Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Váltanátok albérletet?

Váltanátok albérletet?

Figyelt kérdés
Szeretek a jelenlegi albérletemben lakni, jó árban van (a méretéhez és a felszereltségéhez mérten, illetve rezsit is elég keveset fizetünk), jó helyen van (közel mindenhez, zárt udvarban, kevés lakóval) és maga a lakás is teljesen jó. Illetve a tulaj is nagyon normális, gyakorlatilag úgy lakunk ott mintha a sajátunk lenne (nem járnak a nyakunkra stb.). Viszont határozott egy éves szerződésünk van, ehhez a tulaj ragaszkodik is. Hamarosan el kell döntenem, hogy szeretnék-e maradni vagy sem, emiatt merül fel a kérdés. Nem biztos, hogy szívesen aláírnék újabb egy évet mert az az én helyzetemben azért sok idő (egyetemista vagyok, de lassan végzek és nem tudom kapok-e majd munkát, melyik egyetemre vesznek fel stb.). Akkor ez nem okozott nagy problémát, mert az utolsó pillanatban kellett megoldani a lakhatásomat és alapvetően egy évre terveztem, de most bizonytalanabb vagyok. Így egy határozatlan szerződés jobb lenne, csak ugyanilyen albérletet valószínűleg nem találnék (mondjuk a határozatlan szerződés is ritka).
2022. ápr. 30. 19:06
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Nem, én bekockáztatnám a következő évet is ugyanott.
2022. ápr. 30. 19:08
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Ha már egy éve ott laktok és jó a viszony a főbérlővel, lehet érdemes megkérdezni, hogy nem lehetne-e csak fél éves szerződést kötni, hiszen neki is könnyebb, ha nem kell új albérlőt keresni a régi, megbízható helyett.

Ha ragaszkodik az egy évhez, akkor...

Mikor végzel? Hol laksz? Szerintem Budapesten azért elég sok a munkalehetőség, ott nagy eséllyel találsz valamit.

2022. ápr. 30. 19:11
 3/14 anonim ***** válasza:
Konkrétan mondta a tulaj, hogy meghosszabbítani is 1 évre akarja? Ez nem magától értetődő. Mennyit buksz, ha mégis felmondasz?
2022. ápr. 30. 19:20
 4/14 A kérdező kommentje:

Januárban fogok végezni, addig szeretnék is maradni a városban. Utána mesterképzésre szeretnék majd menni, de ugye azt nem tudom előre, hogy hova vesznek fel, hol indul egyáltalán stb. A mester csak szeptemberben kezdődik, de ha esetleg úgy alakul, hogy nem ugyanezen az egyetemen kezdem majd meg, akkor igazából nem indokolt tovább itt maradnom. Nem Budapestről van szó, ez egy vidéki város. Itt jóval kevesebb a munkalehetőség is, ezért nem bízom abban annyira, hogy pikk-pakk találok munkát, pláne csak arra a pár hónapra. Diákmunkát is keresek már most is, de szinte esélytelennek érzem. Ha pedig nem lesz munkám vagy bármi ami ideköt, akkor felesleges potyára fizetni egy lakást.

Igen, a tulajjal úgy beszéltük meg és az is áll a szerződésünkben, hogy mindig további egy évre lehet meghosszabbítani. Mindig fixen egy évre adják ki a lakást. Az előző lakó is amiatt költözött ki mert már csak fél évig lett volna szüksége a lakásra és nem akart további egy évre szerződést kötni. Gondolom velünk sem tenne kivételt, hogy mondjuk csak fél évre kössünk szerződést.

Ha a szerződés lejárta előtt mondom fel, akkor bukom a kauciót, ami 3 havi bérleti díj.

2022. ápr. 30. 19:29
 5/14 anonim ***** válasza:
Szerintem érdemes lenne maradni.
2022. ápr. 30. 19:32
 6/14 anonim ***** válasza:
92%
Január végéig még 9 hónap van, azaz max. 3 hónapot buksz. Nézz szét, hogy mennyiért lenne albérlet. Ha ez valóban jó áron van, nem biztos, hogy 3 hónap miatt megéri a váltás.
2022. ápr. 30. 19:37
 7/14 A kérdező kommentje:
Szeptembertől augusztusig tart a szerződés. A januárt ettől függetlenül írtam, addig tervezek biztosan a városban maradni és addig van ugye szükségem albérletre. Magyarul, ha meghosszabbítom a szerződést akkor 2022. szeptembertől 2023. augusztusig írom alá újra, így 7 hónap kérdéses.
2022. ápr. 30. 21:32
 8/14 anonim ***** válasza:
Ja értem. Hát úgy már necces. Bár ha hamarabb felmondod, akkor is csak a 3 havi kaaúció veszik el, nem a teljes évet kell fizetned.
2022. ápr. 30. 21:34
 9/14 A kérdező kommentje:
Hasonló áron találnék másikat, viszont inkább csak rosszabbat (ami rosszabb állapotban van, rosszabb helyen van, kisebb, kevésbé felszerelt stb.).
2022. ápr. 30. 21:34
 10/14 anonim ***** válasza:
Előnytelen, diktátumszerű szerződést kötöttél ezzel a 3 havi kaucióval. 1 havi kauciót bukni lenne tisztességes, a tulaj 1 hónap alatt talál új bérlőt.
2022. ápr. 30. 21:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!