Miért ítélik el nagyon sokan azokat az orvosokat akik elfogadják a hálapénzt?
"Havi 377 ezer átlag bruttó jónak számít itthon."
Inkább nevezzük nevén a dolgokat NETTÓ 250 000 Ft.
A gazdinfósoknál az átlag bruttó 410 000 (vagyis nettó 272 000 Ft).
És a gazdinfó a legrosszabban fizető informatikai terület.
A profinfóra vagy mérnökinfóra rá lehet dobni egy 100-ast.
Ezt MSc-vel, vagyis 5 év egyetemmel a hátuk mögött.
Szerintem ez sem korrektmfizu, de megint csak az orvoshoz képest fényévekkel jobb.
Amúgy elég gonosz a hozzáállásod, ha 2 bites lennék azt írnám, hogy banki területen Te ABAP programozóként a gonosz bankokatn támogatod, s ezzel szegény 70 ezres nyugdíjas Jolika Néni hűtőjéből lopod ki a farhátat...
De mindketten tudjuk, hogy ez ennél bonyolultabb.
"Szerintem rengetegen támogatnák őket, de az, hogy hagynak meghalni, ha nem fizetsz, undorító."
Szerintem nem hagynak meghalni.
Aki hagy meghalni az azért hagy, mert 1. kevés a szakember az alacsony bérek miatt többek között...
2. a rossz szakemberek miatt, akiket talán az egyre anyatló oktatási rendszer termel ki, bár ezt nem mondanám biztosra mert már nem vagyok benne, orvosi területen sosem voltam benne.
Nem az elfogadással van a gond! Sőt, szerintem ha egy ember egy másik ember munkáját szeretné meghálálni, az egy kifejezetten szép gesztus.
Azzal van baj, amikor valaki eleve elvárja, hogy hálapénzt fizessenek, és anélkül el sem látja rendesen a kötelességét.
Szerintem az a baj ezzel, hogy azt ami egy szép emberi viszony orvos és beteg között egy nem jó irányba tolja el ez. Mert oda vezet, hogy fél a beteg, hogy ugyanúgy gondoskodnak e róla, ha nem ad vagy ha nem eleget ad. És ez nagyon elrondítja az egész gyógyítási történetet szerintem. Még rosszabb lesz mint a magán. Szerintem a legszebb az, ha az orvos gyógyít, a beteg gyógyul és örülnek egymásnak. Eggyel rondább a magán, mert ott már üzlet, kereskedelem. És ez a hálapénz meg még rondább lesz talán mint a magán, mert ilyen félelemekkel átszőtt dolog.
Azt is tegyük hozzá, hogy sokszor olyanok adnak, akiknek kevesebb pénzük van mint az orvosnak. Nem arról van szó, hogy a jól élő valaki juttat a rosszabbul élő orvosnak.
Meg azt is akartam írni, hogy a tanulás jó dolog. Az, hogy hosszú ideig tanulnak az szerintem nem egy olyasmi amiért kárpótolni kellene őket. Ez maga egy adomány, hogy nem dolgozni kell, hanem diák éveket élni.
Ettől függetlenül tény, hogy kevés a pénz az EÜ-ben. Szóval rakni kellene még bele, de nem így. (a legnagyobb gond az, hogy a vállalkozói réteg nem fizet be annyit, amennyit kellene, mert kitudják játszani)
Annak alapból semmi keresnivalója emberek közt, aki bűntudat nélkül elveszi a pénzt, é nem gondol arra, hogy akkor az illető abban a hónapban mit eszik, vagy melyik számlával csúszik.
Nem kötelező orvosnak menni, nem nekem kell halálomig minden orvosnak fizetni a bérét.
Orvostanhallgató vagyok, szerintem phaszság amiatt elvárni (és a betegek részéről jogosnak tartani) a hálapénzt, mert x évig tanulnunk KELLETT. Senki nem tartozik nekünk ezért, önkéntesen vállaltuk azt, hogy erre a szakra jelentkezünk és adott esetben hosszabb szakképzést igénylő specializációt választunk, majd egész életünk során igyekszünk szinten tartani a tudásunkat (már aki...). Nem szívességből vállaltuk, nem kényszerítettek, hanem önkéntesen csináljuk a dolgot, amiért nem jogos semmilyen ellenszolgáltatás. Ha bármelyik orvostanhallgató, rezidens, szakorvos vagy más egészségügyi dolgozó túl nagy áldozatnak tartja a folyamatos tanulást, akkor szabad előtte az út, hogy átképezze magát és egy nyugalmasabb, kevesebb vagy semennyi tanulást nem igénylő, ideális esetben jövedelmezőbb szakmában helyezkedjen el ahelyett, hogy a sok áldozatot, amit az egyetemi éveitől kezdve hozott a betegein hajtsa be, csak mert ők az egyetlenek, akik olyan szinten ki vannak szolgáltatva neki, hogy nagyjából bármit megtehet velük. Személy szerint senkit nem ítélek el, de egyrészt azért nem tartom helyesnek a hálapénz elfogadását, mert ahogy már előttem is írták, a betegek inkább félelemből, mint tényleges hálából adják, ha pedig az orvos elfogadja (pláne, ha még ő szabja meg az adott beavatkozás "árát"), azzal csak erősíti ezt a folyamatot ahelyett, hogy a betegek orvosokba vetett bizalmát növelné azzal, hogy nem fogadja el és szóban és a tetteivel is azt érzékeltetné a beteggel, hogy nem hóhér-áldozat (alá-fölérendelt) viszony van köztük, hanem orvos-beteg (partneri) viszony. Másrészt a rengeteg hálapénz nagyon kevés kézben összpontosul (főorvosok és bizonyos szakorvosok, pl sebészek, szülész-nőgyógyászok), az orvosok saját magukat hiteltelenítik el (és megint csak a betegek bizalmát gyengítik) azzal, hogy minden betegnek az a tapasztalata, hogy "mit sírnak a hülye pénzéhes orvosok az alacsony fizetésük miatt, múltkor is adtam 80ezret xy orvosnak, mikor műtöttek". Ja, dr xy sebész főorvos minden betegtől begyűjti a tízezreket, BMW-vel jár, havonta milliókat bezsebel, egy szerencsétlen rezidens vagy mondjuk a háttérben dolgozó, betegekkel kevés vagy semmilyen kapcsolatot nem ápoló, de a gyógyítás folyamatában ugyanolyan fontos szerepet betöltő patológus pedig kb hónapról-hónapra él havi 200-ból.
"az orvosok nagy része azt a szöveget nyomja, hogy embereken akar segíteni és ez milyen jó érzés..."
A hasonló vélemények miatt fontosnak tartom megjegyezni, hogy amit leírtam CSAK a hálapénzre értem, mert az emberek ebből a mentalitásból kiindulva sokszor hajlamosak átesni a ló túloldalára és számon kérni az orvost a jogosan (vállalkozásból, magánrendelésből) szerzett vagyonáról is mondván, hogy ezt a hivatást választottuk, elvileg azért, mert szeretünk másokon segíteni, örüljünk, hogy csinálhatjuk, legyen nekünk ennyi elég. Persze, jó dolog embereken segíteni, de az orvos is ember, hiába örül, mert mondjuk megmentett egy kisbabát, örömért és jóságért cserébe nem adnak kenyeret a boltban, nem vehetsz érte lakást, de még egy sz@ros albérletet sem kapsz, nem vehetsz belőle kocsit, de még egy buszbérletet sem, amivel bejársz a munkahelyedre, nem tudod belőle etetni és ruházni a gyerekeidet, stb stb.
Nem az a baj hogy elfogadják - bár az is szmétség -, hanem ELVÁRJÁK.
Pedig SEMELYIK más szakmában nem tartják a kezüket a mesterek, hogy adjál x összeget pluszban, mert DOLGOZTAM.
Hálisten jobb országokban úgy kivágják a kamarából azt a dokit, aki elfogadja, mint a sicc. :)
# 21: röhögök mindig az ilyen egy munkaterületre koncentráló embereken mint amilyen te is vagy, mintha más nem is létezne csak az orvos. Az orvos megérdemli az 1 milliós fizetést a másik meg dögöljön meg hát kit érdekel hogy az 100 ezret keres.
Az ilyen majmokat 1 generáció rontotta el, az pedig a mostani nyugdíjas korosztály, mert ha rajtam múlik tőlem egy vasat nem kap egyik sem, már mire föl. Ez a munkája ezért kapja a fizetését, mint mindenki más. Trehány módon áll hozzám, nem lát el rendesen, én leszrom. Hát én pont ezt élem meg, évek óta ez van ez megy, felveszik a 800 ezer forintos fizetésüket, az emberből meg 1 éve dől a vér aztán csak a szrakodás, meg a tróger tréhánykódás megy. Ezt nevezed te orvosnak aki megérdemli, az ilyen a fizetését sem érdemli meg, menjen a szalag mellé minimálbérért dolgozni. Tudod némelyik mit érdemelne ? azt hogy oda lépjen hozzá egy nagy bika f szi amikor szemétkedik aztán jól tarkón vágja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!