Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » A mostani fiataloknak mennyi...

A mostani fiataloknak mennyi része szeretne nyugatra költözni? Melyek a legvonzóbb országok számukra?

Figyelt kérdés
2022. nov. 4. 17:59
1 2 3
 11/23 kriszpo ***** válasza:
16%

Elszomorító és tragikomikus, így tudnám jellemezni a kommenteket és a "mai fiatalok" hozzáállását. Feltételezem, itt többségben a tizen-huszon éves korosztály szólt hozzá. Én még nem vagyok nyugdíjas, de már negyvenen túl vagyok egy ideje. Most kezdhetném úgy, hogy: "amikor én annyi voltam mint ti", de inkább nem teszem, mert nem biztos, hogy értenétek.

Megértem azt, hogy nagyon sok fiatal el szeretne menni ebből az országból, mert a politika, a társadalom és a világ azzá tette ami. De! Ez nem olyan egyszerű. Először is a "mai fiatalok"-ba beletartoznak azok akik (hogy is fogalmazzak) nem olyan "okosak", ergo nyelvtudás, szakma nélküliek. Aztán idetartoznak a frissen végzett szakmunkások, akik vagy jók a szakmájukban vagy nem. Végül a "magasan képzett" fősikolai, egyetemi diplomával rendelkező "értelmiségiek", akik vagy valamilyen Magyarországon(!) és a "hanyatló nyugaton" is piacképes diplomával rendelkeznek vagy a "büfé szakon" végzett hallgatók. Ha ők mind ki szeretnének vándorolni, akkor bizony (és le lehet pontozni, csak előtte gondoljátok végig) azok nagy része haza is jön majd pár hónap, év után. Miért? Mert nyugaton az tud igazán érvényesülni, akinek piacképes végzettsége (szakmája, diplomája, nyelvtudása) van. Ez tény. És akkor most gondoljuk végig, hogy hány fiatal képzeli(!) el a jövőjét külföldön és hánynak van ezek közül megfelelő végzettsége és valódi tudása!!! Persze megpróbálni meg lehet, de lehet, hogy csak annyi lesz belőle, hogy a marketinges diplomáddal egy osztrák cégnél leszel műszakvezető 1-2e EUR nettóért. A másik oldal pedig az, amikor felsőfokú végzettséggel és nyelvvizsgával te leszel a konzul, vagy a Mercedes-nél tervező mérnök. Vagy éppen profi villanyszerelő, burkoló, ... végzettséggel céget alapítasz Németországban és úgy leszel milliomos. De! Azt tudni kell, hogy itthon kevés a jó szakember, és aki itthon marad vállalkozóként az annyit kér el a munkájáért amennyit nem szégyell. Lakást újítottunk fel, nem volt olcsó, de jól meg lett csinálva. Mesélni a szakember, hogy hát munka van dögivel és egy részét le is kell emiatt mondaniuk, viszont éves szinten kétszer is el tud menni nyaralni, télen telelni és hát épül a ház is... Szó nincs arról, hogy én bárkit itthon marasztalnék, sőt... de arra fel kell készülni, lehet hogy "nem jön be".

Biztonság: Aki hajlamos a mobilizációra és megteheti az keressen olyan helyet, ahol biztonságosabb élni és dolgozni, akár belföldön, akár külföldön.

Összegezve: Ha valóban okos és ügyes vagy, van piacképes tudásod, itthon is megélsz, ha nincs, akkor külföldön se! Tanulj, képezd magad és lesz jóvilág akát itthon, akár külföldön!

2022. nov. 6. 11:36
 12/23 anonim ***** válasza:
100%
Akkor fogjátok megérteni, ha nem lesztek agymosottak. A többi csak duma és a jövőnk szézbaszásának glorifikálása.
2022. nov. 6. 11:38
 13/23 anonim ***** válasza:
100%

"Ha valóban okos és ügyes vagy, van piacképes tudásod, itthon is megélsz, ha nincs, akkor külföldön se!"

Nem megélni akarok, hanem nem kihasználva lenni. Miért akarnék itthon évi 6 millió forintból megélni, ha kinn 130 dollár, vagyis 50 millió forintnak megfelelő összeget kapok éves fizetésként, ráadásul szállással a munkahelyem mellé? Miért hagynám, hogy a munkám jelentősen olcsóbban árusítsák ki, mint amit ténylegesen ér? Aki okos, az nem adja magát olcsón.

2022. nov. 6. 11:43
 14/23 kriszpo ***** válasza:
19%

#17:

Mit értünk agymosás alatt?

#18: Ha neked lehetőséged nyílik arra, hogy az USA-ban 50 millió Ft-nak megfelelő dollárért (gondolom a 130 USD csak elírás) dolgozz, akkor tedd azt. Én nem azt írtam, hogy mindenki maradjon itthon! Én arról írtam, hogy ki lehet menni bárhova és dolgozni, de nem biztos, hogy mindenkinek bejön és akkor kénytelen haza jönni. Tehát senki ne ringassa magát olyan álomba, hogy majd külföldön milliomos lesz. Nem mindenkinek terem babér külföldön.

A másik, hogy itthon is megél az általam idézett szakmunkás a kétszintes 200m2-es házában, az új autóval és az évi többszöri pihenéssel nyaralással. Egyébként nagybátyám Németországban burkoló...nem panaszkodik.

"Miért hagynám, hogy a munkám jelentősen olcsóbban árusítsák ki, mint amit ténylegesen ér?"Nem tudom, hogy te melyik korosztályt képviseled, de tudnod kéne, hogy a munkád CSAK annyit ér, amennyit fizetnek érte. Egyébként, sokan vannak akik külföldön adják el magukat, a munkájukat, a "lelküket". Nincs ezzel semmi baj.

Sejtettem, hogy lesznek olyanok, akik nem értik meg, amit írtam.... és félre magyarázzák.

2022. nov. 6. 16:21
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos ez ilyen tipikus elképzelés a fejedben ami a valósággal nem feltétlenül van párhuzamban.

Rengeteg embert ismerek kint, és rengeteg emberrel dolgoztam és dolgozok együtt akik kimentek nagyjából ész, szakma meg nyelvtudás nélkül és vígan elvannak elég jó életszínvonalon jó sok éve és eszük ágában sincs hazajönni.

Én magam is nyelvtudás nélkül vagyok kint (pontosabban nem az adott országnak megfelelő nyelvtudással) meg jó szakmám sincs amivel tudnék így dolgozni kint, még is jól megvagyok bőven 2 szeres fizetéssel legalább, mint itthon és egyáltalán nem látok olyat, hogy itthon jobb lenne.

Pedig én, mint ingázó igazából itthon vagyok.

Szóval nagyon nagy tévhit, hogy ahhoz, hogy kimenjen az ember valami óriási tudás meg minden kell, a nagy szart. És el lehet helyezkedni bőven jobb helyeken is, nem az utolsó utáni rabszolgagyárban.

Ez csak egy ilyen mítosz ami már jó rég nincs így legalább 10 éve.

Sőt nem csak magyar, hanem tele van pl. Ausztria lengyel, szerb, afgán stb. néppel akik minden nélkül vannak kint, sőt bármennyire hihetetlen olyan is van aki olvasni se nagyon tud.

Szerintem nagyon sok magyart pont ez a mítosz tart vissza, hogy hát olyan nagyon nehéz kijutni, pedig...

Persze nem is azt mondom, hogy egyszerű, mert az sem mindegy merre fele indul neki az ember, pláne ismerős nélkül.

De azért bőven sokkal könnyebb és lehetségesebb, mint ahogy él sokak fejében.

És ahogy egyre inkább szarásig fullon vagyunk itt a határmentén, elég gyorsan is terjed a híre ennek, hogy lazán ki lehet menni 2-3 szoros fizuért dolgozni.

És aki kijut abból nagyon kevesen akarnak utána hazajönni hasonló munkakörökben sokkal kevesebbért.

Én inkább azt látom, lemennek kutyába, lemennek rabszolgába csak haza ne keljen jönni. Inkább kidolgozzák a belüket és tűrik a megaláztatást, de haza egyik se jönne.

Persze nyilván jobb érzés azt hinni, hogy úgy is sokan hazajönnek, nem kell kimenni, jó ez itthon is, de sajnos nem igazán van ez így.

Aki meg hazajön az úgy jön, hogy hitelmentesen ott lesz a kocsi meg a kecó. Úgy meg már itthon is el lehet lenni persze.

2022. nov. 6. 17:21
 16/23 kriszpo ***** válasza:
0%

Írtam egy hosszabb választ, de inkább rövidre fogom:

Örülök, hogy ilyen jól megvagytok külföldön.

Esetleg konkrétumok?

MIóta? Hol? Mit? Mennyiért?

Itt egyébként a "mostani fiatalok"-ról volt szó, akik most lerültek ki az iskolából (szakmunkás, egyetem, fősikola), de ne sarkítsuk le ennyire.

Amúgy kellemes lehet a sok afgánnal, négerrel, akik még olvasni se tudnak...

Elhiszem, hogy a nettó 200e nem volt elég itthon és az EUR-nak jobb az árfolyama, de minden csoda 3 napig tart.

Én még 35 fölött is tanultam. Nem vagyok milliomos, de simán megélek itthon is. Kinek mi a "jóllét", ugye?

Senki nem írta azt, hogy csak az okosok és ügyesek mehetnek ki dolgozni!

De, nekem az az ember ne játsza a kiskirályt, aki az osztráknak eladta a seg..ét!

Kis statisztika: Mo lakossága kb 9,7M, ebből munkaképes kb 4,5-5M. Külföldön dolgozó magyarok kb 100-150e. Aki itthon maradt, hogy él meg?

Itt nem az elvekről van szó, hanem arról ki mit szeretne és mit tehet meg!

Bár, nem biztos, hogy érted.

2022. nov. 7. 11:19
 17/23 Alfa1 válasza:
100%

Teljesen személyes vélemény, de akikkel én beszéltem nem csak a pénzért akanak külföldre menni.

Az elsödleges szempont általában a jobb társadalmi helyzet, oktatás, egészségügy, stb. Akiknek családjuk van már, azoktól sokszor hallom a "nem akarom, hogy a gyerekem egy ilyen országban nöjjön fel", és a "rendes oktatást szeretnék a gyerekemnek" mondatokat. (Olyanoktól is, akik havi nettó 1M körül keresnek Magyarországon)

Ehhez jön még a közhangulat, infrastruktúra, tömegközlekedés, politika, hogy a "sajtósabadságot", és a hansonló témákat már ne is említsem.

Ha csak és kizárólag a pénzt nézzük, akkor egy barátomat tudom említeni, aki külföldön sima autószerelö alkalmazott egy Norautó-féle cégnél, és teljesen normálisan megél belöle, úgy hogy egyedül bérel lakást, fizet rezsit, kaját, stb., és tud félre tenni valamennyit.

Persze, Magyarországon is meg lehet élni, de a klasszikus átlag dolgozó ember még mindig jobban él "nyugaton".

Hozzáteszem: az, hogy valaki külföldön akar élni, mert "az olyan jó", és végül tényleg ki is költözik az nagyon nem ugyanaz.

2022. nov. 7. 14:04
 18/23 anonim ***** válasza:
100%

"De, nekem az az ember ne játsza a kiskirályt, aki az osztráknak eladta a seg..ét!"

De nekem az se játssza a kiskirályt aki a hazaáruló tolvaj maffiának adja el a seggét.

Nekem az osztrák állam eddig sokkal többet adott, mint a magyar, pedig hiába voltam itthon egyenruhás rendfokozattal, kint még is az adóvisszatérítésem nagyjából az itthoni fizetésem több, mint duplája a 13. meg a 14. havi mellett.

Ha meg lenne lakcímem kint, akkor meg még jóval többet adna.

Azért nekem kicsit égne a pofám itthon, hogy a magyarnak egy külföldi állam többet ad, mint a sajátja... De kinek mi ugye.

Lehet szemellenzővel is nézni a dolgokat, de az nem fog előbbre vinni.

2022. nov. 7. 21:14
 19/23 kriszpo ***** válasza:
0%

Alfa1: "Teljesen személyes vélemény, de akikkel én beszéltem nem csak a pénzért akanak külföldre menni." Halkan jegyzem meg: anyám 20 éve, nagybátyjám 25 éve külföldön él (nem ingázik).

Igen, van a népességnek az része, akik "fiatalok" 20-50 között és hajlandók külföldre költözni a jó élet reményében. Amiről írtam korábban: lehet menni, csak nem mindenkinek jön be és haza jön. Ezt nem sikerült a "kollégának" megérteni alább. És vannak nagyon sokan (több mint 4M ember) aki kénytelen ebben a "sz..r" országban élni. Közülük sokan mennének, de távolság, egészségügyi probléma, lehetőség hijján kénytelenek beérni az itthoni körülményekkel. Velük mi lesz/ mi van? Én globálisan nézem a problémát, kívülről.

18: Sajnos nem sikerült megértenünk egymást. De már nem is akarok magyarázkodni. Neked nem. Így hagyjuk is a témát!

"De nekem az se játssza a kiskirályt aki a hazaáruló tolvaj maffiának adja el a seggét." Ha azokra gondolsz, akik az ún. felső tízezerhez tartoznak, akkor egyetértek, ha viszont az itthon maradottakra, akkor gondold végig még egyszer!

Én megkeresem a magam kis fizetését egyenruhásként, nettóban simán az átlagbér felett. Ezzel megelégszem. Van lakásom, kocsim, családom. És ami nagyon fontos: nem karattyolnak 8-12 órában nekem külföldiül, és nem kell, hogy bárki rabszolgája legyek...

Nyugodtan lepontozhat mindenki (nem zavar), de reménykedem benne, hogy legalább 1 ember lesz, aki ÉRTI, hogy mit írtam.

Üdv.

egy apolitikus, ateista

magyar, 40+-os családapa

2022. nov. 8. 15:10
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

Te nagyon téveszmékbe vagy.

Elmész valahova dolgozni akkor IGY IS ÚGY IS a rabszolgája leszel valakinek. Nem mindegy, hogy milyen nemzetiségűnek? Dolgozni mész nem haverkodni.

Munkát meg ugyanúgy meg kell csinálni, csak a pénz a különbség, hogy mennyiért.

Akinek jó a sokkal kevesebb UGYANAZÉRT azzal nincs baj, csak ne akarja már megmondani az, hogy ez a jobb, mert legalább magyarnak vagy a csicskása magyarként. Ne röhögtess.

Én egyenruhásként itthon sokkal több szívatást láttam, mint kint. Itt már azért ment a szopó, hogy ha levetted nyáron a sapkát meg a bakancsot meg a zubbonyt. Mehettek is a jelentések írogatása.

Kint ilyenfajta szívatást egyáltalán nem tapasztaltam.

De persze aki beéri sokkal kevesebbért csak azért, hogy elmondhassa magáról, hogy nem osztráknak a csicskája, hanem orsóséknak hát csodálatos. Csak ne híreszteljük ezt a hülye álláspontot, ha kérhetem.

"Nyugodtan lepontozhat mindenki (nem zavar), de reménykedem benne, hogy legalább 1 ember lesz, aki ÉRTI, hogy mit írtam."

Tuti biztos ne aggódj, hogy nem benned van a hiba, hanem rajtad kívül mindenki másban természetesen.

2022. nov. 8. 20:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!