Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Vidékiek! (úgy értem, hogy...

Vidékiek! (úgy értem, hogy nem budapestiek) Mi a pozitívum a vidékben, és mi a negatívum? Szerettek ott élni?

Figyelt kérdés

Én nagyon ritkán járok vidéken, és emiatt nekem nagyon szokatlanok az ottani dolgok. Pl. Győrött voltam 2 napot munkaügyben és lassan mennek az emberek utcán, meg olyan kedvesen megszólítanak, meg nincsenek sok helyen utcanévtáblák, meg nincsen kiírva, hogy az a háztömb hánytól hányig megy.

Ilyen dolgokra gondolok. Nem zavar benneteket, hogy mondjuk csak 3 mozi van a városban? Vagy hogy kevés a szórakozási lehetőség?

Vagy elvagytok? Mit szerettek benne?

Én pl. Budapestből hiányolom az igazán friss levegőt, hogy az ember bőre, haja és körme ne legyen mindig tiszta mocsok...:)

2014. júl. 9. 10:16
1 2 3 4 5 6
 51/54 anonim ***** válasza:
62%

"Budapesten (jó, nem a gettóban:) általánosságban kevesebb a faji előítélet, mint vidéken.

A férjem külföldi állampolgár, szembeötlően más nemzetiségű. Ő szokta mindig mondani, hogy az itt élők meggyőződésével ellentétben Magyarország egy eléggé elfogadó ország, de bizony sokkal furcsábban néznek rá vidéken, mint a fővárosban, ahol teljesen általános mindenféle nemzet, vallás stb. jelenléte.

Ért már bennünket nem kevés beszólás, attrocitás- ezek döntő többsége nem Budapesten (és mindegyike alacsony kultúrális színvonalú emberektől, ez tény). "

ha logikusan végiggondolod, talán ennek az az oka, h sok vidéki az életben nem találkozott még "feltűnően más nemzetiségű" emberrel, így látványosan rácsodálkozik. ez feltétlenül jelenti azt, h rasszista. nem akarok grammarnáciskodni, de ha már alacsony "kultúrális" színvonalú emberekről beszélsz, az KULTURÁLIS.

"Lehet, hogy számodra elítélendő, hogy vannak igényeink (oktatás, kultúra)- bizony 10-nél is több oviból választottunk és a környezetemben nem vagyunk ezzel az egyetlenek. Részben speciális igény is (nem nevelési, hanem vallási- étkezési is stb.), részben alaposság is."

sztem a másik hozzászólót is az zavarja, ami engem is eléggé bevallom, h úgy beszélsz, mintha az igényes emberek csak Budapesten találhatnák meg számításaikat. az meg elég ironikus, ha az ország legkoszosabb, legzajosabb városából papolsz igényekről, hát kinek mik az igényei. sztem vhol az igényesség ott kezdődik,h tiszta levegő, tisztaság. hiába szereted te kultúrát, ha két múzeum között kutyapiszkos, teleköpködött utcákon/járdákon kell sétálgatnod.

"Hanem az, hogy ha egy városban élek, akkor hiába költözök egy jobb környékére, mert lakni ugyan ez esetben ott lakok, élni viszont nagyobb területen élek, és ez a terület legalább annyit számít, mint a lakhely."

ez így van. a budapestiektől gyakori érv az,h "de hát én kertesben lakom egy külső kerületben". az jó dolog, de ettől még munkába vagy bármilyen ügyet elintézni be kell menni a belvárosba.

"Nyilván mindenkinek mások az igényei, de te vagy az, aki meg akarod magyarázni, hogy ég és föld a vidék és Budapest oktatás és kultúra szempontjából, én meg azt mondom, hogy ez így nem igaz. Nem attól lesz jobb a gyereknek, ha 10 helyett 1000 óvodából választasz, mert 1 jó óvoda is bőven elég, ha van ilyen. Itt Pécsen nem tudom, mert csak rövid ideje élünk itt, és nem itt tervezünk hosszútávon, de Sopronban például tudom, hogy vannak nagyon jó óvodák, és azt is tudom, melyikek azok."

sztem se igaz. persze mindenkinek mások az igényei. vki örül,h 50 koszban lévő óvoda közül tud választani, vki meg annak örül, ha 6 tiszta, vidéki között. az meg külön vicces, h a minden bpi bedobja ezt a "mi igényes kultúrfogyasztó emberek vagyunk itt Bpn". persze mert az átlag bpi az marha nagy színházba járó művelt ember. azért is van teleköpködve és összeszemetelve minden utca.

"Ilyen dolgokra gondolok. Nem zavar benneteket, hogy mondjuk csak 3 mozi van a városban? Vagy hogy kevés a szórakozási lehetőség?

Vagy elvagytok? Mit szerettek benne?"

itt egy mozi sincs, de nem zavar. kinek mi számít szórakozási lehetőségnek. vidéki kisvárosban lakom, bár igazából falu, csak nemrég városi rangot kapott, de 2 évig Bpn laktam a suli miatt. mielőtt Bpre költöztem volna, nagyon izgatott voltam, de hamar lankadt a lelkesedésem. nekem a szórakozás pl. a biciklizés, az,h 15 perc alatt kint vagyok a természetben. amikor Bpre költöztem, rájöttem, h nincs ott semmi. azonkívül h több mindent lehet megvenni és h könnyebb eljutni színházba, moziba, semmi nincs ott nekem. múzeumok a szomszéd városban is vannak, sőt vár is. a probléma nem azzal van, h kevés a lehetőség, hanem h lusták és unalmasak az emberek. mondjuk az Bpn sincs másképp.

2014. júl. 16. 07:04
 52/54 anonim válasza:

Kedves kérdező!

Szegeden élek, itt is születtem. Nagyon szeretek itt élni. Szerintem nálunk nem olyan kevés a szórakozási lehetőség, ott van például a JATE, a SZOTE. Sok fesztivál kerül megrendezésre nálunk (Bor-, Sör-, Pálinkafesztivál (<- a lényeg :D), Böllérfesztivál, SZIN). Van két mozink is, két bevásárlóközpontunk, két nagy Tesco, egy Auchan. Egy dolog, amit nem szeretek, hogy nem jó az éjszakai közlekedés (gondolok itt arra, hogy kb. este fél 11 után szinte leáll az élet, nem lehet tömegközlekedéssel eljutni A-ból B-be.) Sok külföldi keresi fel a várost egyrészt az Egyetem miatt, másrészt pedig mint turista. Azt is szeretem Szegedben, hogy könnyen át lehet járni gyalog, vagy biciklivel. Fejlett a tömegközlekedésünk (a fentebbi ellenére), nincs szmog, minden közel van. Kedvesek az emberek; látásból sokan ismerik a másikat, és általában reggel sokan a jól bejáratott járattal mennek, és tudják, hogy ki van ott, vagy ki nincs ott, akit szoktak látni :D. Van egy központi nagy piac, ami közvetlen a buszállomás mellett van (a belvárosban), a vasútállomás sincs messze a belvárostól. Jó ránézni a városra, szépek az épületek, és nincs húgyszag, mint Pesten. Ismerem a várost, mint a tenyeremet, pedig csak 16 éves vagyok, könnyen eltalálok a célpontba :). Jó a levegő is.

(Bocs, ha kicsit hosszú lett :x )

2014. aug. 5. 00:16
 53/54 anonim válasza:

Utolsó vagyok, egy kis folytatás: végigolvastam az "oktatás-kultúra" vitát, és azt gondoltam, hogy ezt még megosztom:

1. Nem attól függ az, hogy egy gyerek jó suliba jár-e, vagy, hogy milyen igényei vannak, hogy pesti, vagy vidéki.

2. Tanulás terén is van sok dolog, gimnázium, szakközépiskola, szakiskola. Szerintem nem igaz az, hogy mindenfélét csak Pesten lehet tanulni, mert ez nem tükrözi a valóságot.

3. Kulturálódni lehet vidéken is, itt is rengeteg a lehetőség, csak meg kell találni.

4. Minden városban vannak bunkó és kedves emberek, ez nem lehet viszonyítási alap.

5. Munkalehetőség tekintetében Pest a központ, ami szerintem nagyon nagy baj ebben az országban, hogy főváros-centrikus. Bármi gondod van, elküldenek a központba Pestre, szellemi munkát nem találsz vidéki nagyvárosokban sem nagyon, "mennyé fő Pestre".

6. Attól, hogy az ember nem Budapesten lakik, attól még nem vidéki. (Ez is kultúra kérdése, hogy ki hogy mondja.) Azt sem szeretem, ha valaki azt mondja, hogy "lemegyek Szegedre/Szolnokra/Szombathelyre/...", mert olyan lenéző

7. Azért elégedettebb a "vidéki" ember, mert minden Pest körül forog. Tud a kicsinek is örülni, és nem akar jobbat, meg nagyobbat - nem szoktunk versenyezni.

8. Azért nem jó szintén, hogy Pest körül forog minden, mert a "vidéki" embernek, akinek semmi köze nincs például a 4-es metróhoz, a fővárosi dolgokhoz stb, azok is ugyanúgy fizetik.

2014. aug. 5. 01:04
 54/54 anonim ***** válasza:

vidéki kisvárosban lakom. igazából inkább nagyközség, de nemrég városi rangot kapott.

pozitívumok: csend, nyugalom, tiszta levegő, tisztaság, biciklizési lehetőség.

negatívumok: túl sok az ismerős, ha vkivel elkezdenék járni, 1 hét múlva az egész város tudná, talán id lehet írni,h kevés a bolt és korán zárnak, de ez ritkán okoz bosszúságot

Itt egyetlen mozi sincs, de nem hiányzik. Az a baj, h azt hiszik az emberek, h vidéken alig van szórakozási lehetőség, persze kinek mi számít annak.

Lehet kirándulni, filmet nézni, beülni vhova, vagy akár múzeumba is menni.

Én laktam Budapesten is a suli miatt, de rájöttem, h nekem nincs ott semmi. Aki szeret bulizni, lusta, és nem zavarja, h két múzeum között mocsokban kell közlekedni, annak biztos jó.

2014. okt. 19. 15:11
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!