Miért nem csinálnak az emberek veteményest ilyen árak mellett?
Légyszi, olyanok, akik még sosem veteményeztek, ne kommenteljenek már be olyan hülyeségeket, hogy sok pénzbe kerül...
Majdnem 5 éve van veteményesünk, pedig nincs nagy telkünk sem, 700 nm, de leválasztottunk kb. 100 mm-t anno. A telken volt egy fúrott kút, azt megcsináltattuk, mert nehezen jött a víz.
A lényeg, hogy azóta kb. minden zöldséget magunknak termelünk itthon tavasztól-őszig. Én nem érzem, hogy olyan nagy pénzekbe kerülne, mert trágyát nem veszünk, hanem van egy komposztálónk, abból hordjuk szét ősszel a begyűlt komposztot, évközben meg fűnyesedékkel takarjuk a földet, így van benne elég tápanyag.
A víz ugye ingyenes a fúrott kútról. Vetőmagokat szoktam venni, az kb. 6-8 ezer forint évente, ennyit költök a veteményesre. Permetezni nem szoktunk, nem halt még meg semmi, egy kis szódabikarbónát vetünk be peronoszpóra ellen, de amúgy nincs gond, ha a tetű meg is jelenik, megjelennek a katicabogarak is rá két hétre, aztán puszi a tetűkneknek.
Van pár gyümölcsfánk is, meg szőlő, áfonya. Ezek most már teremnek, nem sokat még, mert fiatalok, de teremnek.
Na most, mások miért nem veteményeznek semmit, miközben már nyáron is tök drága a zöldség? Oké, nem csinálnak ekkora veteményest, de mibe kerül kiültetni 4-4 palánta paradicsomot és paprikát, egy kis cukkinit, felfuttatni valamire uborkát, elszórni egy sor salátát?
Ennyi zöldségnek még hely sem kell sok, de jól teremnek és a többség fogyasztja. Még gondozni sem sok idő ennyit.
Mi pl. a téli hónapok kivételével csak húsra és tartós élelmiszerre költünk, amúgy azt a 6-8 ezret, amiből vetőmagot veszek, kb. 1 hét alatt elkölteném zöldségre.
Mi az oka annak, hogy ott fekszik parlagon a sok kertes hàz?
Naszóval, nekünk van kert, időnként 1-2 terményből több terem. Kérdezem kollégákat, kérnek-e meggyet, spenótot, tököt, borsót? Hogy miiiii? Azt pucolni, fejteni, magozni, gyalulni kellene. Nem. Inkább megveszik fagyasztva.
(És nem, nem veti fel őket a munkabér)
#35, én egy kényelmet szerető ember vagyok mégis van pénzem hobbira.
Akkor most mi van?
Pedig keresek nettó 240et albi mellett, szóval akár még jól is jöhetne egy veteményes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!