Mit kellene tanulnom, hogy "piacképes" szakmám legyen?
Lassan közeledik a pályaválasztás, el kellene döntenem, hogy merre menjek a középiskola után, de egyelőre fogalmam sincs.
Mindenképpen valami olyan szakmát szeretnék, ami használható tudást, ad, el tudok vele helyezkedni, és megélni belőle ITTHON, mert nem szeretnék külföldre költözni. Szóval amire van kereslet.
Pár szó magamról:
- 17 éves gimnazista lány vagyok
- jó tanuló, humán beállítottságú, a reál tárgyak sajnos nem mennek olyan jól, meg jobban is szeretem a humán tantárgyakat
- eléggé introvertált vagyok, nem szeretek pl szerepelni az osztály előtt, ha csapatban kell feladatot megoldani, akkor is inkább a háttérbe húzódok, de jobban szeretem az egyéni feladatokat
- nem vagyok túlságosan kreatív, de a monotonitást jól viselem
Ezek alapján tudnátok tanácsot adni, hogy mégis milyen irányba kellene tovább tanulnom? Mindenképpen olyan valamit szeretnék, ami nem "büfészak", hanem el tudnék benne helyezkedni, egy jól fizető munkakörben. Persze az is fontos, hogy valamennyire szeressem is csinálni, passzoljon a személyiségemhez.
Ha bárkinek van bármi értelmes ötlete, az jöhet, de szépen kérlek, hogy ha csak troll választ tudsz adni, inkább ne írj semmit.
"Tudod nagyon sok olyan diploma van, amivel külföldön nem lehet pikk-pakk elhelyezkedni, de ennek nem az az oka, hogy bölcsész vagy humán és emiatt nem ér semmit. Ezeket a szakokat amúgy ugyanúgy tanítják a meseszerű, csodás "külföldön' is. Tény, hogy nem fognak kapkodni utána a külföldi munkáltatók,"
Ki mondta egy szóval is, hogy nem tanulják külföldön? Már hogyne tanulnák, és sokkal jobban meg vannak becsülve, mint itt! Az már más kérdés, hogy abból az országból ugyanúgy nem teheti ki a lábát.
Meg bírom azt, akinek valakijének a valakijének a valakijének a valakije milyen nagy karriert befutott. Ennyi erővel holnap filozofikus leszek, 30 év múlva talán filozófiaprofesszor és talán (azért milliókat nem, de) százezreket fogok keresni.
Kár, hogy a világ nem így működik.
Egyszerűen nincs jövő a humánban. Vagy óriási protekció kell VAGY nagyon ki kell tűnni!
Jól mondják párán. Vegyünk egy példát egy fizikusnak nagyon sok elméletett és összefüggést kell megtanulnia tehát a memoriája is perfect. Na most ő eltudná végezni a történész irdoalmár stb szakokat mert van logikája,esze,absztrakciós képessége. Felteszem a kérdést ez forditva igaz? Nem hiszem mert ha igaz lenne akkor nem lenne ennyi bölcsész. A bölcsészek csak azért nem szeretik a reál tárgyakat mert hülyék hozzá(nem bántásból de tényleg) ezért nincs sikerélmény tehát marad a történelem és a magyar nyelv. Mivel az emberek többség hülye hozzá ezért van az is hogy pl: irodalomból,művészetből,történelemből a műveltség divat
TTK tárgyakat meg csak a "nerdek" "zsenik" tanulnak. Szinházba moziba divat járni de tudományos előadásra nem. Mai emberek 99% tudja a szinészeket a filmbő de egy Richard Feynmant már alig ismerik:D. A másik mindenki idézget Einsteintől de az E=mc2 képletnél megakadnak,szánalmas. Persze ez csak az én lesújtó véleményem....
UI.:telefonról vagyok, azoknak a bölcsészeknek akik szeretnek a helyesírási hibákba belekötni mert a mondani való már nem annyira érdekes...
Épp ezt mondom, hogy ki kell tűnni. Nem lehetetlen, csak tenni kell érte. Sokaknak sikerül is és bizony nem mindneki a mekiben fog kikötni.
A 12-es pedig megint nem igaz, csak szimpla általánosítás...
" Mekkora idióta szűk látókörű barmok vannak itt. 😅 "
Már jól kezdődik. Jól mutatja milyen jogászaink vannak és kik mennek jogira.
"Csináld kiemelkedően azt, amit szeretsz és simán megélsz belőle majd. "
Kiemelkedő mit jelent pontosan? Simán megélni? Ha nincs óriási protekció veszve vagy! 10-20 évig robotolnod kell.
"Egy jogász bármi lehet."
Persze. Valakinek meg kell sütni a krumplit a Mekiben:D
"Emellett társadalmilag igencsak megbecsült szakma."
Tyűha, a legmeredekebb duma, amit hallottam. Érdekes módon a jogászok állandóan ezt hangoztatják, mintha valami hihetetlen és leküzdhetetlen kisebbségi komplexusuk lenne. Érdekes, baráti köröm nagy része orvos, de még SOHA nem hallottam, hogy ezt hangoztatták volna, hogy így-meg úgy társadalmi presztízs (pedig több okuk lenne rá!). "Megbecsült" szakma? Mihez képest? Egy utcaseprőhöz és takarítóhoz egész biztosan. Mérnökhöz, gyógyszerészhez, orvoshoz képest egy senki. Miért? Mert ők kivándorolhatnak, ha úgy tartja kedvük. Nem fognak velük zrikálni, ha elmennek az adott ország bevándorlási hivatalába (főleg orvossal szemben nem mernek feltételeket szabni, nekik).
Akkor ideje kilépned a való világba, 16-os.
Nemhogy a humán pályát nem támogatják, de összességében az egész felsőoktatást sem.
(Másrészt meg én mondjuk nagyon örülnék, ha meglátszana a "humán beállítottság" az embereken, mindenki tudna logikusan gondolkodni, meg érvelni, bő szókinccsel..áá.. utópia:D Csak hogy huzogassam az oroszlán bajszát)
Szia! Én is humán beállítottságúnak hittem magam, és én hülye, elmentem egy humán szakra... Idén fogok diplomázni, de már most látom előre, hogy váltanom kell! Legyen eszed kérdező, te még tudsz változtatni az életeden és időben! Nem úgy, mint én, aki sajnos 24 évesen kényszerül valami teljesen másba belekezdeni...
1. Nem éri meg jogásznak SE tanulni ma már, mert telített! Másrészt, rokonok, ismerősök és Summa Cume Laude diploma kell hozzá, hogy egyáltalán labdába tudj rúgni! Ha ez nincs meg, marad neked is a siralmasan alacsony közszféra (ahogyan jó sok jogász évfolyamtársamnak, akik már most munkába álltak).
2. Ha négyes vagy matekból, mégis mi a jó frásztól parázol? Négyes matekkal, kis szorgalommal, akaraterővel már különösebb kudarcok, bukások nélkül elvégezhetnél egy informatikai, gyógyszerészeti, orvosi szakot (mérnökit direkt nem írom, mert oda viszont tényleg ÖTÖS matek kell!)!
3. Orvosokra, informatikusokra, gyógyszerészekre, egyéb, más egészségügyi dolgozókra van ma szükség! Ha teheted, menj eü-pályára! Nemcsak a 6 éves orvosi létezik, ha nem akarsz feltétlenül orvos lenni, de ott van a fogorvosi is például, és igen, ÓRIÁSIT kaszálnak magánpraxisban, és az "csak" ötéves képzés!
4. Ha mindezek közül amiket részletesen leírtam egyik sem jönne be, esetleg még a nyelvszakok azok, amiken a helyedben elgondolkoznék! De ha már nyelv, az is valami ritka, piacképes legyen: orosz, japán, szlavisztika szak, tessék! Máris mehetsz tolmácsnak, fordítónak és abból is szépen lehet ám keresni!
Végezetül...Ne dönts rosszul, ne bánd meg később amibe belekezdtél! Szociológia, jogi, társ.tudomány, felejtősek, ha jól akarsz keresni és egyáltalán, munkát akarsz kapni ebben az országban! Őszintén mondom! Úgy lennék most a helyedben, és lennék újra 17 éves, hogy jól dönthessek..!
Üdv
Egy 24 éves joghallgató
Emberek, aki lepontozott, nem tudom miért tette, talán mert fájdalmas az igazság, amit első kézből szolgáltatok?
Maradjunk annyiban, szerintem itt nagyon sokan nem jogász szakon tanulnak, hogy reális információval rendelkezzenek! Én igen, de nem azért írtam le, hogy büszkélkedjek vele, hanem épp ellenkezőleg: hogy elmondjam, én mit tapasztalok egy sokak által "presztízs szakmának" tartott szakról. Igen ám, presztízs értéke tényleg van annak, ha valaki sikeresen el is helyezkedik, egy olyan fizetésért ami arányaiban kompenzálja azt a rengeteg és rengeteg időt, amit mi, joghallgatók tanulással, seggeléssel, magolással töltöttünk az évek alatt. De abban hol a presztízs, ha a hülye is eltudja végezni (ne higgyétek már el, hogy csak okosak járnak ide, elég ha csak a fizetősöket nézzük), ugyanakkor állást már nem talál, vagy ha talál is, akkor sem a klasszikus jogi pályán, hanem mondjuk közszolgálaton belül, ahova bőven elég lett volna egy 3 éves, sokkal lightosabb alapképzés is? A tanulásba itt bele gebbedsz ugyan, mert muszáj tanulnod szüntelenül, ha nem akarsz éveket csúszni és az 5 évből 8-at csinálni, de ez közel sem térül meg a nagy többségnél annyira, mint azt a laikusok hiszik! Imádom, amikor mindenki hanyatt dobja magát, hogy végzős joghallgató vagyok, de ezek közül persze senki nem tudja a valóságot, hogy ma már egyáltalán nincs is akkora értéke, mint amekkora 10 évvel ezelőtt volt!
Tök őszintén, nem éri meg, bárhogyan is szépítgetjük, kivéve ha valakinek a valakije vagy ÉS (mert ma már ez sem elég önmagában!), vállalod, hogy minimum 5 évre (de gyakran több lesz belőle!)lekötöd magad a könyvek magolásával, ami tényleg csak magolás, semmi extra.
És akkor azt hagy ne részletezzem, hogy a polgárjogi szigorlattal hány hallgatónak gyűlik meg a baja, és csak emiatt az egy tárgy miatt, hány és hány ember csúszkál éveket... !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!