Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Túl sok energiát/időt elvesz...

Túl sok energiát/időt elvesz az erősödés?

Figyelt kérdés

Üdv mindenkinek!

Kezdeném a legelején. 25 éves férfi vagyok, pocsék genetikával megáldva. Mindig rettentő vékony voltam és igen magas. Sok hátrányát nem láttam ennek a saját részemről, mert ha valamit meg kellett emelni, vagy fizikai erőnlétet alkalmazni, nekem ezzel soha nem volt gondom.

185cm 55kg voltam világéletemben. Tény, hogy nagy étkű nem voltam, de mindig azt láttam, hogy aki kevesebbet eszik nálam, mégis sokkal erősebb kinézetre mint én.

Sajnos mindenhonnan kaptam az ívet, szerintem még a családomat is megvádolták a hátam mögött, hogy biztos nem etetnek… Orvosi vizsgálatokra remegve mentem be, mert az orvos azonnal el kezdett ekézni, hogy beteges a súlyom, ez nem normális, pedig a vizsgálatok negatívak voltak. Már attól rettegtem a vérnyomásmérés összejöjjön, nehogy túl vékony legyen hozzá a karom… Persze rögtön lett egy 180-as az idegesség miatt...

A ruhákkal folyamatosan hadban álltam, mindig azon görcsöltem, hogyan vegyek fel valamit, hogy ne pécézzenek ki. Rövidujjú póló kizárva.

Kb. 2 éve döntöttem úgy, ez így nem mehet tovább. Legyen szó munkáról, magánéletről, bármiről, mindenhol az megy, hogy lehetek ilyen vékony, egyek többet.

El kezdtem tudatosan étkezni, edzeni. Rengeteg tudást halmoztam fel erről, ugyanis úgy nem mehet, hogy chipset kezdek el zabálni kólával, azzal maximum tönkrevágom magam. Természetesen izmot akartam felszedni, ezért a testépítés volt az egyetlen alternatíva.

Meg is lett az eredménye, ez idő alatt 15kg izom feljött rám, 70kg vagyok.

A problémám az, hogy rengeteg időmet elveszi ez a dolog. Folyamatosan kell a kajára figyelnem. Nem engedhetem meg azt, amit a 90% csinál, hogy akkor eszik, amikor akar, mégis normális testalkata van, ha én így teszek máris megy visszafele a mérleg és 5 nap alatt már 2kg lement...

Nap mint nap tudatosan kell precízen ennem, edzeni keményen. Ráadásul utána kell olvasnom is a dolgoknak, mert ha valamit rosszul csinálok, akár evés akár edzés terén, akkor visszafele sül el a dolog, ez is sok időt vesz el. Azt meg nem akarom, hogy az egészségem bánja.

Először nagyon örültem, hogy így megugrottak a kilók, de mostanság kezdem elveszíteni a motivációm, és kényszerből csinálom, mert ugye 25 éves férfi ilyen magassággal hogy lehetne 55kg?! Az élet minden területén csak a kipécézés tárgya lennék, ráadásul egy olyan világban élünk, ahol erősnek kell lenni kinézetre is, mert az utcán vannak olyan emberek, akik ellen meg kell védenünk magunkat/társunkat.

Csak sajnos ez sok minden helyébe lépett. Mivel értelmes végzettségem nincs, 1 éve neki láttam programozni (hogy valami jobb munkát találhassak), először jól is ment, de teljesen abbahagytam. A munkámat, az edzést, és a tanulást nem bírtam összehangolni. Biztos sokaknak ennél több is megy, de nekem egyszerűen kudarcba fulladt. A (ótvar) meló maradt, meg a testépítés.

Mi a véleményetek, mi tévő legyek? Honnan merítsek motivációt, mert közbe úgy érzem, teljesen kiégtem, azt sem tudom, mi a végső cél már. Csak a napi betermelendő szénhidrát és fehérje mennyiség van a szemem előtt, nehogy visszafogyjak.

üdv.

2019. febr. 1. 13:39
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
No, ha van fagyasztód, akkor vannak ételek, amik elég jól fagyaszthatók félkészen vagy készen is. Töltött káposzta, pörkölt, kenyér például. Mirelit zöldségeket én kis adagokba kitálkázom és úgy teszem fagyasztóba, és mindig csak annyit veszek ki, amennyi kell, nem készítek el fölöslegesen többet. Ezt te is alkalmazhatod.
2019. febr. 1. 14:34
 12/16 A kérdező kommentje:

Hát ne haragudj meg, de ezekkel az ételekkel sokáig nem jutok :D

Aki benne van a testépítésben tudja, hogy milyen ételek azok, amikkel tömeget lehet felszedni.

Csirkemell, hal, tojás, zab, rizs, bulgur, teljes kiőrlésű dolgok stb.

Persze heti 1-2x én is néha félreeszem, pl rakott krumpli a kedvencem, de napi szinten nem tehetem, mert akkor ott vagyok, ahol a part szakad.

Itt nem az edzés a lényeg igazából, hanem a táplálkozás, ami nagyon nem mindegy milyen minőségű és mennyiségű.

Sajnos ez egy ilyen "gyalázatos" sport, csak akkor érhet el benne érdemleges eredményt az ember, ha mindenre marhára odafigyel.

És ez nem befásultság, tényleg ennyire oda kell figyelni, ez mindenhol le van írva. A táplálkozás az egésznek a lelke.

2019. febr. 1. 14:43
 13/16 anonim ***** válasza:

9-es vagyok.

Hidd el tudom mit érzel. Én 20 éves koromig 60kg körül voltam a 186cm-es magasságomhoz. Én is sokszor megkaptam, hogy milyen sovány vagyok. A szüleim orvostól orvosig vittek, mert azt hitték, hogy rákos vagyok vagy ilyesmi :) Engem is nagyon zavart a dolog de én másik utat választottam. Elkezdtem "túlenni" magam. Kb annyi idősen mint Te amennyi vagy már bőven 100kg felett voltam (na az nem izom volt, azt elhiheted :D de volt benne meló :D). Akkor meg már azért kaptam a megjegyzéseket, hogy miért vagyok kövér. Nekem akkor esett le, hogy most tényleg azért csinálom ezt az egészet, hogy másoknak megfeleljek? Eldöntöttem, hogy egy valakinek fogok megfelelni és az én magam leszek. Azóta lefogytam valamennyire, most 90-95kg közt mozgok és teljesen átlagosnak érzem magam. Nem foglalkozok azzal, hogy ki mit gondol rólam.

Mindenkiben van hiba, mindig lesz aki megjegyzéseket tesz. De azok akik szeretnek úgy szeretnek ahogy vagy. Nem érdekli őket, hogy sovány, túlsúlyos vagy kopsz az ember.

Ha fejben rendet teszel és megtalálod az egészséges középutat szerintem sokkal boldogabb ember lehetsz.

2019. febr. 1. 14:51
 14/16 A kérdező kommentje:

Hozzáteszem, nem mindenkinek. Vannak akik alapból izmosak, meg olyanok is, akik pörkölttel simán 2x nagyobbak mint én.

Ez az, ami viszont bánt.

Volt időszak, amikor elegem lett, és mondván nem űzöm ezt a sportot kényszerből, el kezdtem itthon boxolni helyette, azonnal ugrottak le a kilók, mivel az egy kardió jellegű mozgás, így rengeteg kcal elégétésre kerül, így megint a kényszerhez tértem vissza, és újra testet építettem.

Olyanok meg, hogy hízókúra nincsen. Általában ilyen testalkatúaknál nem vezet eredményre, vagy az egészségük rovására megy.

Az itt a legfőbb probléma, hogy az ember nem bír normális testalkatú lenni, egy normális életvitel mellett úgy, hogy úgy eszik mint az átlag. Mert ha én így csinálnám, megint 55 kiló lennék.

2019. febr. 1. 14:53
 15/16 A kérdező kommentje:

13-as

A túlevést nem tudom hogy érted. Normális ételekből?

Mert sokan javasolják, hogy tömjük magunkat mindennel ami lehet, de nem tartom jó ötletnek. Hosszú távon ez meg visszaüt keményen.

Nekem pl utolsó vérvételen a koleszterinem igen magas volt 24 éves voltam akkor, és visszább kellett vennem a zsírosabb dolgokból.

Így 90%-ban csak sovány húsokat ehetek.

2019. febr. 1. 15:01
 16/16 anonim ***** válasza:
A "túlevést" úgy csináltam, hogy megmaradtak a normális étkezések de köztük nasiztam amennyit tudtam. Csoki, chips, rágcsálnivalók. Lényegében folyamatosan ettem valamit. Nyilván nem ez az egészséges megoldás bár nekem ebben szerencsém volt. A vérképem rendben volt. Csak az ízületeim sínylették meg a hirtelen "gyarapodást". Ezért is fogytam le. De arra jó volt, hogy fejben ráébredjek dolgokra.
2019. febr. 1. 15:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!