Mitől illetlenség valakit az anyagiakról kérdezni?
Ahol dolgozom ott minden fizetéskor megkérdezzük egymást, és ebből vonjuk le a következtetéseket az eltéréseknél.
Illetve a hétköznapi dolgok sem titkok
Sokan meg elzárkóznak ettől, ez miért van? Sokan még megközelítőleg sem mondják a fizetésüket.
Én még soha senkit nem kérdeztem a fizetéséről, mert semmi közöm hozzá. Én sem szoktam megmondani, hogy mennyit keresek. És egyéb anyagi dolgaimat is csak a páromnal beszélem meg.
Szerintem mindenkinek a magánügye a pénztárcája.
Magyarországon ez gyakori, nyilván mert a legtöbb ember kb. éhbérért és lakbérért dolgozik, és mivel változtatni nem tudnak, nem akarnak, nem fognak, így inkább hagyják őket békén, és mintha nem is létezne a probléma, inkább ne beszéljenek róla.
Lényegében ugyanolyan magánügy, mint az, hogy mit dolgozik - alap információ -, na meg ha elmondja, hogy mit dolgozik, már úgyis ki lehet találni.
Ez kb. olyan illetlenség, mintha a kolleganődtől megkérdezed, hogy milyen színű bugyi van rajta. Semmi közöd nincs hozzá, abszolút mindenkinek a magánügye az ilyesmi.
Barátok között még elmegy, hogy egymást kérdezgetik a fizetésről, de kollegák között illetlenség.
Mert kiderülnének az igazságtalanságok.
Régen:
Hogy kiknek adott a tanári karból fizetésemelést az igazgató, és mennyit. Pedig azonos alapról indult mindenki, de aki párttag volt, vagy hittársa, az többször többet kapott.
Bár a jutalmakat mindenki tudta.
És azt is, hogy a párttagok a fizetésük 10 %-át fizették tagdíjnak. Minimum. De valahogy emelkedett, akinek több volt a fizetése, az magasabb százalékot fizetett, még 25 % is lehetett, ha igaz.
Manapság is lehet hasonló is az ok. És még fordítva is, hogy valaki nem akarja, hogy tudják, hogy milyen keveset keres.
Lehet az, hogy magáncégeknél ne adjanak ki információt.
Talán kevésbé tartják titokban, ahol órabérben dolgoznak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!