Svájcot, Németországot vagy Ausztriát választanátok lakhelyül mint országot, ha új életet kezdhetnétek? Indoklást is kérnék szépen.
Svájcot legkevésbé, mert nem EU-tag, ott jobban elszakadsz Magyarországtól, és a helyi dialekt is macerás lehet.
Ausztria és Németország közül talán az előbbit kevésbe fenyegeti az iszlamizáció és a terrortámadások is jobban elkerülték, és talán ez a jövőben is így marad, Ausztria nem is NATO tag. És mivel közelebb van is Magyarországhoz, egyszerűbb hazajönni is, így inkább Ausztria.
Mindhárom országban éltem, én Németországot szerettem meg igazán. Szerintem egyik sem jobb a másiknál általánosságban. Azt kell nézni, hogy melyikbe illesz bele leginkább, melyik az, amelyik személy szerint neked tetszik.
Svájcban sokszor tapasztaltam az idegenkedést és az utálkozást. A svájciak (egy része) az osztrákokat, németek is épp úgy lenézi, mint mondjuk a magyart, a szlovákot, a spanyolt... Nem találtam őket olyan segítőkésznek sem, mint mondjuk a németeket vagy az osztrákokat. De persze, ezek személyes és szubjektív tapasztalatok. Svájcban a legmagasabb a fizetés, de a legdrágább az élet is. Nem véletlen, hogy kvázi sportot űznek belőle sokan, hogy Németországba járnak át vásárolni. A gyógyszerárak is borzasztóak, az egészségbiztosítások kevés dolgot fedeznek.
Ausztriában én igazából nem szerettem, hogy a legtöbb magyar oda szabadul ki, ezért nagyon ráálltak sokan az olcsó és igénytelen munkaerőre. Sok helyen, főleg gyárakban és vendéglátóiparban kb. magyar mini-maffiák alakulnak ki, borzalmas. Sok helyen direkt keresik a nyelvet nem ismerő, sebezhető embereket munkaerőnek, mert azokat könnyebb irányítani, velük bármit meg lehet tenni. Németországban is van ilyen, de amennyit eddig láttam, jóval kevesebb. Ausztriában az üzemanyag olcsóbb, Németországban az élelmiszerek. Németországban könnyebben találni olyan lakást szerintem, ahová állatot is lehet vinni, a másik két országban sokkal nehezebb volt nekem.
Csak megsúgom, Ausztriában sem szeretik a külföldieket. Ha nem beszéled 110%-osan a nyelvet, azért, ha meg jobban beszéled, helyesebben használod, mint az itteniek -mert bármily hihetetlen, létező jelenség-, akkor meg azért.
A hivatalos ügyintézésben ez nem érződik (vagy nem annyira), mint egy munkahelyen.
A magyar végzettségek elfogadtatása is körülményes, mert egy diplomát mondjuk nem tudnak honosítani az eltérő tantárgyak miatt (ismerősöm mérnöki diplomával küszködött).
Én szeptember óta vagyok itt, de azon dolgozom, hogy válthassak és akár Magyarországon helyezkedjem el.
Eddig nem érzem magaménak, főleg a hazautazás lehetősége nélkül. Szóval ezt nem hiszem, hogy meg lehet válaszolni, mert mindenki mást tapasztal, vagy másképp tapasztalja ugyanazokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!