Kinek van igaza ebben a kérdésben?
A párom másfél éve lakik együtt a lakótársával - a lakótársa a tulajdonos, 34 éves egyedülálló férfi. Mi lassan egy éve leszünk együtt, és mivel egyetemistaként kollégista vagyok, többet voltunk ott náluk, mint nálam.
Heti 2-3x alkalomról van szó max, de nem minden héten, decemberben és novemberben összesen lehettem ott másfél hetet.
Most felhozta a lakótársa, hogy milyen sokat vagyok ott, és hogy vagy redukáljuk le a találkozásokat, amit ő megszab, vagy fizessek úgy, hogy nem lakok ott. Amúgy saját magamnak viszek kaját mindig, avagy a párommal veszünk közösen, saját tusfürdőt, fogkrémet használok, saját törülközőt viszek. Szoktunk neki is vinni kaját, ha csinálunk, ő is kap adagot (ez visszafele nem érvényes, egyébként).
Maximum az egyedüli dolog, amiben teher lennék, az a víz, a zuhanyzással. Kádat megtölteni egyikünknek se engedi, még az ott lakó páromnak se.
Én így nem szívesen mennék át. De ő meg nem érti, hogy miért nem lát azóta. Nem tudom, mi lenne a helyes. Természetesen tudom, az ő lakása, az zavarja, ami neki tetszik, ez nyilvánvaló, mégis kíváncsi vagyok, ki hogy látja a helyzetet. 22/N
Szerintem ő úgy gondolja, hogy egy embernek adta ki a lakást, nem kettőnek. Lehet, hogy nem akar még egy embert kerülgetni.
A két hónap alatti másfél hét még tűrhetőnek tűnik, de ha belegondolsz, és a november-december kívüli hónapokat nézzük, akkor ha hetente 3x nála alszol, egy hónapnak lényegében a felét nála töltöd.
Megértelek téged is, de valahol a tulajdonosnak is igaza van.
Elég nyilvánvaló, hogy ilyen ócska indokkal, de pénzt akar látni belőled, a saját lakásában meg úgy érzi, jogában áll megszabnia, hogy ki és mennyit járhat fel.
Ha ilyen gyakran mész a párodhoz, miért nem költöztök össze ti? Gyakorlatilag a hónap felében te is ott laksz attól még, hogy "csak" vizet használsz. Ugyanúgy elmész vécére, míg ott vagy, fogy az áram is, egyedül nem főzöl ott. Ez felér gyakorlatilag egy részbeni ottlakással, a tulaj meg valszeg azt érzi, hogy ő nem máltai szeretetszolgálat, hanem ez üzlet. Ha egy embernek adja ki a lakás másik felét, egy embert hajlandó kerülgetni, nem pedig alkalmanként kettőt a hónap felében.
A korrekt az lenne, hogy vagy összebútoroztok a párroddal, aztán vagytok együtt annyit, amennyit jól esik vagy valamennyivel szállj be a költségekbe. 3. verzió, ne menj oda többet, akkor nem szólhat semmit.
Még régebben nekem is volt kiadva így szobám két barátnőmnek is. Mindkettőnek megmondtam, hogy max. heti kétszer hozhat fel pasit. Az egyik ezt betartotta, csakhogy a pasi képes volt a nappaliban hangosan beszélgetni, nevetgélni este 11 után. Az amerikai konyhába, fürdőbe és a külön szobába el lehetett jutni a nappaliban tartózkodás nélkül is. Akkor csak a pasit raktam ki. A másik csaj felhozta a barátját heti kétszer, aztán mikor nem voltam ott akkor háromszor-négyszer. Nekem ami nem tetszett -azon túl, hogy valóban több a fogyasztás és hogy semmi kedvem nem volt szociális életet élni még a pasijával is az az, hogy másban állapodtunk meg. Ő az odaköltözéskor megígérte. Felrúgott egy megállapodást. Innentől kezdve lehet másikat kötni és akár oda is költözhetett volna, ha beleegyezek, de nekem nem a több pénz, hanem a nyugalom kellett (ezért volt, hogy csak barátnőnek minimális összegért adtam ki a szobát és nem idegennek ötször annyiért). Azt kellene tudni, hogy annakidején ők miben állapodtak meg. Ha maximálva volt a látogatások száma akkor a párod hibázott. Ha nem akkor a tulajdonos feledkezett meg róla, hogy megállapodjon egy fontos dologban.
Bárhogy is történt le kellene egyszer ülni vele és megkérdezni mi legyen. Odaköltözhetsz-e (hiszen már majdnem meg is történt.. gondolom, a fogkefével kezdődött :) ) vagy maximum x alkalommal mehetsz fel és x Ft-al többet fizettek ezért, stb. Egy a lényeg: legyen tiszta a helyzet és attól Ti se térjetek el. Ha heti 3 akkor nincs heti 7 napig ott szünetezek.
Nem tudom, volt-e köztük megállapodás annak idején. Egyébként elég jóban vagyunk a lakótárssal, sokat dumálunk, ha ott vagyok.
Egyébként a fogkefém nem ott van, hanem viszem. :D A joghurtot sem fogom megenni, mint említettem, vagy egyedül vagy a párommal közösen viszünk kaját, annak a tekintetében, hogy ételallergiám is van, így meg aztán tényleg nem kell félnie attól, hogy eleszem a dolgait. :)
Volt arról szó amúgy, hogy odaköltözöm, sőt, ez ki volt mondva, hogy megyek, csak még vártunk volna pár hónapot vele.
Érdekes volt, amit mondtál, hogy le akar húzni. Egy eléggé anyagias emberről van szó, egyébként. Példa: vannak állatai, és mikor a párom volt otthon, nem ő, akkor szétszakítottak valamit, és mikor hazaért a tulaj, elmondta neki a párom, hogy ez történt. Tulaj, hogy akkor majd a párom megjavítja, mert nyilván nem figyelt oda az állatokra = ő hibája az eset. Vagy nem is tudom már, de valami gond volt a tulaj kulcstartójával, párom által, tulaj nem is késlekedett mondani, hogy akkor innen vegyél nekem egy másikat, de ilyen anyagból és ilyen meg olyan legyen... Ugyanez volt egy bögrével. Nekem ez olyan fura mentalitás, törte már el barátnőm, barátom a bögrém vagy bármi ilyen kis jelentéktelen dolgot, de eszembe nem jutna rögtön akkor odaadni neki a boltok listáját, ahonnan beszerzi nekem hamarosan. :D
Amúgy én ragaszkodtam hozzá, hogy a párom mindig megkérdezze a tulajt, hogy zavarja-e hogy megyek. Eddig nemleges válaszokat kaptunk, mindig, hogy menjek persze nyugodtan.
Hát már ne is haragudj, de így könnyű ám mutogatni.
A párod albérlő abban a lakásban. Teljesen jogos, hogyha tönkretesz valamit, azt kifizeti. Legyen az akár egy bögre, akár pedig egy kulcstartó. Ekkora parasztok ne legyünk. Egy barátnak én is elnézném, de egy albérlőnek nem.
A másik... ha a pasid látja, hogy a kutya épp tépi szét a szőnyeget, és nem vette el tőle, hanem csak végignézte, akkor szintén jogos, hogy a tulaj megveteti vele. Azért milyen dolog, hogy végignézem, ahogy a kutya széttép valamit. Bár az én kutyám nem vandálkodik, de akkor se simogatnám meg az albérlő buksiját, ha végignézné, ha a konyharuhát szétszedi. Ez is parasztság.
Nyilván nem vette észre, hogy tönkreteszik az állatok. Nem is értem, hogy gondoltad így..
Amúgy ők nem albérleten keresztül ismerkedtek meg, hanem jóban voltak eleve, barátok, ismerték egymást évek óta.
Ha egy állat vandálkodik, azt nem lehet nem észrevenni. Párom vagy anyum azt is észreveszi, ha a kutyám nyalakszik (allergiás, nem szabad neki). Pedig az én kutyám.
És az egy dolog, hogy ismerték egymást... valakiben lehet annyi érzelmi intelligencia, hogyha tönkretesz egy cuccot, ami a másiké, azt visszaveszi.
Nekem is van egy nagyon kedves barátnőm, aki még szobatársként leverte az egyik kedvenc bögrémet, de neki nem pl nem róttam fel, mert imádom a csajt. Ha ezt a jelenlegi lakótársam tenné meg, akkor tuti mondanám, hogy akkor ugye holnap egy bögre fog várni az asztalon. Meg egy bocsánatkérés. Ez a minimum.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!