Az egyetemi kollégium tényleg “az életre nevel”?
A szüleim azt mondják, hogy ne költözzek ki a kollégiumból, és hogy “keményedjek meg”. Nem tudom, hogy milyen élettapasztalatot szerzek:
- 4 óra alvással túlélni egy éjszakàt a zaj miatt
- “Balekkirályt” játszani takarításban mosogatásban — mindenki sunnyog amíg valaki meg nem unja és ki nem takarít mindenki helyett
- Beköltöztetett csajt vagy pasit kerülgetni minden éjszaka
- Minden szrèrt összeveszni
A szüleim szerint ez az élet és ha egész eddigi életemben otthoni burokban éltem, ideje megtanulnom, hogy az élet nem fair, hogy álljak ki magamért, kezeljem a konfliktust, visszaszólni a nagyszájú, sunyi kollégának, mert ilyenek a munkahelyen is elõ fognak fordulni. És gyerek mellett majd alig lesz alvásom
Hát, kolik között bazi nagy különbségek vannak, ahogy olyanoktól is, hogy milyen suli kolija (középsuli, egyetemi, stb? ...), meg hogy kikkel...
minimum utóbbiakra neked is van ráhatásod, vagy hogy kikkel leszel
de lehet abban is, hogy melyik koli szoba, vagy ilyesmi... (koli kocsma melletti, vagy odébb, stb)
11., ma 13:48 vagyok
viszont bizonyára nem az a kulcs, hogy bebsznak téged koliba, vagy elküldenének katonának, vagy a fszomtudja
#6: én nem úgy értettem az egész szituációt, hogy azért maradjon ott,mert később is ilyen lesz az élete...
Hanem a hangsúly ott volt (feltételezésem szerint), hogy alkalmazkodni kell, és kommunikálni a többiekkel. Ahogy majd később minden munkahelyen, és civil élethelyzetben is. És hogy meg kell tanulnia képviselni az érdekeit. Akár konfliktus árán is.
Pff, nem. A koli mókás tud lenni, egy évig én is voltam kolis, de én azt tapasztaltam, hogy akik tartósan ottmaradnak, azok mégnagyobb felelőtlen hülye gyerekek lesznek, mint akiknek idővel igénye lesz arra, hogy tovább álljon akkor is, ha esetleg eleinte élvezte. Szerintem egy albérlet sokkal jobban az életre nevel, főleg ha van párod, akivel összeköltözhettek, mint egy hely ahol a buli közepében vagy akkor is, ha nem akarsz, ahol alig fizetsz a lakhatásodért, ahol minden este szinte valaki szétbasz valamit vagy összehányja magát és ahol otthagyhatod magad után a mocskot a konyhában, úgysem lesz gazdája. Én Schömherzes voltam anno, baromira elegem volt belőle. És nem, az élet nem ilyen. Az életben nem pár félig felnőtt dorbézol körülötted, hanem megdolgozol azért, hogy legyen hol laknod és felelsz az otthonodért. Nem más mocskának meg hisztijének vagy áldozata.
A koliban az egyetlen jó dolog, hogy ha megakadsz az anyaggal, valaki mindig tud segíteni.
Miota vagy koliban?
Abban igaza van a szuleidnek, hogy az eletre nevel azzal, hogy igenis konfliktuskezelest, vadidegenekkel egyuttelest (toleranciat, empatiat, m
kompromisszumkeszseget) sajatithatsz el.
Egy szobaban lakik x fo, y igennyel. Valakinek fel kell vallalnia, hogy egy z kozos szabalyrendszert alakit ki.
Ha nem ketfos a szoba, akkor talalj egy hozzad leginkabb hasonlo igenyszintut es elsore vele egyezkedj, otletelj, utana lehet kozosen a tobbiekkel.
Igen ki kell allni magadert (nem ledozerolni a tobbieket, de a magad erdekeit is ervenyesiteni).
Tudom 11 evig laktam egyetemi kollegiumban es az elso szobambol kisirtam magam, es utana is voltak mindenfele szobatarsaim, de epp ezert rengeteget tanultam belole.
Nehany otlet neked: zaj - fuldugo, plusz bevezetni a szobatokban legalabb, hogy hetfo, kedd, szerda 10 tol takarodo, nem akkor all neki senki hazibulikazni a szobatarsak kozul. A tobbi nap had zajongjanak bulizzanak. ez egy komprpmisszum
takaritas: beosztas kell ha nem is naponta, de kethetente mas gelseper es felmos kiganjozza a vecet, ha nem, akkor szepen agyba kapja a felsepert szemetet. de mindent le kell irni. Egyebkent ugy nehez elsunnyogno, ha ki van irva az aheti soros szobatkarito neve es nem csinalja meg, lehet szepen mindenkinek azt csesztetni.
ha van huto el lehet mondani ok,mostantol aki nem irja ra melyik az ove es mi van benne, datummal, akkor ha hetvegen budi a huto barki kidobhatja az osszes felirat nelkuli dobozos kajat, zacskot vagy barmit, ami gyanus neki. Hidd el ezen lehet veszekedni, de ehes embernek ketszer nem lesz kajcsi, mert lusta diszno volt valami peneszest kidobni heteken at, az hmar megtanulja a hutoben a rendet.
Es igen a koliban lehet arra is kitalalni valamit, hogy h valaki nozik, pasizik, akkor az mikor oldhato meg, mi az egyezmenyes jel stb. Ha valaki irtozatosan rendetlen szepen el lehet kezdeni kidobalni egy zsakba a cuccait es eltuntetni.
Igen sajnos az eletre neveles, hogy rajojj vannak irtozatosan igenytelen, neveletlen veled egykoruak, hogy megis ezekkel kell valhogy kijonni.
Anyadekkal meg kothetszszinten kompromisszumot, hogy ok kibirod mégy egy evig, de utana lberlet es menj diakmunkazz es gyujtsd a penzt. Ha tanulas mellett penteki, szombati ejjeli munkat valllsz mar a koli se lesz olyan zajos, nekem elhiheted:-)
Ja es ha valaki bekoltozteto a pasijat, csajat annak nyugodtan meg lehet mondani, hogy jo lenne ha osszekapna magat kulonben szolsz a dirinek es amkor lehet neki se lesz helye.
Ha meg ubergaz az egesz szoba tarsasagod, akkor ismerkedj, keress evfolyamtrskat, csoporttarsakat, olyan szobat ahova elvonulhatsz, vagy netanahol van egy szbad hely es bekoltozhetsz. Vagy keress valakit, ki szivesen menne a helyedre egy elvileg jobb tisztabb, nyugisabb szobabol.
#15 el értek egyet.
Amire nevelni kellett (Tanuld meg elkerülni azokat akikre nincs szükséged az életben) azt már megtanultad.
És azt is, hogy a helyzetnek megfelelő jó döntéseket hozz. Mert a tanulás számodra fontosabb mint a bulikázás a lumper néppel.
És szerintem is, egy albérletben sokkal inkább rákészülsz az "életre", mert ott felkészülhetsz az önálló életvitelre. Gondolom a szüleid sem hiszik hogy 70 éves korodig egyetemre fogsz járni...
Én itt mindenkit arra szoktam biztatni, hogy vállalja fel a konfliktusait, fogja fel gyakorlásnak és tanuljon kommunikációs technikákat ez által mert ez TÉNYLEG fontos skill az életben. A legfontosabb. Jelenleg 2022.-ben a szaktudásnál is fontosabb az érvényesüléshez. Azonban a te esetedben pont az ellenkezőjét gondolom, semmit nem tanulsz tanulni abból, ha egy "beállt" életvitelű tömeggel szembe mész. Itt nem lehet nyerni. Csak keserű könnyeket ha nagyon megpróbálod. Szóval szerintem sem érdemes szenvedni, pláne nem a tanulás rovására. Most per pill. az a legfontosabb hogy megalapozd a jövőd. És ehhez nyugalom kell. Mondd meg a szüleidnek hogy majd ha lediplomáztál jó eredménnyel, visszamész majd egy munkás szállóra "gyakorolni az életre" ha ez minden vágyuk :)
Metionin!
"Pedig a leglepukkantabb koliban laktam, ami csak volt."
A Terminusban voltál? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!