Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Érdemes lenne otthagynom az...

Érdemes lenne otthagynom az egyetemet és elmenni szakmát tanulni?

Figyelt kérdés

A diplomával is kb 2-300 ezer nettó lenne a reális fizetés. De egy villanyszerelő, vagy gázszerelő, kőműves vagy írhatok bármilyen keresettebb szakmát, megkereshet havi 800 ezreket.

Teljesen elbizonytalanodtam az egyetemmel kapcsolatban. Megint kijött rajtam a depresszió is. Ezen őrlődök már 2 hete.

Fogalmam sem volt arról, hogy egy szakmunkás ilyen jól kereshet. Azt hittem, hogy ha továbbtanulok és egyetemre megyek, akkor jó életem lesz, ezt súlykolták belénk már az iskolában is, hogy "tanulj, menj egyetemre és sokra viszed" de észre kellett vennem, hogy aki elment szakmát tanulni az sokkal többre fogja vinni, mint én. Én legfeljebb műveltebb leszek, de pénzem az biztos kevesebb lesz.

2020. júl. 22. 01:20
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
100%

"Megint kijött rajtam a depresszió is. Ezen őrlődök már 2 hete."

Ne ilyen állapotban dönts hajnalok hajnalán. Előbb aludd ki magad normálisan, kezdjél el rendszeresen és normálisan enni, inni, mozogni, stb., és amikor már nem vagy depis, akkor gondold át. Egyébként ha kihagysz fél évet és elmész dolgozni ez ilyen szaki mellé, az nem fog megártani. Akkor majd közelebbről látod, hogy milyen élet az, amit a diploma nélkül választhatnál (te, akinek valószínűleg benne van a fejében egy diploma).

2020. júl. 22. 18:30
 22/31 anonim ***** válasza:
#20-as, cms-el komolyabb igényű oldalt fejlesztői tudás nélkül nem fogsz tudni összerakni.
2020. júl. 22. 19:25
 23/31 anonim ***** válasza:
100%
Gazdasági diplomával jól lehet keresni és rengeteg helyre mehetsz: NAV, MNB, egyéni vállalkozó, multi, önkormányzat, bármelyik iroda (otthonban, kórházban), állami cégek, startup, bank, kft.... Megannyi lehetőség + pozícióban is: marketinges, könyvelő, vállalkozó, hr, logisztikai, termelési, informatikai területen dolgozó, banki ügyintéző, SSC, könyvvizsgáló, biztosító ügynök.. stb. Nem hiszem el, hogy ezek közül nem találsz megfelelőt. + még akár tőzsdézhetsz is. Egy szakmunkás rengeteget dolgozik és valószínűleg a fizika túlterhelés miatt nem sok életévet fog élni. Azt már meg se említve, hogy 40-50-60 évesen már nagyon nehéz és veszélyes a fizikai meló. Nekem annyit nem ér a pénz, hogy az egészségem menjen rá. Egészséget nem lehet venni. A hegesztő kap br. 500 ezret, nem is sajnálom tőle, mivel a szemeit, kezeit kockáztatja. Szóval kérlek azért az eü-i feltételeket is nézd. A villanyszerelő lehet, hogy kap egy szép összeget, de ott van a benzin ktg., adó, anyag ktg., eszköz ktg., könyvelési díj. Azért ezeket is le kell vonni, hogy kijöjjön a tényleges bevétel. A kőműves se keres meg havi 800-at, nem tudom ezt honnan vetted, de nem annyi. Sajnálom, ha elkeserítő a válaszom, de sok fizikai munkást ismerek. Ha a pénz érdekel, menj az alapszak után mesterképzésre, phd + tanulj nyelveket (nyelvvizsga pótlék).
2020. júl. 22. 19:47
 24/31 A kérdező kommentje:

De gazdasági diplomával nem egyszerű elhelyezkedni, a legtöbb helyre többkörös állásinterjúkon kell átmenni, szóval ha nem én vagyok a legjobb, nem vesznek fel. Én meg elég szorongós tipus vagyok, nem hiányzik ez a hercehurca. Attól is félek, hogy nem vennének fel sehova.

A hegesztő többet kap 500-nál. Több helyen olvastam, hogy egy hegesztő megkeres nettó 900-akat. De simán ki lehet menni külföldre is.

Ismerek kőművest és ők is külföldre járnak nyaralni a családdal.

Azt hiszem eléggé kijött rajtam most a kapunyitási pánik

2020. júl. 22. 21:17
 25/31 anonim ***** válasza:
Akkor tedd el magad holnapra. Mondom, hogy aludj rendszeresen eleget, anélkül nem lehet gondolkodni.
2020. júl. 22. 21:26
 26/31 anonim ***** válasza:
100%

Hisztizel a többkörös interjú miatt, de felhúzni egy vállalkozást nem lenne büdös, mi? 😂

Jézusom, ne komolytalankodj már, az a szaki aki sikeres a szakmájában, ha egyetemista lenne egy hasonló szakon (pl villanyszerelő helyett villamosmérnökin), ugyanolyan sikeres tudna lenni, mert megvan benne az a mentalitás.

Én és a párom is keresünk jó pénzeket diplomásként azokban a szektorokban, ahol most a megfelelő OKJ-s végzettséggel is lehet aratni, ha az ember jól csinálja. Sőt, valószínűleg szabadúszóként mégtöbbet tudnánk keresni, csak ahhoz még nem vagyok elég bátor.

Ez nem OKJ kérdése, hanem piac... A műszaki, informatikai és gazdasági vonal most pörög. Akár diplomás vagy akár okleveles. Ha emellett utána is mész a feladatnak, akkor főleg.

Más területeken meg ugyanúgy átlagos a bér mindkét kategóriában, ugyanúgy alulfizetett egy eü okj-s, mint egy eü diplomás, stb, stb... Nem azért, mert hülyék, hanem mert ez a piaci igény.

Csak a diplomásokat a multik fizetik inkább, a szakikat meg a magánszemélyek és a helyi vállalkozások. Ez sem igaz minden esetben, de nagy vonalakban igen.

2020. júl. 22. 22:23
 27/31 anonim ***** válasza:

"genrálj valami villanyszerelési hibát, és próbálj felhívni egy szakembert, mikor, és mennyiért jönne megjavítani....de előtte ülj le, és kapaszkodj a székbe"

Nem rég lett felújítva nálunk az egyik szoba. 2 napi munkáért kért 30 ezret anyag beszerzéssel együtt.

Ha minden nap ennyit keres, akkor az havi 20 nap alatt 300k. Ha az egész után adózik, akkor az nettó 200-a beszerelt cuccok.

2020. júl. 23. 02:50
 28/31 anonim ***** válasza:
100%

Nem olvastam el a válaszokat. De azt megjegyzem, hogy egy kőműves ha ügyes és tapasztalt (tehát város-megye szinten elterjed a neve) akkor is max 350 et kereshet meg havonta. A 800-at havonta Németországban keresi meg. Én tudom mert csináltam ezt a szakmát, németben is voltam és ott kerestem havonta 800-at,de hidd el, hogy semmi pénzért nem mennék vissza (napi 16-20 órás munka) Itthon átlagosan 300-at kerestem havonta, de nem voltam hajlandó, csak napi 8 órába dolgozni, egy órás szigorú ebédszünettel. Csak nagyon speciális esetben túlóráztam.

Most jelenleg egyetemen tanulok gazdálkodási szakon. Én elhatároztam, hogy nem szeretnék kőművesként nyugdíjba menni, többre akarom vinni. El is fogom érni, hisz küzdök érte keményen. Te is képes vagy rá, csak el kell hinned és nem szabad feladni. Az egyetem már csak ilyen. Megpróbáltatásokkal teli.

Ha van kedved függeszd fel az egyetemet és akkor végezz el egy OKJ-t, később az csak plusz pont lesz ha több végzettséged van.

Én sem fogom teljesen feladni a kőműveskedést, ha lesz időm plusz pénzszerzési lehetőségnek ott lesz. Na meg családnak is nagy segítség ha van egy szakember tag. :D

Sok sikert kívánok neked!

2020. júl. 23. 11:55
 29/31 A kérdező kommentje:

Hát, szakmunkásként szerintem nem lenne nehéz beindítani egy egyéni vállalkozást, van munka bőven. De ezektől a többkörös állásinterjúktól, meg a HR-esektől eléggé félek.

Az egyetemet én nem érzem nehéznek megpróbáltatásnak, 4-es átlagom van, csak most elbizonytalanodtam.

Én több helyen azt olvastam, hogy ezek az egyéni vállalkozó kőművesek, villanyszerelők, gázszerelők megkeresnek 800-900 nettót. Akkor ez így nem igaz?

2020. júl. 23. 17:03
 30/31 anonim ***** válasza:
100%

28-as vagyok. Egyéni vállalkozóként dolgoztam, néha alkalmaztam is segédmunkásokat,de itthon 800-900 ezret nem kerestem meg kisvállalattal. Nem azt mondom, hogy lehetetlen, de ahhoz bővíteni kell a vállalkozást, középvállalkozóvá kell nőnöd és országos szinten ismertté kell tenned a céged. Ha ez megvan és van elég szakmunkásod akkor egyszerre több helyen tudsz tevékenykedni, de ehhez sok pénzre és nagy energiabefektetésre van szükség.

Én nem kezdenék bele.

Magánvállalkozóként itthon 8-900 ezret inkább szellemi munkából tudsz bezsebelni, de ahhoz is elengedhetetlen a gazdag múlt, nagy kitartás és a sok stressz. Úgyhogy ha nem elégszel meg a nettó 300-max 400-al amely azért szerintem már egy eg3szen elfogadható fizetés akkor inkább folytasd az egyetemet és szimpla szorgalomból érj el magasabb fokozatot.

2020. júl. 23. 18:39
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!