztán kitalálták, hogy új rendszert csinálnak. Most számítógépen van egy szabadságos programjuk. Viszont már most nem írunk alá semmit. Se jelenlétit, semmit. Tudom, hogy a cég rendelkezik a szabadság nagy részével, de igazából 100%-ban ő rendelkezik, mert sokszor visszamondják. Olyankor persze reklamálunk, hogy márpedig nekünk nagyon kell amikor tényleg erős indokunk is van (befizetett nyaralás, orvos, lakásfelújításhoz ugye a szakember mondja meg mikor jó, stb). Aztán nagy nehezen szájukat húzva adnak... Most mindenkinek mondják vissza sorra.

Nekünk csak télen van leállás, de most már az sem nagyon. A 31et adták ki csak, hogy ne legyenek már olyan köcsögök ha már az egészet lesztronózták illetve a 3 műszaknak plusz egy nap, mert nem is volt annyi munka és csak 2 műszak volt azokban a napokban... Nem tudom mire készülnek ennyire...

Amikor eladóként dolgoztam, sem mehettem úgy szabira ahogy akartam, csak ahogy a főnökasszonynak jó volt beosztani. Az viszont mindig kivetette velem, de sosem úgy, hogy nekem jó legyen. Engem minden szombatra beosztott. Sosem volt szabad szombatom. De még beteg sem lehettem csak úgy, mert mit képzelek magamról, hogy bejelentés nélkül beteg leszek. ??? Mivel nem tetszett az arcom neki, mert beszóltam neki, kirugatott.

Nem érdekli a munkáltatókat, hogy te jól érezd magad ahol dolgozol. Vagy én voltam eddig nagyon szar helyeken. De most mindenkitől azt hallom, hogy egyre rosszabb a helyzet náluk is és ők nem betanított munkások, szakmában dolgoznak.

Az emberekről az utolsó bőrt is le akarják húzni.

2021. jan. 16. 11:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!