Egyesek miért nem tudják, hogy hol a helyük?

Gimnázium után nem mentem egyetemre, személyzeti vezető lettem egy agglomerációbeli Tesco-ban.
Az iskolám már ott sem érdekelt senkit, az intelligenciát és tettvágyat nézték.
Elsőrangú referencia volt, mert ügyeletes áruházvezetést kellett ellátnom, ami "jól hangzik", de semmi pluszfeladattal nem járt.
4 év után megpályáztam egy sportszerekkel kereskedő cég áruházvezetői állását.
Gond nélkül ment, sportszeretőként beleillettem a cég filozofiájába, szimoatikus volt számukra a kommunikációm.
Elmondtam, hogy "vendéglátást" akarok, mosolygós, szakmailag kompetens eladókkal.
Tetszett nekik, ahogy gondolkodom.
Váltottam, de a fizetésem nem nőtt sokat és korlátlan autóhasználatot sem kaptam.
Ennek okán léptem előre, s váltottam.
A fizetésem kardinálisan nőtt, a tankolás (külföldön is!) korlátlan.
Ha szombaton bolognait akarok készíteni a páromnak, akkor pénteken gond nélkül lemehetek céges költségen Triesztbe olaaz tésztát venni.
Itt most remekül érzem magam és van perspektíva is.
A vírus miatt lecsúszott a forgalom (a vásárlások javát éttermek, szállodák bonyolítják), de korrigálták a forgalmi elvárást és ugyanúgy fizették a negyedéves prémiumot. Ez a korrektség!

Egyik kommentben olvastam ilyesmit, nem feltétlen rád értettem.
Egy nem diplomásnak nem feltétlen van kevesebb tudása, mint egy diplomásnak.
Nekem pl. az egyik diplomám biológus diploma, de ökológiából pl. apám bármikor leköröz, mert 30 éve ilyen területen dolgozik (releváns diploma nélkül)
Ugyanígy nagybátyám autószerelői végzettséggel bármelyik kezdő/junior gépészmérnököt sarokba állítja, mert 30+ éve ezt csinálja még szabadidejében is.
Sok év tapasztalatát az egyetem nem adja a szádba.
Ahol előírás az egyetemi végzettség, oda nem fognak nem egyetemi végzettet felvenni, max protekcióval.

"Senkit nem foglalkoztat az egyetem és a gyakorlat.
Kommunikációs- és prezentációs készség, kreativitás (!), önbizalom."
Aha, igen. Ez kb. olyan mifelénk, mint a párkeresés. Elvárás az van a másik fél felé, meg kötelességek, de rendesen megfizetni és emberszámba venni már nem annyira megy. Legyen hatvanféle készsége, tapasztalata (akkor is, ha pályakezdő), legyen kicsattanó önbizalma, értsen mindenhez is, csak pénzt meg szabit ne kérjen.

Ennyi a hülye a világon nincs!
Persze, azt veszik fel, aki a legokosabb, legtalpraesettebb...
Lófütyit. Azt veszik fel, aki rokon, sógor, urambátyám. Vagy akit kefél a főnök. Kivételt képeznek a gagyi állások, ahova senki sem akar menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!