Ha választanál új országot lakhelyül a két ország közül, melyik lenne az? Ausztria, vagy Németország? És miért?
Szerintem Németországban több minden van.
Ausztriában is sok izgi dolog van (a hegyekről nem is beszélve ⛷️🏂),de azért lényeges különbségek vannak.
Mindkét országban éltem, leírom a tapasztalataim:
-Németországban kegyetlenül nehéz albérletet találni és drágák is, míg Ausztriában jóval könnyebben találsz és árban is barátságosak.
-Kölcsönzőcégek németben lehúznak, míg egy fixes dolgozó 1600 körül kap nettóban, addig a kölcsönzősök 1200 körül. Ahhol dolgoztam, ez így volt. 9 hónap után vagy átvesznek vagy elküldenek, különben ugyanannyit kellene a kölcsönző cégnek fizetnie, mint a fixesek kapnak. Ausztriában kollektív szerződések vannak, így körülbelül ugyanannyit kapsz, mint a fixesek, ha kölcsönzőn keresztül vagy. Kollégám még 150-nel többet is kapott, mint a kölcsönzött dolgozók. Gyorsabban átvesznek, ha jól dolgozol. Kapsz 13. és 14. havi fizut.
-Németországban kevésbé kell a nyelvtudás, betanított melóra pl. néha nem is kell. Ausztriában min A2 elvárás szokott lenni.
-Ausztriából gyakrabban hazaugorhatsz, távolság jóval kissebb.
-Ausztriában kb 30%-al drágábbak az élelmiszerek.
Én németben Regensburgban éltem 1,5 évet, majd Grazba költöztem át, már 2 éve vagyok itt. Számomra mérföldekkel jobb az élet itt, mint Németországban.
8-ashoz kicsit hozzaszolnek.
Az albérlet találás jelen esetben nem orszagtol, hanem terulettol fugg. Mi eszak-nemetorszagban gyakorlatilag 1-2 het kereses utan kitudtunk venni egy 2 szobas alberletet, es nem egy mucsarocsogei kis faluban elunk, hanem egy nagyvarosban. Igaz, dragabb, mint Mo.. Mi osszesen kb 1000 eurot perkalunk ki alberletert+rezsi+teveado+internetszamlak+telefonelofizetes stb, ami forintba atszamitva kb 350 k. Ezen felul jon a kaja. Nyilvan egy embernek eleg kisebb lakas, kevesebb fogyasztas stb, de igy is azt mondom hogy nagyon minimum KET ember osszebevetele nettoban meg kell legyen havi 1600-1800 euro, es akkor mar nem szukolkodnek, jobban elnek mint Mo.-n, de félretenni nem tudnak. Ha ketten egyutt megkeresitek a 2500-3000 eurot akkor meg felretenni is tudtuk, nem is keveset.
Munkahelyet csak akkor kapsz ha.
A. Van nyelvtudasod es/vagy szakmad
B. Protekciod
Ha sem nyelvtudasod sem protekciod nincs, akkor takaritani sem vesznek fel gyakorlatilag.
Persze nyilvan mas ha egy megbizható magyar kozvetito keresztul jossz ki, nem csak ugy a semmibe, vagy valakihez kitudsz jonni aki segit eleinte.
Kolcsonzocegekrol nem tudol nyilatkozni, nekem ehhez meg nem volt kozom, de sztem nem is lesz soha. :D
A kozeleseg Mo.-hoz max akkor szamit ha odahaza van a feleseg, gyerek, kutya. Ha hozod mgaddal, akkor ugyan mindegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!