Magyarországon ennyivel korábban indul a munkaidő, mint máshol?
Találkoztam már egy csomó külföldi videóval/poszttal, hogy "Hogyan keljünk korán", meg "Hogyan legyél reggeli pacsirta" és hasonlók.
Ezekben a "korán kelés" 6:30-at, 7:00-t jelent, és sokáig ecsetelik, hogy hát igen, ez brutál korán van, de meg lehet szokni, stb.
Nekem ez fura, nem ismerek olyan embert, aki 6:00 után kelne, én is 6:30-kor már bőven a vonaton ülök munkába menet, és a mosakodáson, öltözésen kívül nem sok mindenre van időm előtte... Ezek a külföldi emberek pedig felébrednek 6:30-7:00 körül, még van idejük reggelit készíteni, edzeni, teázni/kávézni, olvasni egy keveset, stb, és ezek után indulnak dolgozni.
Idehaza tényleg ilyen extrém korai a munkakezdés nemzetközi viszonylatban?
Ha igen, akkor annak mi az oka?
Nyilván eltérő munkakörökről van szó.
Egy irodista pl jellemzően később kezd, mint egy szalagmunkás vagy egy pék, teljesen mindegy, melyik országról beszélünk.
Azért Budapesten is munkakörtől függ, mikor kell beérni, és nem lakik mindenki 15 percre a munkahelyétől Budapesten sem.
Én mostanában 8 körül indulok dolgozni, mert elég, ha 9-ig beérek, viszont kell 30-40 perc, hogy beérjek tömegközlekedéssel. Indulás előtt 6-kor kelek, leviszem a kutyát és eszek valamit. De dolgoztam más munkakörben is, más helyeken. Viszont fél óránál közelebb nem volt még munkahelyem soha.
Diákmunkan irodában dolgoztam, ott 8-kor kezdődött a munka, fél 7-kor keltem.
Később egy üzletben, ott 10-kor. Az első évben egy óra volt beérni, akkor 8-kor keltem, utána közelebb költöztem, akkor elég volt 9 előtt egy kicsivel ébredni. De dolgoztam déli kezdéssel is.
Nekem így is túl késői az irodai munkakezdés. Én nem szeretek délután 4 után az irodában lenni, este 8 után meg hulla fáradt vagyok. Nálam 10-kor takarodó, pizsamalövés.
Most ezeket a sorokat a kiadós reggeli mellől írom és 7:30-ra kell majd menni.
Szerintem amúgy nem jó a késői kezdés, csak elcsúszik a nap, ami amúgy ugyanúgy 24 órából áll.
Ha 22-től 5-ig alszol vagy éjféltől 7-ig, akkor is 24 óra marad.
Végre egy jó kérdés itt a gyakorin.
Nekem van egy teóriám ami magyarázatot ad. Szoktam nézni amerikai meg angol tévéműsorokat és ott szinte mindig így van. Amikor néztem a house hunters nevű sorozatot akkor esett le nekem hogy ők egyszerűen nem vállalnak munkát ha az 20-40 percnél messzebb van tőlük. Nyugaton sokkal mobilisabbak az emberek így egy másik opció nekik a költözés. Mi magyarok, sokkal kötöttebbek vagyunk, az emberek kb 60%ának saját ingatlanja van. Emiatt sokan 1,5-2 órát utaznak a munkába. Minél többet kell utazni annál korábban kelsz.
Én 5:25kor kelek mert 1,5 óra az út a munkába.
Fura, én milliószor kipihentebb vagyok, ha hajnal 3-tól alszok délelőtt 9-ig (6 óra), mintha éjjel 11-től aludnék hajnal 5-ig (szintén 6 óra)...
Mikor egyszer átmenetileg műszakozós állást vállaltam, a délelőttös műszakba körülbelül sírva jártam be, hiába feküdtem le úgy, hogy 8 órám jutott az alvásra. A délutános, éjjeles műszakokat viszont imádtam.
Nekem inkább az fura, hogy sok olyan munkánál is vaskalaposan ragaszkodnak a kötött munkaidőhöz, ahol amúgy tök mindegy lenne, hogy a nap melyik órájában végzed el az adott feladatot. Nem értem, miért nem tudnak a munkáltatók kicsit lazábbak lenni, lehet hogy Aladárnak jobb 6-ra járni és 2-kor végezni, Bélának meg jobb délre menni, és estig bent lenni....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!