Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Miért gyűlöli a városi embert...

Miért gyűlöli a városi embert a tősgyökeres falusi gazda?

Figyelt kérdés

A "tősgyökeres falusi" nálam az elszigetelten élő, hetente egyszer a piacra járó, akkor is ünneplőbe öltöző, többnyire hetven feletti falusit értem, aki még mindig nagyságos úrnak/naccságának hívja a városit. Szerintük a szellemi munkát végző ember csak urizál.

Amit én gyerekkoromban megtapasztaltam faluból, az simán beleillene egy Móricz-novellába: nőket semmibe néző, városi embert lenéző, gyereket csicskának tekintő, megkeseredett, irigy emberek.

Amikor anyám leérettségizett (nagyszüleimnél ez nagy szó volt és flancolás is), egy középiskolában kapott munkát, ahol megismerkedett a tanárként dolgozó apámmal. Nagyanyámék onnantól kezdve "naccságának" meg "úrasszonynak" csúfolták, akinek bűzlött a falusi élet meg a kemény munka, ezért inkább "mgdugatta" magát.

2018. jún. 19. 10:06
1 2 3
 21/24 A kérdező kommentje:
Az én családomra mondjuk nem lehet azt mondani, hogy nem csináltak semmit: egész életükben, mindig keményen dolgoztak, gyárban és a ház körül, de a városiak és a szellemi munkát végzők lenézése megmaradt bennük.
2018. jún. 20. 13:29
 22/24 anonim ***** válasza:
100%
Nyilván nem is a te családodra értettem, hogy nem csinálnak semmit, csak személyes tapasztalat alapján leírtam, hogy ilyen falusiak is vannak, viszont ellenpéldát is írtam. Nem általánosítok és azt is tudom, hogy ugyanez a kettőség városon belül is megvan. Sok ilyen kérdésnél leírtam már, de most is leírom, hogy én nem a lakhelyük alapján ítélem meg az embereket, erre a legjobb példa az, hogy a legjobb barátom falusi származású és néhány jelenleg is falun élő rokonommal is jóban vagyok. Nálam ez így működik!
2018. jún. 20. 13:39
 23/24 A kérdező kommentje:
Én sem azt írtam, hogy minden falusi ilyen, sőt az ilyen falusi lassan kihal, de az ilyen típusú falusi tényleg létezik, amit nemcsak én tapasztaltam, de az Indul a bakterházban és a Móricz-novellákban és regényekben is ez a fajta falusi van ábrázolva: gonosz, korlátolt, a szegénységtől megkeseredett ember, aki a nála gyengébbeken vezeti le a dühét.
2018. jún. 20. 14:03
 24/24 anonim ***** válasza:
Kérlek,ne általánosíts,nálunk pici falunkba sosem volt ilyen... városba már annál inkább
2019. szept. 12. 22:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!