Ti mit gondoltok "a nagyobb jóért" elvről?
Butaság lenne egy ilyen tág kérdésre egy konkrét választ írni.
A jó érdekében nyilván nem elítélendő, de mi alapján döntjük el, hogy mi jó, mi nem?
Saját magunknak, vagy más érdekeiért?
Ha már áldozunk is valamit, azt kell csupán mérlegelni, hogy megéri-e. Áldozat < Számodra nyereség, nincs probléma. De ugyebár nem ilyem egyszerű, mert nem mindig csak rólunk szól a világ. Nyilván csak latolgathatunk, de nem tudhatjuk előre a dolgokat. Vagy megbánod, vagy nem.
Persze, hogy szabad, vegyük például csak Piton professzort a Harr.. vóóóóóh lebuktam.
Igazából valamilyen szinten mindannyiunk életében szerepet játszik. Elvégre nem azért tanultunk verseket az iskolában, mert hogy milyen szépek - hanem a nagyobb jó érdekében, hogy ne bukjunk meg. Igaz ez a főzésre, a takarításra, mosogatásra is. A gyereknevelés nehezebb pillanatai is a nagyobb jó érdekében meghozott áldozatok, hogy jó ember legyen a kölyökből.
A határ? Mondjuk, hogy meghalnék-e valakiért? Két ember van, akikért azt mondom, elképzelhető. Remélem, sosem kell kiderülnie, hogy valóban képes lennék-e rá.
lletve van erre kidolgozva egy jó etikai gondolatkísérlet, a villamos dilemma. A lényege, hogy feláldoznál-e egy embert azért, hogy megments ötöt. A valóságban is megrendezték és elhitették idegenekkel, hogy választaniuk kell (ők nem tudták, hogy csak kísérlet) - a legtöbben nem voltak képesek feláldozni az egyetlen embert, hagyták volna a többieket elgázoltatni. Öt alanyból talán egy volt, aki megtette.
Általános nagyobb jó létezik?
A mai világban ahol sokan a "nagyobb jó" érdekében betiltanák a szólásszabadságot, nem hiszem.
Ez a nagyobb jó a buta ember eszköze arra hogyan legitimizálja a saját gondolkodását és eröltesse rá másokra.
Illetve hogy mi a jó, az ideológiai és filozófiai kérdés is. Sok dologban nem értenénk eggyet. Melyikünk "nagyobb jó" elve a legitim? Szerinted a tied szerintem az enyém.
Szóval egy fszság az egész.
A kissebb rossz híve vagyok.
Inkább haljon meg ezer ember más bűnéből, minthogy miattam haljon meg egy.
Szerintem a legtöbb gonoszság eleve ebből a kisebbik rossz elvéből származik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!