A székelyekre nem jellemző, hogy Erdély más részeire költözzenek?
Minek tanuljak meg románul, ha én nem Romániában élek? Amúgy megnyugtatlak, én megtanulnám az államnyelvet, pontosan azért, hogy tudjak boldogulni.
Ismerek két huszon pár éves erdélyi srácot is. Az egyik Hargita megyei (100%-os magyar falu), a másik Maros megyei (abszolút magyar többségű falu). Minketten megtanultak felsőfokon románul, felkerültek Marosvásárhelyre, és nincsenek nyelvi problémáik.
Szerinted a románnak semmi haszna, majd leírod, hogy nem tudsz Erdélyben érvényesülni, tehát csak van haszna, ha nem is külföldön (bár olyat is ismerek, aki Magyarországon, pénzügyi osztályon románul dolgozik)
Görcsben áll a gyomrod, ha el kell olvasni egy számlát, vagy szerződést, de nem vagy hajlandó megtanulni a nyelvet.
Én azt értem, hogy neked az őseid is ott születtek, és magyarok voltak, ebben igazad van, de azt kéne megértened, hogy ha nem tanulod meg a nyelvet, azzal nem a románokkal baszol ki, hanem egyes egyedül saját magaddal. A te érdeked, hogy megtanuld, nem az övék.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!