Miért csesztetik olyan sokat az okos embereket (esetleg az informatikusokat)?
A Shower Klub egyik részében pl. Dombóvári mondott az egyik történetében egy olyan poént hogy "látta rajtam, hogy ő a világ összes olyan dolgához ért amihez én nem, viszont én már voltam nővel".
Vagy egy másik, amelyet Aranyosi mondott amelyben rendszergazdáknak stand upolt: "úgy dobáltam közéjük a pinás vicceket, mint támadó a kézi gránátot, és semmi...
...valószínű a poénok után nem nyomtam Entert."
Továbbá egyes filmekben is nagyon sokszor az okos vagy a jó tanuló gyereket verik meg vagy szedik el a zsebpénzét. Erre példa az, mikor a Dr. Csontban Dr. Brennan osztálytalálkozóra ment és előtte egy volt osztálytársa azt mondta neki hogy "ja, a dilis csaj, most már emlékszem". (Bár az utóbbi példában nincs megverés meg semmi ilyesmi, ráadásul sorozat, de a lényeg azért érthető.)
nem okosságtól függ, hanem gyámoltalanságtól, hogy kit bántanak a suliban
inkább az a sztereotípia, hogy ők okosak, pedig nem, csak elvontabb az érdeklődési körük
"Továbbá egyes filmekben is nagyon sokszor az okos vagy a jó tanuló gyereket verik meg vagy szedik el a zsebpénzét. Erre példa az, mikor a Dr. Csontban Dr. Brennan osztálytalálkozóra ment és előtte egy volt osztálytársa azt mondta neki hogy "ja, a dilis csaj, most már emlékszem". (Bár az utóbbi példában nincs megverés meg semmi ilyesmi, ráadásul sorozat, de a lényeg azért érthető.)"
Dr. Brnnen karaktere alapból el van túlozva, ha valaki ennyire nem tud érzelmeket leolvasni a másik arcáról stb., annak valóban valami baja van. Más kérdés, hogy nem kell idiótának hívni. A filmekben azért van ilyen, mert sajnos a valóságban is ez van, és hát így hiteles.
Egyébként ilyen jellegű poén sok van. Másik példa a bölcsészek a mekiben típusú, meg hogy a közgazdaságtan nem tudomány, hanem tanfolyam, és társai.
Dombóvári István és Aranyosi Péter pedig az egész SK legközönségesebb figurái. Kevesen vannak ott, akik intelligens humorral foglalkoznak, szerintem kb. 3-an. De legalább most Dombóvári nem az emósokon röhög. Nem mintha emós lennék, csak már rohadt unalmas.
Ezen én is sokat kattogtam, főként magammal kapcsolatban, hogy az okosságom egyedül miért nem elég vonzó.
Múltkor a gyógyszertárban álltam sorban, sütött a gyógyszerész srácról, hogy nagyon penge, és nem csak ilyen témában, ő valószínűleg otthon filozófiát olvas, és tagja a szkeptikus társaságnak ésatöbbi
és mégis...
ránéztem most az egyszer kritikus szemmel és belegondoltam, hogy lenne-e kedvem megcsókolni (vasággyal volt vagy 45 kiló, egyébként nem nézett ki volna rosszul), és hogy rá tudnám-e bízni magam.
Hát a válasz nem volt. Kb így értettem meg azt is, hogy nem elég, ha én tudom magamról, hogy okos és ezáltal értékes vagyok, ha ez az egyetlen amit a másik nemnek adni tudok.
Egyébként nem női-férfi témában meg tök értelmetlen a sárdobálás, hiszen ott nincs verseny, hanem inkább egymásra kell felnézni, és kapkodni a hasonló kaliberű emberekért. 22/N
"Miért csesztetik olyan sokat az okos embereket (esetleg az informatikusokat)?"
Mert az ostoba embereknek frusztráló folyamatosan szembesülni az ostobaságukkal azáltal, hogy náluk okosabbakkal találkoznak. Egyébként, amit a Showder Klub című hulladék, és főleg e két "jeles" képviselője képesek nyújtani humor terén, arra csak azt tudom mondani, hogy ha a céltáblájukká válok, annál semmi nem erősít meg jobban abban, hogy helyesen élek.
Nem azt piszkálják, aki okos, hanem aki nem tud beilleszkedni vagy szociálisan valami nem stimmel vele. Az más kérdés, hogy gyakran a kettő együtt jár.
Én pl. egy olyan környéken jártam általános iskolába, ahol a többség kissé utcagyerek volt. Én és még egy lány voltunk a legjobb tanulók, de az ég világon senki sem piszkált minket. Bekerültem egy jó középiskolába, ahol messze nem voltam a legjobb tanuló, de bepróbálkoztak nálam, mert nem passzoltam annyira a közösséghez.
Az informatikus poénok pedig megint más asztal. Az informatikusokkal szemben él egy sztereotípia, erre pedig rengeteg poén született. Mint a szőke nős poénok. Ha az ember tudja kezelni, akkor semmi gond az egésszel. Gépészmérnöknek tanulok, az egyetemen vannak infósok is, villamosok is, építészek, építők is. Minden oldalról megy néha a másiknak a baráti szurkálás, de senki sem veszi komolyan, csak röhögünk rajta egyet.
A filmekben pedig egy nyerő karakter kell. Vagy okos, vagy jó sportoló vagy bármi más kiemelkedő. A filmek többségében kell valami extra a karakterhez, hogy ne legyen szürke kisegér. És a hősnek kell valami konfliktus, szenvedés is. Elég könnyű ezt prezentálni azzal, hogy kiközösítik az egyént, aztán már szólhat is a film az útkeresésről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!