Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért ítélik el nagyon sokan...

Miért ítélik el nagyon sokan azokat az orvosokat akik elfogadják a hálapénzt?

Figyelt kérdés
2018. aug. 17. 21:48
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
42%

Mert undorító. Akkor ne kelljen TB-t meg járulékokat fizetnem, tarthassam meg a pénzt, és abból szépen elmegyek magánkórházba.

230.000-ből nem tud megélni... akkor menjen el programozónak.

2018. aug. 17. 22:37
 12/39 anonim ***** válasza:
81%

Nagymamám mindig visz valamit. Pl.: Dió Ami nem tűnik soknak, de kb 2.000Ft a kilója és, amikor nagymamám vagy bármely őregasszony megjelenik pár kilóval, borral, kis répával vagy esetleg pénzel, akkor az összeadódik.

Nem az a baj, hogy adnak, hanem hogy ezekért cserébe speciális ellátást kapnak. Pl.: Nagyamámat már mindenki ismeri és tudják, hogy mindig kedveskedik valamivel, ezért már évek óta soha sem kell sorba állnia.

Akármikor érkezik őt hívják be elsőre.

Nagypapámat is megműtötték és még el sem ment otthonról, de már előkészítette félelemből a hálapénzt (kb 50 ezer forintot), mert nem akarta kipróbálni, hogy milyen szőrnyűen bánnak majd vele ha nem ad pénzt.

Az a baj, hogy ez nem hálapénz, inkább félelem pénz. Ez már nem egy köszönet a sikeres műtétért és kedves hozzáállásért hanem egy félelem "adó" a betegeken.

Ami korrupcióhoz vezet...

Pl.: Szintén nagypapámtól hallottam, hogy ahol lakik az egyik orvos már mindenkinek elmondja előre, hogy pontosan mennyit kell befizetni műtét előtt és akár részletre is megoldhatják a betegek, mert ő annyiért dolgozik az SZTKban, ahol teljesen ingyenesen megkéne csinálnia azt a dolog.

Aki nem fizet, azt meg váratják. A kellőnél tovább tartják bent.

Nagypapám ismerőse nem fizetett és neki mindig eltolták az időpontját. Mindig órák várakozása után hívták be stb...

Szerinted mért ítélik el azokat akik ezt a rendszert támogatják?

2018. aug. 17. 23:11
 13/39 anonim ***** válasza:
93%

"Az a baj, hogy ez nem hálapénz, inkább félelem pénz. Ez már nem egy köszönet a sikeres műtétért és kedves hozzáállásért hanem egy félelem "adó" a betegeken."

Ez tökéletes leírás.

2018. aug. 17. 23:16
 14/39 A kérdező kommentje:

Szerintem ennél a szakmánál igenis minimum 500 ezres pályakezdői fizetést kéne biztosítani, aztán aki e mellett bizonyítottan hálapénzt fogad el megbüntetni.

Több alkalom után akár zárja ki a kamara...

De amíg nevetségesen keveset keresnek, egyes területeken magán praxist sem tudnak vállalni, addig ez a hálapénz "rendszer" tarrja fent a jelenlegi, éppen hogy csak vállalható állapotokat.

Ha ez nem lenne, akkor minden második valamirevaló szakember bizony külföldre menne...

2018. aug. 17. 23:19
 15/39 anonim ***** válasza:

14# Oké, de ez nem olyan szakma, amibe azért mennek, hogy sokat keressenek.

Szociális munka is nagyon nemes és fontos, de akik annak tanulnak is tudják, hogy nem ez a lehető legjobb pénzügyi döntés.

Meg persze ne mondjuk azt, hogy rettenetesen keveset keresnek. Pl.: Nem rég voltak egy kardiológusnál, aki főállásban valamilyen főorvos egy korházban és szabadidejében meg 20 ezer forintokat kér el 20-30 perces konzultációkért és vizsgálatokért.

Meg nem akarom leírni milyen cége van szüleimnek, de az egyik ügyfelünk egy orvos, aki csak G osztályt vezet, óriási nagy nyaralója van és szép nagy belvárosi lakása. Ha több száz milliót össze tudok kupírgálni a szakmájával, akkor nem mondanám alulfizetettnek.

Programozás az a szakma mindenki szemében, ahol igazán nagyot lehet kaszálni. Pedig rengetegen vannak főleg pest megyén kívül, akik 200 nettónál többet nem tud megkeresni.

Szerintem az a jó az orvosoknél és ha már felhozta a programozóknál, hogy a maximum kereset határa óriási magasan van és az átlag is meglehetősen magas.

Magyarul ha jó vagy akkor akár többszáz milliót összehozhatsz ha átlagos vagy akkor normálisan megtudsz élni. Ha rossz vagy, akkor meg ... hát minden szakmában vannak rosszul keresők.

Azt nem lehet elvárni, hogy mindenki jól keressen.

A hálapénz meg egy rettenetes rendszer. Nem csak ezért, de részbe ezért mi amióta csak tudom magán orvoshoz járunk a házi kivételével. Nem mindegy, hogy egy MRIra egy napot vagy 3-4 hónapot kell várni, de ez már más történet.

Meg persze nem mindegy, hogy a végtelenségig szivatnak és utolsónak hívnak be, mert nem fizetsz hálapénzt vagy éppen a sor elejére raknak, mert rendszeres fizető vendég vagy...

2018. aug. 17. 23:36
 16/39 A kérdező kommentje:

15.

Igazad van, de az általad írt példákban az orvos elfogadja a hálapénzt...

Ha nem fogadná akkor hol lenne? Ez a lényeg szerintem.

És ha nem is ilyen életszínvonalat érdemelnek, akkoris talán az orvos van a legközelebb ahhoz, hogy ilyet érdemeljen.

A szociális munka valóban nemes munka, de ne felejtsük el, hogy a szak 3 éves, indúl levelezőn is, és objektíve kijelenthető, hogy az orvosihoz képest meglehetősen könnyű, kis tulzással bárki el tudja végezni...

A munkavégzés már más tészta, nem mondom, hogy könnyű, vagy hogy bárki tudná csináli.

Nekem spec. önkormányzati tapasztalom van, de ott sem bírtam...

Viszont egy orvos munkájához KÉPEST sokkal, de sokkal könnyebb.

Kisebb a felelőség is.

2018. aug. 17. 23:53
 17/39 anonim ***** válasza:
Ja, tehát valaki azért megy el orvosnak, hogy istent játsszon, és getziskedjen? Hogy visszaéljen a hatalmával? Hogy meghaljanak miatta emberek, akik nem akarnak vagy tudnak beszállni az úszómedencéje építési költségeibe?
2018. aug. 17. 23:57
 18/39 anonim ***** válasza:
92%

Apám orvos, tehát szerintem elég jól belelátok a helyzetébe. Igenis keveset keres ahhoz képest, hogy 60+ évesen is tanulnia kell. Jól jön neki a hálapénz, természetesen egyáltalán nem erőszakolja ki/ nem kéri, viszont ha adják, elfogadja. Mellesleg néha érdemes nézni a másik oldalt is, sokszor a beteg egy köszönömöt nem képes kiböfögni komoly segítség után.

De persze édesapám is támogatja azt a nézetet, hogy az orvos van a betegért, és nem fordítva. Viszont egy minimális tiszteletet meg lehetne adni a doktoroknak, meg persze nem egy 150 ezres fizetést annak, aki mellesleg főorvos is.

2018. aug. 18. 00:05
 19/39 anonim ***** válasza:
90%

16# Hát lehet hálapénzt is elfogadott, de nekünk a vállalkozásával volt ügyfelünk. Az az több orvost foglalkoztatott és egy rendelő központ szerséget futatott.

Ezt félelemből fizetik. Ha valaki nem fizet rosszúl bánnak vele. Ez sehogy sem jó morálisan. Most mondhatot, hogy az orvosok keveset keresnek, de a 70 ezer forint nyugdíjból élő nagymama vagy éppen közmunkás is keveset keres és azért fizeti a TBt, hogy ellássák.

Ha te ezzel rendben vagy. Ha neked normális ez a rendszer, akkor értelmetlen vitatkoznunk, mert akármilyen érvet hozok fel te úgyis arra a konkúzióra ugrasz, hogy teljesen mindegy milyen áron az orvosoknak többet kell keresniük.

Amúgy a tanulás és a kereset nem függ egymástól. Vannak 8 általánossal sikeres emberek és olyan doktori titulussal rendelkező kutatók, akik keveset keresnek.

Havi 377 ezer átlag bruttó jónak számít itthon. Persze én is ennél sokkal többet tervezek majd keresni a jövőbe. Mérnökinformatikára járok, de én nem várom el másoktól, hogy a kezembe adják a magas fizetést, mert túl sokat sírok hanem meg akarok érte dolgozni.

Abba hagyom a kédés követését, mert úgy sem tudjuk egymást meggyőzni és most miértelme van ugyan azt 3x leírni...

2018. aug. 18. 00:16
 20/39 anonim ***** válasza:
93%
Én azt nem értem, miért az átlagembereken akarják az orvosok ezt behajtani. Miért nem vonulnak ki szépen a parlament elé tiltakozni. Szerintem rengetegen támogatnák őket, de az, hogy hagynak meghalni, ha nem fizetsz, undorító.
2018. aug. 18. 00:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!