Vidékiek! (úgy értem, hogy nem budapestiek) Mi a pozitívum a vidékben, és mi a negatívum? Szerettek ott élni?
Én nagyon ritkán járok vidéken, és emiatt nekem nagyon szokatlanok az ottani dolgok. Pl. Győrött voltam 2 napot munkaügyben és lassan mennek az emberek utcán, meg olyan kedvesen megszólítanak, meg nincsenek sok helyen utcanévtáblák, meg nincsen kiírva, hogy az a háztömb hánytól hányig megy.
Ilyen dolgokra gondolok. Nem zavar benneteket, hogy mondjuk csak 3 mozi van a városban? Vagy hogy kevés a szórakozási lehetőség?
Vagy elvagytok? Mit szerettek benne?
Én pl. Budapestből hiányolom az igazán friss levegőt, hogy az ember bőre, haja és körme ne legyen mindig tiszta mocsok...:)
Én a Corvin-negyedben lakom, eléggé belváros. Nyilván Bp koszos, büdös, ideges, de imádom. Én még egy külsőbb kerületbe se lennék képes jelenleg kiköltözni. Imádom a multikulturális hangulatát, a rengeteg street foodot, imádom, hogy ha kedvem tartja, a barátnőmmel hajnal 2-kor leugorhatunk a múzeum cukrászdába. Senki nem szól bele az életembe, nem ítélkeznek, nem pletykálnak. Tiszteletben tartják a másik személyiségét. Vidékről származom, de már tizenvalahány éve pesten élek. Ha néha visszautazom a szülővárosba, minden bajom van, és amint visszaérek pestre, átjár az érzés, hogy hazaértem. Ez az otthonom, és imádom!
Egymást érik az utcai rendezvények, mindenki megtalálja a számítását. Szinte naponta fedezek fel egy újabb csodálatos utcát, stb. Imádom, hogy hajnal 3-kor is többen vannak az utcán, mint egy vidéki kisvárosban napközben. A gödör környékének bohém hangulata, a lőrinc pap tér meghittsége és nyugalma. A madách téren az orvosi egyetem éjjel is nyitva tartó könyvtára. napfelkelte megnézése a szabadság hídról. Végtelenül lehetne sorolni :)
Én szó szerint vidéki vagyok, Pécs mellett lakom.
Falu: jó levegő, nagyon jó itt lakni, félig-meddig mezőgazdasággal is foglalkozunk, nagy házunk van, de a faluban abszolút nincs munkalehetőség, se rendes iskola, ingázni kell és azért a tömegközlekedés is lehetne jobb 8sűrűbb).
Pécs: Én nagyon szép helynek tartom, hat éve járok be oda iskolába. Szép város, nem olyan nagy hogy túlzsúfolt legyen, a levegő is jó általában, déli lejtő, sok napsütés. Vannak jó iskolák, az egyetem se rossz (bár én biztos nem ide megyek). Hátulütője hogy ha nem asztalos vagy kőműves (kétkezi munkás) akarsz lenni akkor nagyon nehéz munkát találni, egy jobb végzettséggel lehetetlen kihasználni a képességeidet. Igazi fejlődést nem látni az egész környéken, csak az uniós támogatásból épülgetnek kulturális építmények meg ilyesmi. A gyárak már nagyrészben kitelepültek, nem állítunk elő semmit.
A vidéknek ez is a nagy problémája, hogy már az ötvenes évek óta csak BP fejlődik, oda megy a tőke, az ország többi része meg kapáljon a kertben azt kész. Még Sopron, Győr környéke jobb helyzetben van az Osztrákok miatt.
utolsó: ez ugye a háború miatt alakult így, mert újjá kellett építeni Bp-et, és vidékről elhordtak mindent, mert nem tudtak volna mit enni a fővárosiak.
Meg az is hozzátartozik, hogy az itteniek többet adóznak (nagyobb a fizetésük akár 4-szeresen is, és több élvezeti cikket vesznek sokkal, így részben a saját pénzüket természetes, hogy a saját városukba forgatják vissza fejlesztésként)
Ettől függetlenül, szerintem is borzalmas, hogy hagyjuk elpusztulni pl. Kelet-Magyarországot.
Budapesten élek, kisgyermekes édesanya vagyok.
A fővárost egészében koszosnak, büdösnek, túlzsúfoltnak tekinteni pont olyan sztereotípia, mint a vidéket unalmasnak.
Kertvárosi részen lakunk, családi házas övezetben, ahol az utcánkban este 8-9 után már csak elvétve megy autó- egyáltalán nem jellemző ebben a városrészben a zsúfoltság, hajléktalanok szoktak jönni, amikor kukakitevős nap van- de látásból már ismerjük egymást. A szomszédok is, mi is külön teszük nekik pl. a ruhaneműt vagy ha valami olyan dolog van, aminek örülnének.
Van olyan köztük, aki megkért bennünket, hogy a kartondobozokat ne vigyük szelektívbe, meg az aludobozt, csak tegyük el neki stb.
Itt lehet gyereket is nevelni: vannak szép új játszóterek is gyalogosan közel és a közlekedés is elég jó.
A belvárosban dolgozom (autóval járok, 20 perc alatt bejutok) ha valaki tényleg csak pl. a 4-6 villamos vagy az Oktogon tér alapján minősíti Budapestet, az joggal gondolhatja, hogy itt 2 millió ember így él, de ez nagyon nem így van.
Ami számomra fontos az az, hogy valóban lehet válogatni a jobbnál jobb oktatási és kulturális intézmények között (még önkormányzati oviból, iskolából is több van), ugyanígy változatos családi és gyermekprogramok, amiért nem kell sokat utazni (pl. bábszínház stb.).
Agglomerációból, vidékről lehet, hogy nem tudnám behordani a kisfiamat abba az intézménybe, amiért fizetni kell ugyan, de kiemelkedő színvonalú- ezzel talán teszünk valamit a gyermekünk jövőjéért is.
Ugyanígy rengeteg sportolási, tanulási lehetőség is helyben adott a gyerekek számára, pár kerülettel arrébb menve is csak néhány kilométeres különbség.
Sokféle szolgáltatóból lehet választani (mindenféle autószerelő vagy karbantartó szakember, de akár fodrász, kozmetikus stb.) van- rengeteg könyvesbolt, hatalmas parkok, könyvtár stb. én ezért szeretem.
Az üzenet küldője: Gerzson Sándor
Az üzenet címzettje: kabcsi
Az elküldés időpontja: ma 13:26
Az üzenet oka: A kérdésre írt válasz: Vidékiek! (úgy értem, hogy nem budapestiek) Mi a pozitívum a vidékben, és mi a negatívum? Szerettek ott élni?
"Én a Corvin-negyedben lakom, eléggé belváros. Nyilván Bp koszos, büdös, ideges, de imádom. Én még egy külsőbb kerületbe se lennék képes jelenleg.."
Az üzenet szövege: Patkány
...előző vagyok: nagyon jó munkám van a pénzügyi szektorban- a pénzintézetek központjai Budapesten vannak- hacsak az agllomreációt nem számítjuk, az én munkámat máshol nem fizetnék meg ennyire.
általában is igaz szerintem, hogy sokkal könnyebb munkát találni, munkahelyet váltani, munka és család mellett tanulni, mint az ország más részeiben.
Jelentsétek ti is a válaszát és akkor talán nem patkányoz itt, hanem kimegy kapálni a földekre. Bár esik. Akkor nem tudom.
Mit lehet csinálni vidéken, ha esik?
Miért? Mit lehet csinálni Pesten ha esik? Pontosan azt lehet vidéken is.
Én Balatonalmádiban élek. Imádom. Az a baj, hogy a Pestiek amikor ide jönnek vidékre csak azt az egy várost látják, ahol éppen vannak, és az alapján ítélkeznek. Gondoljatok bele, amíg ti Pesten eljuttok, az egyik kerületből a másikba, az akár egy óra is lehet. Mi itt vidékén még tömegközlekedéssel is ennyi idő alatt már egy másik városba jutunk. Almádiból könnyen elérhető Veszprém, Balatonfüred, Balatonfűzfő, Zirc... Ezek nem nagy városok, de mindegyiknek megvan a maga varázsa, turisztikai látványossága, szórakozóhelyei, fesztiváljai és kulturális rendezvényei, aki ilyen helyen nem tudja elfoglalni magát az elég életképtelen. A városok között pedig ott a természet. A Bakony, és a jellegzetes balatoni táj, ami a kimeríthetetlen programlehetőséget rejt magában. Nyáron lehet strandolni, télen korcsolyázni, tavasszal és ősszel túrázni. Az egyik anyuka az oktatás minősége miatt ajnározta Pestet. Én úgy vélem, hogy egy vidéki ilyen téren sincsen hátrányban. A megyében van két gimnázium, amik benne vannak az első húsz között az országos rangsorban, ami az egyetemet illeti ott meg pont az a buli, hogy el lehet költözni otthonról, és meg lehet ismerni egy teljesen másik környéket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!