Fiatal nőként vezető pozícióban. Hogy érhetném el, hogy legalább elfogadjanak, emberszámba vegyenek?
Nem szeretnék túlzottan részletekbe bocsátkozni, de megpróbálom érhetően elmesélni a történetem.
Nagyjából 5 éve vagyok a pályámon és nem szeretnék szerénytelennek tűnni, távol áll tőlem az arrogancia is, de az ország egyik legjobbja vagyok a szakmámban. Ezt bizonyítják az eredményeim. Ősszel úgy alakult,hogy vezető pozícióba helyeztek egy olyan helyre, ami középkorú és idősödő férfiakból áll, minimum 20 év tapasztalattal a hátuk mögött. Nem volt választásom. Azt is tudtam, egyikőjük esélyes volt szakmai előrelépésre a tapasztalata okán, de a tudása nem volt meg. Én konkrétan azt tanultam, ami ehhez a pozícióhoz szükséges. Nyilvánvaló volt, hogy nem várhatok egyből tiszteletet, hiszem, hogy azt ki kell érdemelni. Reménykedtem, hogy látván az eredményeimet illetve azokat, amelyeket közösen elértünk, majd elfogadnak a koromtól és nememtől függetlenül. Minden erőmmel azon voltam, hogy bizonyítsak nekik, nem véletlenül vagyok itt. Mindig kedves és tisztelettudó vagyok velük. Ennek ellenére semmi. A kötelező köröket lefutjuk, de folyamatosan érzem a feszültséget, elkapok halk sutyorgásokat a személyemet illetően. Alapvetően is féltem, mert nem vagyok egy vezető-típus, de már ott tartok, az sem érdekel, ha soha többet nem dolgozhatok a szakmámban, otthagyok mindent. Nagyon tanácstalan vagyok.
" az ország egyik legjobbja vagyok a szakmámban. Ezt bizonyítják az eredményeim."
Ha ez így lenne, akkor miért is egy csetfórumon kérsz tanácsot,
hogy "mitévőlegyél"?
.
"esélyes volt szakmai előrelépésre a tapasztalata okán, de a tudása nem volt meg. Én konkrétan azt tanultam, ami ehhez a pozícióhoz szükséges. "
.
Amit ő szakmai tapasztalat alapján már megszerzett.
De ez mindegy is. A főnökség szakmailag lát benned fantáziát.
Viszont a rátermettségeddel kapcsolatban komoly hiányosságaid vannak.
.
Szóval, ha nem kamu a kérdésed, akkor kooperálj szakmailag ezzel a tapasztalt, kiváló szakemberrel az ügy és a munkacsoport hatékonysága érdekében.
Első lépés ahhoz, hogy valóban alkalmasnak tűnj vezető pozíció betöltésére.
Ugyanis a végzettség alap, a személyiségi alkalmasság döntő.
Különben megesznek reggelire.
A tekintély nem a státusz velejárója. Meg kell tudni szerezni és meg kell tudni őrizni. Tudással, emberekkel való megfelelő bánásmóddal.
No, de ha te itt keresed a módszertant, nem sok jövőt jósolok neked.
Léteznek olyan tanfolyamok, ahol meg lehet tanulni a módszertant.
" nem vagyok egy vezető-típus"
1-es vagyok.
Ez látszik. A főnökeid, akik kineveztek, nem voltak elég körültekintőek.
1,2 szar érzés, mi, hogy a nők sokkal jobbak nálatok?
Attól hogy egy bőrlebeny fityeg a lábad között, még nem vagy több.
Ja de...azzal a bőrlebennyel. HÚHA.
Azért tettem fel a kérdésem, mert érdekelt volna teljesen idegen, kívülálló emberek véleménye, ettől függetlenül természetesen jó ideje más vonalon is próbálkozom. Nem értem miért írnék kamu kérdést, pláne egy olyan ügyben, ami lassan felemészt.
.
"esélyes volt szakmai előrelépésre a tapasztalata okán, de a tudása nem volt meg. Én konkrétan azt tanultam, ami ehhez a pozícióhoz szükséges. "
.
"Amit ő szakmai tapasztalat alapján már megszerzett."
Nem szerzett meg, mert teljesen alap végzettsége van a szakmánkat illetően.
Viszont valóban mindegy, nem fogok még itt is bizonygatni.
A tanácsokat viszont köszönöm neked is.
Aki kitalálta hogy a pozícióba tegyen, az tényleg nem gondolta végig.
Mégis mivel tudod kétséget kizáróan bizonyítani, hogy te vagy a legjobb? Nem az a baj hogy nő vagy, hanem hogy túl fiatal, és ha egy fiatal bekerül vezetői pozícióba ott ahol jóval tapasztaltabbak is vannak, az gyanús hogy csókos. Ez pedig sajnos ellenszenvet vált ki.
Írtam, hogy nem volt választásom, illetve nekik sem igazán. És nem a legjobb, az egyik legjobb vagyok. Az sem azért, mert annyira baromi jó vagyok, hogy ne ugorhatná meg más ezt a szintet.
Azért van ez, mert kevesen vannak ezzel a végzettséggel, ezáltal tudással ezen a pályán, főleg itt Magyarországon. A szakmai tudásomat pedig ők látják eredményekkel, ezért sem értem, miért kérdőjelezik meg.
Cégtől függ, hogy ki lesz vezető. Még jónak sem kell kifejezetten lenni a szakmában, sem idősnek. Vannak helyek, ahol kb jó helyen és időben kell lenni a vezető pozihoz nemnulla tapasztalattal (elég ha csak te maradsz egyedül, aki ismeri az adott rendszert, amin dolgoztok), máshol meg kihalásosan működik ez.
Szerintem túlmisztifikálod a tecnikai vezetői pozit. Én is huszonévesen lettem vezető, egyedül maradtam a teljes projekten, 4 év alatt odakerültem... Nem néztek le egyáltalán, pedig én még csak a szakma krémje sem voltam, csak az első sprinteknél ott voltam és sokat vállaltam, aztán rám raktak ezt is, azt is, miközben fogytak és cserélődtek az emberek mellőlem.
A saját cégénél meg bárki lehet főnök, a legnagyobb senki is. Volt ilyen főnököm, aluliskolázott, laikus volt hozzám képest, de azzal, hogy ott dolgoztam, elfogadtam a hatalmi viszonyokat. Szóval nem úgy megy ez a főnök dolog, ahogy a vezetőség sem, hogy ha valaki az, akkor istennek tekintik vagy annyit várnak tőle...
"Nyilvánvaló volt, hogy nem várhatok egyből tiszteletet, hiszem, hogy azt ki kell érdemelni."
Hülyeség. Elég, ha korrekt vagy és tudsz szervezni, számontartani dolgokat. Ne nyalj és ne is görcsölj, viselkedj továbbra is normális kollégaként, igazából ezen múlik.
Fiatal nőként nem bírom felfogni, hogy miért lesz minden nőnek üldözési mániája, ha eljut egy olyan pozícióba, ami kicsit maszkulinabb. Ha nem felelsz meg és nem kapsz tiszteletet, az nem azok miatt a tulajdonságaid miatt lesz, amikről nem tehetsz. Nagyon jópofa dolog mindent arra fogni, hogy csak azért, mert nő vagyok, de önámítás. Ugyanaz, mint mikor a romák nem tudnak viselkedni, aztán ha megbüntetik őket, megy a "csak azért, mert cgány vagyok" duma.
Embereld meg magad és viselkedj társként, ne vezetőként. A fene sem kíváncsi arra, hogy milyen tiszteletet akarsz te kivívni, miközben lobogtatod, hogy fiatal női vezető vagy. Az sem érdekel semmit. A munkádra koncentrálj, arra, hogy effektívek legyetek, ne a hatalmi bohóckodásra meg az új szerep felvételére. Egyedül csak azt lehet elszámolni, amit letesztek az asztalra. A többi csak duma meg máz, a hülye végzettségekkel, életkorral, nemekkel együtt.
9-es, a nyers stílusod ellenére te mégis miféle álomvilágban élsz, hogy azt gondolod ma Magyarországon egy fiatal nőt magas pozícióban nem ér semmiféle diszkriminatív, szexista viselkedés?
A kérdező világosan leírta, h értek már el közösen eredményeket, szakmai szemmel nem kérdőjelezhetik meg. Az is lejön, hogy nem érezteti velük, hogy ő a főni.
Kedves velük stb. Akkor mégis vajon mi problémájuk lehet vele? Vajon mi..
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!