Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért ítélik el nagyon sokan...

Miért ítélik el nagyon sokan azokat az orvosokat akik elfogadják a hálapénzt?

Figyelt kérdés
2018. aug. 17. 21:48
1 2 3 4
 31/39 anonim ***** válasza:
Én sem kapok plusz pénzt, amiért elvégzem a munkámat, mégis elvégzem. Na ők nem. Pont.
2018. aug. 18. 20:33
 32/39 anonim ***** válasza:
57%

Ennyi szánalmas hozzászólást is rég láttam már egy kérdés alatt.

Első körben leszögezem, hogy én sem vagyok a hálapénz mellett, sőt, szerintem is az a dolog, amit teljes egészében el kellene tüntetni a magyar egészségügyből.

Magam is orvos vagyok, bevallom őszintén, ha csokit/kisebb ajándékot kapok, azt el szoktam fogadni, a pénzt pedig nem. Azért nem, mert úgy gondolom, hogy alapvetően nem az embereknek kellene kipótolniuk a hiányos fizetésünket. Nem az ő dolguk lenne, hanem az államé, hogy normális fizetéseket biztosítsanak.

Amit előre elvár valaki, az pedig nem hálapénz, hanem valami rettentő gusztustalan dolog, amit nagyon szigorúan büntetni kellene. De hozzáteszem: azt az embert is keményen meg kellene büntetni, aki előre próbálja lefizetni az orvost valamilyen előnyért cserébe. Ez ugyanis vesztegetés és nem hálapénz.

De azért különválasztanám azt a dolgot is, mikor valaki PLUSZ MUNKÁT vállal és ezért -véleményem szerint teljesen jogosan- plusz pénzt is vár el.

Tipikusan ilyen terület a szülészet. A nők jelentős része ragaszkodik hozzá, hogy egy bizonyos orvos kísérje végig a terhességét, ő vezesse le a szülést. Tekintettel arra, hogy a szülés nem éppen kiszámítható dolog, az orvosnak igen is plusz munkával jár: állandó készenlétben kell lennie, és akármikor indul be a szülés, be kell mennie, ott kell lennie. Ezt SENKI nem várhatja el ingyen a másiktól. Az orvosnak nem az a munkája, hogy a beteg kénye kedve szerint, a szabadidejében ugráljon és a pihenőnapján bemenjen dolgozni, hanem az, hogy a munkaidejében normálisan ellássa a betegeket. Nyilván akkor sem kell egyedül szülnie valakinek, ha nincs orvosa, hiszen van ügyeletes, aki ezért van ott. De ha neki nem jó az ügyelet, hanem XY kell, akkor miért is szemét dolog elvárni, hogy ezért plusz juttatásban részesüljön?

Gondolom más sem megy be a munkahelyére ingyen túlórázni. Vagy igen?

Az már más kérdés, hogy szerintem ez a félig feketén működő rendszer nem normális. Az lenne jó, ha mondjuk a kórházban meg lehetne mondani előre, hogy xy-t szeretné valaki fogadott orvosnak, és ezért egy a - kórház által előre megszabott - tarifát kellene kifizetni. Ennek egy részét kapná meg az orvos, másik részét pedig a kórház.

"ha ő kap normális fizut, akkor ne várjon el "mellékfizut" még pluszba."

Pont az a baj, hogy a munkájához mérten NEM kap normális fizut. Ahhoz képest, hogy mennyit tanul, mennyit dolgozik, mennyit ügyel, mennyi felelősség van rajta, mennyit kell költenie a továbbképzéseire egyszerűen aránytalan a fizetése.

Persze, lehet mondani, hogy a takarítónéni sem kap annyit, amennyit megérdemelne, és nyilván így is van. De azért vegyük már észre, hogy ha nincs takarítónéni, akkor 1 hét alatt bárkit át lehet képezni takarítónéninek, de ha nincs orvos, akkor a Jucust nem tudod 1 hét alatt takarítónéniből orvossá képezni.

Persze nyilván az lenne elvárható, hogy a minimálbér olyan fizetés legyen, amiből meg lehet élni normális körülmények között, és azon felül meg a munka/felelősség/tanulmányok stb. arányában nőne a fizetés.

"de a Tb is nyomja az emberek után az általuk feltüntetett beavatkozásokra sok pénzt, több 100 ezret, milliókat."

És szerinted azt az orvos kapja, te nagyeszű? A TB a már elvégzett beavatkozásokért fizet a kórháznak. Arra már ki sem térnék, hogy a TB (vagyis most már NEAK) gyakorlatilag mindenért KEVESEBBET fizet, mint amennyibe valójában kerül. Szerinted miért úszik az összes kórház adósságban? Azért, mert megcsinál egy vakbélműtétet mondjuk 300 ezerért, a NAEK meg visszafizet neki ezért 200 ezret. Hopp, mínusz -100 ezer a kórháznak.

"Akkor ne kelljen TB-t meg járulékokat fizetnem, tarthassam meg a pénzt, és abból szépen elmegyek magánkórházba."

Ez addig működik, míg csak egy-egy szakvizsgálatra meg enyhébb betegség miatt van szükséged ellátásra. De egyszer legyen vakbélgyulladásod, baleseted, ne adj isten rákod, rögtön nem bírnád kifizetni és meg is dögölhetnél. Szerinted egy komolyabb műtét mennyibe kerül? Egy nap az intenzív osztályon mennyibe kerül? Egy kemoterápiás kezelés mennyibe kerül?

Oké, hogy egy belgyógyászati szakvizsgálatért ki tudsz fizetni 15 ezer forintot, de vajon ha infarktusod lenne, kellene egy stent, meg 3 napig az ITO-n feküdnél, plusz egy hetet még a kardiológián, az mennyibe kerülne? Elárulom: 5 millió alatt biztosan nem úsznád meg. És ugye azt se felejtsük el, hogy a gyógyszerekre is van TB támogatás. Szóval ha mindezek mellet még mindent teljes áron kapnál, na? Meddig is élnél?

"230.000-ből nem tud megélni... akkor menjen el programozónak."

Igazad van, mindenki menjen programozónak. Nem kell egy darab orvos se, meg is van oldva.

" Nagyamámat már mindenki ismeri és tudják, hogy mindig kedveskedik valamivel, ezért már évek óta soha sem kell sorba állnia."

"Ami korrupcióhoz vezet..."

Na ez az. Nagyon jó a nagyikának, hogy mindig előre veszik, mert ad egy kiló diót, de a többi szerencsétlen, aki meg kint ül 3 órája? Majd legközelebb ő is fizet. Csak ha majd mindenki fizet, akkor ott tartunk, ahol az elején.

A nyugdíjas nagymamád (már elnézést) gondolom eléggé ráér, kivárhatná azt a 2 órát. De nem, inkább ad egy kicsit, hogy ne kelljen várni. A többi 50 ember meg le van szarva. Pedig lehet, hogy azoknak komolyabb baja van, mint a nagyinak.

"Oké, de ez nem olyan szakma, amibe azért mennek, hogy sokat keressenek."

Ezt az undorító dumát. Komolyan nem értem, hogy miért kell azt gondolni, hogy ha valaki orvosnak megy, akkor már rögtön mártírrá kell válnia? Miért olyan felháborító, hogy ha valaki a munkájáért cserébe normális fizetést akar? Milyen gusztustalan szöveg már ez? Ennél jobban semmi nem tud felháborítani ezzel a témával kapcsolatban, mint mikor az emberek elvárják, hogy ha valaki egy hivatást választ, akkor mondjon le mindenről, ne akarjon normális fizetést, örüljön hogy dolgozhat. Szerinted az orvosnak a két szép szeméért adják a kenyeret a boltban? Szerinted neki ingyen van a villan, a gáz?

Szerinted ő nem akar esetleg családot meg gyerekeket?

Nagyon szép ez az önfeláldozás addig, míg az ember csak magát próbálja eltartani. De aztán lehet, hogy szeretne mondjuk lakást venni, gyermeket vállalni. És mégis mire? 24 évesen kezd csak el dolgozni, akkor is szarul keres, miből rakjon félre? Vagy mivel ez egy hivatás, mondjon le a családról meg a gyerekről?

EZ NEM ELVÁRHATÓ. Attól, hogy ez egy hivatás, igen is meg kellene becsülni. Nem azt várni, hogy lassan ingyen dolgozzon az egészségügyis azzal a jelmondattal, hogy "ezt választotta".

Ne felejtsük már el, hogy az ember 18 évesen választ. Mikor jó eséllyel még a szülei tartják el. Ott a tojáshéj a seggén, azt se tudja, mennyiből lehet megélni. Azt gondolja 18 évesen, hogy 150 ezer forint milyen jó pénz, mert neki a 30 ezres zsebpénze is mekkora király. Csak aztán mikor rájön, hogy albérletet kellene fizetni, rezsit kellene fizetni, enni kellene, és még esetleg félre is kellene raknia...akkor már rögtön nem sok a 150 ezer.

"Nem rég voltak egy kardiológusnál, aki főállásban valamilyen főorvos egy korházban és szabadidejében meg 20 ezer forintokat kér el 20-30 perces konzultációkért és vizsgálatokért."

Értsék már meg az emberek, hogy marhára nem ugyanaz a NORMÁLIS munkáddal, napi 8 órában pénzt keresni, mint a szabadidődben.

Igen, nekem is van kollégám, aki biztosan megkeres havi 2-4 millió forintot. De gondolj már bele: ezt nem napi 8 órával keresi ám. Alapból a kórházban dolgozik a szar fizetésért 220-240 órát (igen, ügyelettel együtt ennyi, nem 160!!!!). És ezután megy el magánrendelni heti több alkalommal délután 4-től este 8-9ig!

Lehet orvosként sok pénzt keresni, persze. Csak nem lesz mellette életed meg családod, nem látod a gyerekeid felnőni, mert egyfolytában a magánrendelődben ülsz.

Egyszerűen az emberek képtelenek felfogni, hogy azoknak az orvosoknak, akiknek jól megy, azok nem 160 órával keresik meg a milliós pénzüket, hanem 350 órával...

"Ha több száz milliót össze tudok kupírgálni a szakmájával, akkor nem mondanám alulfizetettnek."

Erről beszéltem az előbb. Nem a normális, 8 órás munkájával kapirgálja össze, hanem rádolgozik még plusz 200 órát.

Gondolom neked sem mindegy, hogy havi 160 óráért kapsz x összeget, vagy havi 300 óráért...

"Ezt félelemből fizetik. Ha valaki nem fizet rosszúl bánnak vele. "

Soha nem fizettem még sehol, pláne nem előre, de sosem kaptam rosszabb bánásmódot, mint mások.

" egy tudás nélküli rezidens ma 2018 ban ennyit visz haza. A tudás, a tapasztalat, a gyakorlat meg nulla. Vagy 2 évig fognia kell valami öreg csókának a kezét, mert nem tud önállóan dolgozni."

Látszik, hogy sosem láttad még az egészségügyet belülről. Képzeld el, rezidensként igen is elég sok dolgot meg tudok és meg kell csinálnom egyedül is, ugyanis NINCS elég szakorvos ahhoz, hogy a kezemet fogják állandóan. Arról meg már nem is beszélnék, hogy a fiatal rezidensek nagy része mennyivel jobban laparoszkópizál, mint a kiöregedett vén dokik, akiknek esetleg még professzori címük is van ám. Azt gondolod, hogy ha valaki idős, az biztosan tapasztalt és csodálatosan végzi a munkáját,de valljuk be, a manuális szakmákban ez csak egy bizonyos életkorig van így.

Igen is vannak olyanok, akiknek már rég el kellett volna menni nyugdíjba, mert szó szerint félelmetes, amit csinálnak. De persze, maradj csak abban a hitben, hogy a rezidens csak egy kis szar, aki nem tud semmit, a főorvos úr meg mindenhez ért:)

2018. aug. 24. 13:43
 33/39 anonim ***** válasza:

#32 egy csomó más területen is van nem kifizetett túlóra. ha felhívnak nem munkaidőben, vagy szabin azt sem fizetik ki. szerintem valamennyi rugalmasság mindkét oldalról jó ha belefér, de nyilván itt van határ. de ez is olyan, hogy sacc lehet előre tudni, hogy a szülészként ilyen van. meg lehet nem elvállalni is. szóval ez nem kényszer az orvoson. ezzel nem azt mondom, hogy akár ne lehetne azt is, hogy legálisan fizessen a beteg, ha szabadidőben kéri épp az orvost.

az teljesen igaz, hogy az orvos nehezebben helyettesíthető, mint egy takarító. és a piaci logika alapján az ilyennel több pénzt lehet kiharcolni. de az egy másik kérdés, hogy valami elvi alapon is több jár e ezért. mert igazából orvosnak nem csak a pénz miatt jobb lenni, mint takarítónak. az orvosé egy jobb élet. ha innen nézzük, akkor meg más, hogy ő panaszokodik és a közösből többet akar, mint akinek amúgy nehezebb. takarító nem azért lesz valaki, mert kevesebbet akar tanulni, hanem jellemzően, mert már eleve születésétől jó nagy bajba van.

de amúgy a fontos az lenne, hogy ne ilyen harc legyen ez. azt kéne kitalálni, hogy lehet több pénzt rakni az egészségügybe, ha a kormány ezt nem teszi meg.

pl én voltam most sebészeten és az orvos nem fogadta el a pénzt. egy ötlet: mi lenne, ha elfogadná és olyan helyzetbe van, akkor befizetné egy számlára. amiből megoldanának dolgokat, amire amúgy ninsen pénzt. ha ezt megtennék orvosok hálapénzzel szerintem az egész nagyon más színt kapna és a kölcsönös bizalom is erősödne.

(de nem azt akarom mondani, hogy kötelező legyen az orvosnak befizetni a hálapénzt. döntse el, hogy van szebb helyen, nála, vagy azon a számlán, esetleg ott, hogy szétosztja a nővérek között.)

2018. aug. 28. 18:55
 34/39 anonim ***** válasza:

Egyébként erről nem nagyon van szó, de szerintem az egyik legfontosabb dolog a kórházakban a hangulat. Ha nem is tökéletes minden és nincs kifestve a fal, de emberileg nem ilyen keserű hangulat van, akkor az ember sokkal könnyebben elfogadja az egészet.

Szerintem erre nagyon odakéne figyelni mindkét oldalról, hogy mivel lehet emelni a másik kedvét.

2018. aug. 28. 18:57
 35/39 anonim ***** válasza:

Kedves előttem szólók :) Azt értem, hogy kevesebb a pénz és rosszabbak a körülmények az számotokra elvártnál.

Nem vitatom. Nem véletlenűl nem állok sorba a 20-30 öregasszonnyal az SZTKban ha valami bajom van...

A kérdés a hálapénzről szól.

Szerintem morálisan nem oké a kiszolgáltatotaktól "félelem pénzt" beszedni sok esetben pofátlanul és előnyben részesíteni azokat akik megfizetik vagy éppen megszivatni azokat akik nem.

Ez a lényege a kérdésnek. A személyenként egyedileg kapott plusz juttatások rossz dolgokra késztetheti az orvosokat...

Abban benne lennék, hogy anoním módom hálapénzt lehessen adni a KORHÁZNAK nem orvosnak. Amivel segítenék a korházi körülményeket, esetleg extra fizetést adnának az orvosoknak.

Nekem nem azzal van bajom, hogy valaki hálásnak érzi magát és megakarja köszönni egy pénzügyi összegben.

Az a bajom, hogy ez a rendszer rengeteg rossz dolgot szült magából és igen is morálisan helytelen félelem pénzt szedni, mert nekem az ismerőseim közül még senki sem mondta, hogy "Olyan hálás vagyok a még meg nem történt műtétért, hogy előre fizetek 50 ezret"...

Csak olyanokat hallottam, hogy "Fizentnem kell, különben kitudja hogyan bánnak majd velem."

Akinek nem inge ne vegye magára. Ha te egy teljesen normális orvos vagy, akinek jól esik a plusz pénz és köszönet, azt megértem, de a rendszer amit támogatsz vele rossz.

2018. aug. 28. 19:41
 36/39 A kérdező kommentje:

Amúgy mi ez a hülyeség amit mindenki ír?

"előnyben részesíteni azokat akik megfizetik vagy éppen megszivatni azokat akik nem."

Hol van ilyen? Ez egy nem létező dolog.

Én spec sosem fizettem hálapénzt, mert nem tehetem meg, de ha megtehetném akkor fizetnék.

Viszont ezért sosem bántak velem rosszabbul.

Pedig volt már vakbél műtétem, feküdtem bent agyrászkódással, anyukám meg rendszeres vendég a pszichiátrián.

2018. aug. 28. 19:59
 37/39 anonim ***** válasza:

36# A 12. válaszban leírtam, hogy létezik megkölömböztetés. Az már teljesen más, hogy a te szubjektív meglátások szerint nem, mert veled még nem történt ilyen.

Tudom, hogy az enyém is "szubjektív", de én több embertől hallva mondom el, nem csak hogy "1x bementem X műtétre és megvoltam hálapénz nélkül is".

Olvasd el megint a 12. választ.

2018. aug. 28. 20:11
 38/39 anonim ***** válasza:
Az tényleg szuper lenne ha a kórházat lehetne támogatni. És a kórház jölthetné a dolgozókra is akár. Én kérdeztem ezt orvostól, aki nem fogadta el és azt mondta ilyet nem lehet.
2018. aug. 29. 18:03
 39/39 anonim ***** válasza:

Ezt most olvastam ez durva. Ezt tényleg nem tudom, hogy gondolja a vezetés. Elece már az a 8 kötelezhető túlóra is durva. De hogy a atocábbit ki se fizetik... ez durván botrány.

[link]

2018. aug. 30. 09:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!