Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Szerintetek a fiataloknak is...

Szerintetek a fiataloknak is jár a tisztelet? Vagy csak az időseknek.?

Figyelt kérdés

Vagyis, nem "jár" mert ki kell érdemelni ez egyértelmű. De miért van az hogy sok idős elvárja, hiába egy gyökér bunkó és ha gonosz és rosszindulatú és egy fiatal reagál rá akkor az a reakció hogy "te sz.ros vagy még" vagy "nem tudod tisztelni az idősebbet " es társai.

Én mindig megadom a tiszteletet, ha idős ha fiatal (én 26 vagyok) de úgy érzem sokszor ezzel élnek vissza. De leginkább az idősebbek. Mármint, van a környezetemben rengeteg idős, de ha már egy jó ideje szekál és bánt szavakkal akkor válaszolok, na de nem kell ezt úgy érteni hogy rá borítom az asztalt, hanem arra értem hogy mondok én is pár dolgot ami kb fele annyira sértő mint amit kapok és egyből azzal védekezik/védekeznek hogy "tiszteletlen vagyok " .... de ők amúgy bármit megtehetnek?? Én ok nélkül sosem vagyok bunkó sőt sokszor mikor vissza kellene hogy szóljak akkor sem teszem...

2022. okt. 18. 12:43
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

Mindenkinek jár a tisztelet.

Én megadom a 18 évesnek is,és a 80 évesnek is.Ha visszaél vele,onnan átnézek rajta.

De eddig sosem volt ilyen gondom ebből, sőt a fiatalokkal kimondottan jól kijövök.

54F

2022. okt. 18. 12:50
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

Ők így szocializálódtak. A régi időkben ez volt a norma, egy idősnek megkérdőjelezhetetlen tekintélye volt a fiatalokkal szemben. Régen amúgy több alapja volt, ugyanis jóval lassabban változott a társadalom. Míg most teljesen más a világ, mint 50 évvel ezelőtt, ezzel szemben túl sok minden nem változott az átlagparaszt életében mondjuk 1840 és 1890 között.

Manapság egyébként úgy látom, főleg azok szeretnek erre hivatkozni, akik tényleg semmi mást nem tudnak felmutatni, mint hogy megöregedtek (ami egyébként egy mindenkire érvényes biológiai törvényszerűség).

2022. okt. 18. 12:58
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy 1-es mondja!

Mindenkinek jár a tisztelet!

Amikor hároméves volt a gyerekem, akkor is tisztelettel beszéltem vele.

Mint középkorú, sokat látott ember hadd mondjam a következőket.

Határozott meggyőződésem és tapasztalatom, hogy pont azok az idősek kérik számon bunkó stílusban a fiataloktól a tiszteletet, akik fiatalként szintén bunkók voltak az akkori idősekkel.

2022. okt. 18. 13:09
 4/16 anonim ***** válasza:
73%

Az időseknek sem jár a tisztelet, hogyha bunkók.

Miért tiszteljem azt a 65 éves nénit, aki elém pofátlankodik a boltban, vagy a 3x szólás ellenére is a sarkamra tolja a bevásárlókocsiját? Negyedszerre már nem leszek vele kedves, bocs.

2022. okt. 18. 13:25
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
Mindenkinek jár a tisztelet addig a pontig, még nem tesz valamit ami az ellenkezőjét váltja ki.
2022. okt. 18. 13:38
 6/16 anonim ***** válasza:
84%
Jár a tisztelet,annak aki nem hazudik a pofámba.
2022. okt. 18. 13:49
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a tisztelet nem a jó szó erre, de más szavunk meg nincs. Inkább úgy mondanám, hogy egy normális bánásmód mindenkinek jár életkortól és minden mástól függetlenül, ami magába foglalja hogy köszönsz, kedvesen szólsz hozzá, nem vagy lekezelő, stb. A tényleges tiszteletet (vagyis hogy felnézel rá, megfontolod a tanácsait, stb) úgy kell kiérdemelni tettekkel. Nem jár csak azért mert valaki már x éve a földet tapossa. (Nem tudom mennyire érthetően adtam át amit mondani akartam, úgyhogy a biztonság kedvéért leírom, a komment lényege tulajdonképpen az, hogy teljességgel egyetértek a kérdezővel.)
2022. okt. 18. 14:04
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
A tisztelet csak a kölcsönösség elvén működőképes.
2022. okt. 18. 14:50
 9/16 A kérdező kommentje:
Akkor nem csak én gondolom ugy hogy nem minden esetben jár... de van aki szerint igen. Van olyan idős akinek köszönök és vissza sem köszön és mikor a következő találkozásnál nem köszönök akkor szóvá teszi.. most akkor mi is van? Baj ha azt adom amit kapok? Sosem voltam ilyen. Anyukám megtanított a normális viselekdesre. Ahhoz tartom magam. De ez már más téma szerintem
2022. okt. 18. 14:58
 10/16 anonim ***** válasza:
100%
El kell mondani az öregnek, hogy egyoldalú seggnyalásra ne számítson! Vagy ő is illedelmesen viselkedik veled vagy pedig felejtsen el a hülyeségeivel! A tisztelet nem járandóság, hanem adható, - de ettől még a kölcsönösség elvén működőképes!
2022. okt. 18. 15:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!