Ha magányos vagyok meg depressziós, miért hiszik egyből azt az emberek hogy pszichológusnak akarom használni őket?
Nagyon megterhelő lelkileg egy ilyen ember panaszkodása. Párszor belefér, de életvitelszerűen borzasztó.
Tudom, mert 2-szer is volt olyan barátom, akik öngyilkosságot fontolgattak (szerintem nem komolyan, mindkettő él még, nem volt kísérletük sem. Vagdosás volt, de azt is keresztbe, tehát csak a fájdalom volt a cél és a figyelem)
Nem tudtam mit kezdeni vele 14-16 évesen, de most sem tudnék. Menj pszigológushoz. Pont.
Nekem boldog az életem és nagyon rosszul jön ki az olyan beszéletés, amikor ő elsírja minden panaszát, majd udvariasságból megkérdezi velem mizu. Na most erre az opcióim:
1. Semmi extra (hazugság)
2. Felnagyítok valami kis gondot, ami amúgy meg se érintett akkor, azaz direkt a rosszaz keresem az életemben (ami esetemben kifejezetten nehéz) Lényegében hazugság, mivel nem az köt le, hogy lekéstem a buszt, ha pl most diplomáztam vagy eljegyeztek stb.
3. Elmondom az igazat. Csak ezt sz.r olyannak hallani, akinek nincs rendben az élete. Hiába mondom, hogy nekem milyen szuper a kapcsolatom, hogy miket csinálok a barátaimmal, hogy lediplomáztam, kaptam jó munkát, tele vagyok álmokkal, minden összejött stb.
Sajnos mindkét oldalon voltam már, és egyik sem kellemes. Szerencsére azért időben észhez kaptam.
Az a baj, hogy egy ilyen állapotban lévő ember nem érzékeli igazán a szavai súlyát, és sokszor a határokat sem. Egy szimpla "mesélek egyet az életemről/napjaimról" nagyon könnyen átcsap panaszkodásba, amit a másik pár alkalommal meghallgat, segíteni is próbál, csak ezzel könnyen vissza lehet élni, és meg is teszik többen. Viszont sokan nem is akarnak igazából a negatív dolgokon változtatni, csakis a hangoztatásuk a cél, nem a gond megszüntetése.
Azért is érhetnek ilyen megjegyzések, mert egyszerűen nekik is megvan a maguk baja (abba nem szabad belemenni, hogy kié a súlyosabb, mert senkinek nincs a másik életére 100%-os rálátása), és nincs idejük, erejük máséval is foglalkozni, főleg, ha ő nem is akar (tud?) azokon változtatni. Ezért sem szabad megkérdezés nélkül másokra önteni a tömény negativitást. Az ilyesfajta panaszkodással nagyon könnyen tönkre lehet tenni az emberi kapcsolatokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!