Miért gyűlöli a városi embert a tősgyökeres falusi gazda?
A "tősgyökeres falusi" nálam az elszigetelten élő, hetente egyszer a piacra járó, akkor is ünneplőbe öltöző, többnyire hetven feletti falusit értem, aki még mindig nagyságos úrnak/naccságának hívja a városit. Szerintük a szellemi munkát végző ember csak urizál.
Amit én gyerekkoromban megtapasztaltam faluból, az simán beleillene egy Móricz-novellába: nőket semmibe néző, városi embert lenéző, gyereket csicskának tekintő, megkeseredett, irigy emberek.
Amikor anyám leérettségizett (nagyszüleimnél ez nagy szó volt és flancolás is), egy középiskolában kapott munkát, ahol megismerkedett a tanárként dolgozó apámmal. Nagyanyámék onnantól kezdve "naccságának" meg "úrasszonynak" csúfolták, akinek bűzlött a falusi élet meg a kemény munka, ezért inkább "mgdugatta" magát.
"Retteg a szegénytől a gazdag
s a gazdagtól fél a szegény.
Fortélyos félelem igazgat
minket s nem csalóka remény.
Nem adna jogot a parasztnak,
ki rág a paraszt kenyerén
s a summás sárgul, mint az asztag,
de követelni nem serény.
Ezer esztendő távolából,
hátán kis batyuval, kilábol
a népségből a nép fia.
Hol lehet altiszt, azt kutatja,
holott a sírt, hol nyugszik atyja,
kellene megbotoznia."
Hasonló az én családom is, sőt, az én anyám története is, csak mások a szakmák...
Anyukád nem szabolcsi származású véletlenül? Az ottani rokonoknál tapasztaltam ezt a mentalitást.
Laktam már városban is faluban is mindkét település fajtának megvan a maga suttyó rétege.
Ahogy tapasztaltam a városiak meg előszeretettel tartják többre magukat a falusinál. Én ez tapasztaltam.
Az meg hogy a családod hogy viselkedik azért a családodat hibáztasd ne a falut.
(személy szerint én jobban szerettem városban lakni mert tényleg kényelmesebb de ettől függetlenül azért nem hordanám le ennyire a falusiakat csak mert neked rossz tapasztalataid vannak)
"Ha te egész gyerekkorodban azt hallgatnád a falusi nagyszülőknél" - a városi gyerek meg egész gyerekkorában hallgatja az autók, szirénák, és egyéb zajok káros dolgait. Kétségtelenül eltérő pszichológiailag, szociológiailag a környezet - azért mégsem mondanám általánosnak, hogy ezektől a sérülésektől szenvedve felnőve ez a gyakorlat, hogy gyűlölik egymást.
És nem is kéne, embernek lenni nagyszerű dolog, de ehhez morális alapállás és beleérző képesség kell - ezeket elvesztve gyűlölködve borzalmas embernek lenni. Tessék választani, hogy szeretnél élni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!