Szerintetek is "illetlenség és felháborító"?
"a vasárnapi misére járás a katolikus vallásban nem opcionális, hanem kötelez"
Ja, és nyilván egy 10 éves gyerek úgy döntött, hogy ő elszánt, szabálykövető katolikus vallású lesz. Hagyjuk már. :D
"de szerintem a legjobb lenne nem elrángatni szerencsétlen gyereket a misére"
Milyen érdekes, hogy másokat mustrálva észreveszed, hogy mit kellene tenni. De, hogy neked sem kellene ott lenned, mert unod a monoton miséket - ez már fel sem tűnik. Vagy megszokásból, vagy a kirakat miatt jársz templomba. Nem kéne.
„Ja, és nyilván egy 10 éves gyerek úgy döntött, hogy ő elszánt, szabálykövető katolikus vallású lesz. Hagyjuk már.”
Ilyet én nem állítottam. Ha megkeresztelték a gyereket, már az sem az ő választása nyilván – szerinted ezek szeirnt „le kéne venni róla a keresztvizet”? Ha katolikusnak nevelik a szülei, akkor abba beletartozik a templomba járás is (ahogy számos más, az áldozás, a gyónás stb. is).
Nem igazán értem a problémádat… én pl. nem nevelem semmilyen hitre a gyerekemet (pont mert nem értek egy a katolis egyház tevékenységével), azt gondolom, válasszon maga majd ilyen utat magának, ha akar. Mégis nyilván vannak szabályok az életünkben, amelyeket be kell tartania. Vagyis szülőként én is „ráerőltetem” a gyerekre a saját világképemet.
Épp ez a baj, hogy akármilyen vallásúnak "nevelik". Alapból probléma, pláne akkor mikor láthatóan tojik rá.
„Épp ez a baj, hogy akármilyen vallásúnak "nevelik"
Ezzel annak ellenére nem értek egyet, hogy mint írtam, magam nem így nevelem a gyerekemet.
Egy szülő nyilván a legjobbat akarja a gyerekének (persze, nyilván vannak kivételek, de most ne a legrosszabbra gondoljunk), és ha számára az élet teljességét a vallás adja meg, akkor nyilvánvaló, hogy a gyerekének is ezt a világképet adja át.
Lényegtelen, hogy te vagy én egyetértünk-e a vallásos szülőkkel ebben. Egy katolikus család életében pont annyira magától érthetődő „kötelesség” vasárnap templomba menni, mint mondjuk iskolába járni. Utóbbit is sok gyerek gyűlöli, mégis kötelező – erre gondolom mégsem mondod azt, hogy ne járjon, majd később eldönti, akar-e tanulni. Miért nem? Mert ezért bünti jár államilag? Ha igen, az sem jó érv, mivel katolikus szabályok be nem tartásáért is bünti jár, csak „fentről”. :)
Ne hasonlítsuk már össze a kettőt...
Egyébként tisztában vagyok vele, hogy sajnos sok vallásos kötelező jelleggel rángatja a kölyköket is templomba/mecsetbe/zsinagógába/sámánsátorba, éppen ezt magyarázom, hogy ez a baj. Teljesen értelmetlen. Hány ilyen ismerősöm van, akit nagy lendülettel megkereszteltettek, járatták hittanra, templomba, egyházi suliba, és akkor is és azóta is nagy ívben tojtak/tojnak a vallásra. A hitet nem lehet belenevelni valakibe....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!