Ti dolgoztatok már olyan helyen, ahol, ha némileg korábban beértél, mint a meghatározott kezdési időpont, azt várták, hogy már akkor kezdd el a munkát?
Én állandó jelleggel nem, de közvetítő által alkalmilag fordultam már meg. Tehát mondjuk a kezdési időpont volt reggel 7 vagy 8 óra (ez változó volt). Én beértem mondjuk fél órával előbb, és úgy gondoltam, addig leülök kávézni, híreket olvasni, meg ilyenek. Erre jönnek, hogy álljak befele dolgozni, egy-kettő! Én mondom, hogy van még félóra kezdésig. Ők, hogy nem érdekes, akkor írjam be az ívre felet kezdésnek, majd úgy fizetnek, gyerünk egy-kettő! Abban az esetben még talán nem lett volna baj, ha arról lett volna szó, hogy akkor majd annyival korábban elmehetek. De épp ez az, hogy ott ritkaságszámba ment a beosztásban meghatározott időpontban végzés, délután 3-ból általán 4 vagy fél öt lett. (0 órás szerződés volt, órabérrel, tehát mégcsak túlórának sem minősült.)
A lényeg, hogy még ha nem is állandó jelleggel dolgozom ott, és nincs szerződésbe szabva egy fix óraszám, nem jogos az, ha ragaszkodom, hogy a beosztásban megadott kezdési időpontnál ne kelljen egy perccel se korábban munkába állnom? Velem nem volt ilyen, de hallottam már, hogy valaki elenkezni akart, hogy nem kezd korábban, erre azt mondták, akkor már mehet is el, és többet ne menjen, vagy fenyegették, hogy feketelistára tetetik, hogy többet ne küldje oda a közvetítő. Ez azért eléggé a patkány kizsákmányolás kategória. Arról nem is beszélve, hogy gondolhatnák, hogy nem azért vagyok ott korábban, mert már szenvedek a munkaelvonási tünetektől, hanem mert így megy a tömegközlekedés.
Veletek volt már hasonló?
igen volt. Megmondta, hogy a munkaidőm szerződés szerint 8:00 kor kezdődik, addigra a helyemen leszek. volt főnök aki pukkadozott, meg magyarázott.. én meg készítettem tovább a kávémat.
Semmi következménye nem lett, csak a szájuk járt.
Számolnék én neki egy-kettőt úgy, hogy azt nem tenné zsebre a mocskosa!
Milyen ótvar rabszolgatartó hely ez?
Legalább frekventáltabb helyen van, vagy egy prérin? Ha van a közelben bármi, ahová be tudsz térni eltölteni a reggeli felesleges időd, inkább tedd azt. Ha csak egy pad van nem tl messze kellemesebb helyen, még ott is jobb, mint bemenni a suttyók közé ingyen robotolni.
Nem dolgoztam még ilyen helyen. Nem is tartom jogosnak, hogy hamarabb a munka elé állítsanak.
Viszont ha rugalmas a munkaadó, és mondjuk két órával előbb beérsz és elkezded a munkát, és két órával előbb abba is hagyhatod, akkor azzal szembesülsz, hogy a népszerűbb időpontra járók azonnal felteszik a kérdést: te meg máris mész? Ilyenkor az a válasz, hogy amikor 6-kor kezdtem 8 helyett, akkor nem voltál itt, hogy megkérdezd, máris kezdek-e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!