Miért kellemetlen érzés a szemkontaktus, ha közel vagyok valakihez baráthoz, új ismerőshöz, szüleimhez?
Sokat játszottam a metrón,buszon,villamoson a szemkontaktus bevetésével.
Nagyon kevés ember vállalja fel!
Bátorság-próbának nevezném,szerintem a szemkontaktust viszonozó emberek határozottabbak,érdeklődőbbek,esetleg ők is játszanak ezzel.
A szemkontanktust az állatvilágból hoztuk magunkkal, meg van a saját szigorú szabálya és jelentése.
Ha egy állat/ember folyamatos szemkontanktust tart fent, azzal a dominanciáját, a fennsőbbrendűségre való törekvését jelzi, hogy ő akar a vezető/uralkodó lenni egy terepen. Aki először megszakítja ezt a farkasszemet, az behódol a másiknak, elismeri, hogy vesztett, alárendeli magát a rangsorban a másiknak. Ezt be is tartják a konfliktusok, az élelem osztás, stb folyamán.
Ha nincs ilyen, akkor jön a fizikai harc, aminek a kimenete ugyanígy dönt egy győztesről és az alárendeltjéről.
Az emberek ezt már nem tudják így, tudatosan, de ott van a fejükben.
(Az emberállat című könyvben több ilyet is olvashatsz Desmond Morris viselkedés kutatótól. Nagyon érdekes könyv)
Kedves Kérdező! A szemkontaktushoz nem kell közel állni a másikhoz!Ameddig ellátsz addig nézed a másikat.A művelet alatt még a pislogás is ritkább.
Ha a közelálló szemkontatusa alatt lehajtod fejedet,lesütöd a szemedet,akkor félsz,hogy kitalálják,rájönnek arra amit el szeretnél titkolni.
A család és akik közel vannak hozzád,hamar rájönnek!
Én nem szoktam titkolózni (ha rékérdeznek, elmondom, max. magamtól nem beszélek róla :D ), és legyen az akár családtag, akár partner, akár kolléga, barát vagy ismeretlen, számomra mindenkivel szemben kellemetlen a szemkontaktus. Talán van benne egy adag olyan érzés, hogy ki tudják olvasni a szememen keresztül a dolgaimat, még ha azok nem is titkok, de nem akarok más számára nyitott könyvnek tűnni, amit bárki, bármikor "elolvashat". Mintha a szemembe nézéssel a belső lényemet tudná meglátni, ami persze, mint az előző mondatban írtak, egyáltalán nincs így.
Szerintem ennek mélyebb pszichológiai okai is vannak az állati ösztönökön kívül.
Szemkontaktus = kilépsz a komfortzónádból.
Engem amúgy nem maga a szemkontaktus szokott frusztrálni, hanem amikor a szemem sarkából érzékelem, hogy néznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!