Milyen előnyei és hátrányai vannak egy négy emeletes lakás földszinti lakásának, illetve a legfelső emeleti lakásnak?
Négyemeletes házban lakom földszinten. Hátránynak azt látom, hogy amint elkezd sötétedni le kell húznom a redőnyöket, mert mindenki belát.
Én szeretem, de szerencsés is vagyok. Nyugodt emberek laknak felettem, hűvösebb van, mint a felsőbb emeleti lakásokban és nem kell lépcsőznöm. Persze szomszédból zajokat szoktam hallani, de szerintem egy panelházban nem csak a földszinti lakásnál jellemző. Azt tudni kell, hogy a ház előtt csak az ott lakók mennek el, autók sem pont előtte állnak meg. Más lenne a helyzet ha naponta sok-sok vadidegen járkálna az ablakom előtt, ott cigiznének, ott mennének el az autók. Tehát földszint és földszint között is van különbség.
12
Földszinten lakom.Nekem is egész jó a helyzet.Az ablak előtt fák,növények vannak.És füves tér.
Egészen más lehet mondjuk a belvárosban.Ahol nagyobb a forgalom és csak a betontengert látja az ember.Ott már lehet,hogy nem tetszene a földszint.
A földszinti vizesedhet is télen, voltam már dohos földszinti panelban meg tégla társasházban is.
A negyefiken meg az lehet a nem jó, ha föléd teszik a mobiltornyot, azt sugároz ezerrel.
Legfelső emeletnél nincs felsőszomszéd.
Ha beázik ott kezdődik, lift nélkül macerás ha valaki lesérül.
Földszintnél nem kell lépcsőzni max pár fokot.
Vizesedik, betörnek, ablak alá hugyoznak, odateszik kukákat, bemásznak.
Nekem alsó szomszédom kertesházból költözött panelba.
Nem tudom mire számított, teljesen ki van akadva, hogy hallja ahogy ajtót nyitok, wcre megyek, zuhanyzok, stb.
Amikor esténként az asszony van felül még a rendőröket is kihívja, hogy biztos verem.
Felső: nincsen zajos felső szomszéd, ha nincs lift, akkor lépcsőn kell állandóan közlekedni, hurcolkodni, nyáron nagyon meleg tud lenni, ha nincs légkondi. Közel a padlás, ami akkor rossz, ha olyan szomszédod van, aki rendszeresen feljárkál oda. Rossz, ha az alsó szomszéd dohányzik, akár az erkélyen, akár ablakon kihajolva.
Alsó: mindenki elmegy a bejárati ajtó előtt, sok kosz összegyűlik emiatt az lábtörlő környékén, nálunk állandó gond, hogy a csengőnket használják villanykapcsolóként (van kint rajta írás, de sötétben ugye nem látszódik, ezen javítani tervezünk), a becsapkodott lépcsőházi bejárati ajtókat még éjjel is hallgatjuk, egyik szomszéd rendszeresen a hálószoba alatt cigizik, és megsértődik, amikor megkérjük, hogy legyen szíves arrébb menni. De az elnyomott csikkjeit az ablakunk alatt tárolja egy löncsösdobozban.. Ha hittérítők, meg hasonlók jönnek, mindig a mi kaputelefonunkat csörgetik. Elég nagy a gyalogos forgalom az utcában, közülük meg sokan kiabálva, hangosan röhögve közlekednek még éjjel is, ami megint behallatszik. A kihangosított telefonról, meg JVC hangszóróról nem is beszélve.
Én csak annyit mondok szintén, hogy a zaj egészen addig lehet nagyon alulértékelt tényező, amíg az ember meg nem tapasztalja, hogy milyen is amikor gyakorlatilag már aludni se tud a saját lakásában. Meg úgy igazán semmit, amihez figyelem, vagy koncentráció kellene. Szóval igen, be fog ázni a tetőtér ha nem jó a tető, ez háztól és közösképviselettől függ. De tegyük hozzá a szomszéd is simán leáztathat bármelyik emeleten, sőt ha rosszindulatú és aljas, akkor akár szándékosan is, bosszúból, többször is. Aztán a hőség kérdése, melegebb nyáron mint a többi szint, de azért nem hinném hogy a 3. emeleten is olyan jó lenne klíma nélkül, főleg panelban. Vagy akár a 2.on A lépcsőzés már valóban lehet gond bizonyos embereknek, de aki fiatal vagy agisil az elvan így is.
És akkor jöjjön a legfontosabb pont, amiért nagyon sokan csak és kizárólag zárószinten vásárolnak lakást: a zaj kérdése. Induljunk ki abból mennyire bunkó és spúr manapság az átlag, jó eséllyel a legolcsóbb és legvékonyabb hajópadlót vagy laminált padlót fogja lerakni, zéró hangszigetelő réteggel alatta. Na most itt ha leesik egy gemkapocs, már simán lehet hogy áthallod. És akkor tételezzük fel hogy nem csak a gemkapocs fog ott leesni. Mi van ha alkoholista költözik feléd? Vagy idegbeteg őrült? Balhés pár akik törnek zúznak? Kutyás, akinek a kutyusa egész nap és főleg éjszaka gurigázza a zörgős műanyagot. Esetleg kisgyerek, aki dübörög és dobál? Ezekben az a közös, hogy nem szólhatsz egyiknek se hogy légyszi csendesebben, mert személyes sértésnek fogják venni, meg jönnek a prosztó kifogások hogy mé há repüjjek tán? A suttyóbb még hangosabban is fogja csinálni, csakazértis, mert te szólni, kérni, jelezni merészeltél udvariasan egy problémát. És ha valaki üvöltözik, vagy max hangerőn zenél, ott jó esetben még a rendőrök megbüntetik. De ilyenért senkit nem fognak megbüntetni hogy dübörög és dobál, szóval onnét vége lesz a nyugalomnak. Igazából csak egyszer kell ezzel nagyon megégni, onnét könnyen lehet hogy az ember már soha többet nem akarja, hogy bárki is lakjon a feje fölött.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!