Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Hisztis, sértődött kolléganőt...

Hisztis, sértődött kolléganőt hogy érdemes kezelni?

Figyelt kérdés

Van egy kolléganőm (ráadásul beosztottam), aki már hónapok óta valami miatt meg van sértődve rám. A korábban nyitott és barátságos viszonyunk teljesen a visszájára fordult. Ezzel kapcsolatban már volt egy hosszú beszélgetésünk, de úgy érzem, hogy nem sokra jutottunk és nem is volt velem teljesen őszinte. A többi kollégámtól tudtam meg pl., hogy a sértődése fő oka az, hogy állítólag nem segítek neki eleget a munkájában (pályakezdőről van szó). Sajnos ez utóbbival nem tudok mit kezdeni, a lehetőségeimhez képest már így is rengeteg segítséget kapott tőlem.

A többi problémát igyekeztem orvosolni, javítottam a kommunikációmon, jobban odafigyelek, hogy mit mondok neki, de úgy látom, hogy a belém vetett bizalma végleg elveszett. Nem elég, hogy távolságtartóan, néha undok módon viselkedik velem (a munkán kívül látványosan kerül, a szemembe sem néz, a köszönés is láthatóan nehezére esik, stb.), de újabban minden megnyilvánulásomban a "csapdát" keresi, a legrosszabbat feltételezi rólam.

A munka terén még épp hogy együtt tudunk működni, ilyenkor némi bemelegítés után még cseverészni, viccelődni is tudunk, de emögött mindig ott lapul egy kínos távolságtartás. Aztán másnap kezdődik minden előröl.

A kisasszonyról tudni kell még:

- Korábban más kollégákra is megsértődött már

- A felszínen elég büszke, önérzetes, de mégsem tűnik beképzeltnek

- Elő tudja adni a magabiztosat, de úgy érzem, hogy ezzel a belső bizonytalanságait kompenzálja, tehát önértékelési gondjai lehetnek

- A kezdeti magabiztosság után a valódi feladatnál mindig komoly segítségre van szüksége

- Mostanában alapjáraton is rossz passzban van, eléggé túlvállalta magát az egyetemen (még tanul, ráadásul most vizsgaidőszak van) és a magánéletében is gondjai lehetnek. Ezekkel kapcsolatban szokott panaszkodni, még nekem is

- Ezek a rossz tulajdonságai voltak, ezen kívül számos pozitív tulajdonsága is van. Amikor összeszedettebb volt, a munkájával is maximálisan meg voltam elégedve

Hogy tudnék a motivációján javítani? Hogy tudnám a kapcsolatunkat normalizálni?

Főnökként mi volna a helyes lépésebben a helyzetben? Mint látjátok, már több dolgot kipróbáltam. Az idő megoldja vajon a problémát?

2021. jan. 10. 14:04
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:

"Az igazság gondolom valahol félúton van."

Nem. Ha 9 retardált mond neked gyökérséget, és 2 meg jót, akkor a 9 retardáltat ki kell venni az egyenletből, mert túl szélsőséges hülyeségeket mondanak, mint a 18.-as. A szöveged világosan kiemelte, hogy milyen szándékaid vannak és hogy viselkedik a lány, teljesen látható a jóindulatod.

"Hogy tudnék a motivációján javítani? Hogy tudnám a kapcsolatunkat normalizálni?"

Vannak olyan emberek, akik nagyon be vannak szorulva X érzelmi állapotokba, berögződtek. Náluk van, hogy NINCS olyan viselkedésforma, amire megnyílnának, mert NEM akarnak megnyílni. A lánynak lehet hogy van ilyenje, de nem igazán tudhatod, és szerintem már így is túl teljesítettél, de ez nem számít, mert te igazán segíteni akarsz.

"Főnökként mi volna a helyes lépésebben a helyzetben?"

Te főnökként hogyan szeretnéd, hogy nézzen ki a helyzet? Fontos az számodra, hogy a munkahelyen a kapcsolatok pozitívak, vagy legalább semlegesek legyenek, vagy elég, ha megcsinálja a munkát a beosztott, és engedelmeskedjen?

"Az idő megoldja vajon a problémát?"

Kérdéses, ő mennyire ragad bele az érzelmi dolgaiba. Ha nagyon, akkor az idő csak súlyosbítja, stabilizálja ezt az állapotát.

Mivel interneten hirtelenjében nem érdemes pontos instrukciókat adni hogyan viselkedj vele, inkább egy tág útmutatást adnék.

Ha a másik ember zárt, nem érted a viselkedését és meg akarod nyitni, de nem sikerül, akkor nincs más út, csak a különböző, sorozatos próbálkozások. A cél az, hogy megnyíljon annyira, hogy meg tudd vele beszélni a problémát.

Bár, mivel flegma, nem őszinte, nem ad magyarázatot a viselkedéséről, ezért én "büntetném", negatív visszajelzéseket adnék neki, hogy észbe kapjon a viselkedésének a helytelenségéről. Ha pozitív vagy semleges visszajelzést adok, nem lesz tisztában a nyomiságával.

2021. jan. 10. 20:14
 22/23 A kérdező kommentje:

Utolsó, köszönöm a részletes választ.

Alapvetően pozitív légkört szeretnék az embereim között. Nyilván ezért meg kell dolgozni és most ez az egyik akadályozó tényező.

Ezen kívül kihívást látok a dologban "pszichológiai" szempontból. Nem vagyok híve annak, hogy csak jöjjön be dolgozni és csinálja, amit mondok. Ha jól érzi magát, nem csak az ő kedve, de végső soron az egész csapat munkája jobb lesz. Nekem is sokan segítettek kezdőként. Igaz, ő látszólag nem kér a segítségemből, de szerintem ez csak a felszín.

2021. jan. 11. 09:43
 23/23 anonim ***** válasza:
Tetszik neked az a nő. Mindenáron meg akarod hódítani. Nézz magadba! Munkahely, nem szerelmi fészek! Egyébként úgyse lesz ott sokáig, mert meg fogja unni a zaklatásodat.
2021. jan. 11. 19:19
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!