Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért nézik le egyes emberek...

Miért nézik le egyes emberek azokat, akik nagy családra vágynak vagy abban élnek?

Figyelt kérdés

A kérdést egy másik ihlette őszintén szólva, ahol olyan iszonyatosan lekezelően és vádaskodva beszéltek a nagycsaládosokról, hogy alig hittem el. És ezt rengetegszer látom élőben is, hogy a 3+ gyerekeseket azonnal egyszerű naplopóknak gondolják meg olyanokat mondanak rájuk, hogy "tenyészkanca", "ellőgép", "csak szaporodni tud, másra nem is jó" stb. És itt most normális, tisztességes családokról beszélek, nem azokról, akik a segélyért állnak sorba! De még csak nem is azokról, akiknél felelőtlenségből lett ennyi gyerek. Hanem arról, mikor konkrétan gyűlölettel meg lenézéssel beszélnek azokról, akik tervezetten vállaltak több babát és rendes családot alkotnak.

4 gyermeket szültem, terhesség alatt dolgoztam, amíg tudtam, de az igaz, hogy gyesre mentem, mert nem szorultunk rá a plusz pénzre. Na innentől rendszeresen szembesülök azzal, hogy totál ismeretlen emberek ítélnek el azért, mert 4 gyerekem van, biztos azért, hogy ne kelljen dolgoznom (már mondjuk visszatértem a munkába, de mindegy nekik).

Komolyan ilyen szintű utálatot képes kiváltani pusztán az, ha valaki nem karrierre vágyik meg arra, hogy megváltsa a világot, hanem úgymond "egyszerű" életet akar? Értem, hogy nem mindenki egyforma és valóban lehet felelőtlen dolog is ennyi babát vállalni, de miért jó egyeseknek kapásból ítélkezni? Én elfogadom, ha valaki a karrierben akar magasra jutni.

Tény, hogy nem mentem egyetemre és csak egy érettségim+szakmám van, de becsületes ember vagyok, dolgozom, nevelem a gyerekeimet, nem bántottam soha senkit, segítek, akinek tudok. Tényleg olyan jelzőket érdemlek mint a "szuka" meg "ellőgép"?

2018. júl. 19. 21:40
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
Nem hiszem,hogy általánosan lenéznék őket. Viszont a társadalom minden nőnél gyerekvállalásért követelődzik és ha valaki nem akar azt nem tudják elfogadni. Nem szeretik ha egy olyan létformába akarják kényszeríteni őket,amire nem vágynak. Tulajdonképpen mindenki mindenkire beszól...
2018. júl. 20. 13:40
 12/19 A kérdező kommentje:

Kedves 10-es, a naivságot így 43 évesen igencsak kikérem magamnak. Bár konkrétan nem írtam le a kérdésben, de a gyerekek 15, 13, 10 és 3 évesek, a férjemmel pedig 19 éve vagyunk együtt, ebből 17 év házasság. Épp erről beszélek, hogy a hozzád hasonlók mindenféle ismeretség nélkül ítélkeznek felettünk. Valóban nem részleteztem a kérdésben a korunkat stb, de szerintem az azért levehető volt, hogy nem tinédzserként potyogtattuk össze a gyerekeket és nem is pár éve vagyunk együtt, hanem felelősségteljesen élünk.

A válás lehetősége pedig minden házasságban fennáll, ilyen alapon akkor senki ne alapítson családot. (Az én szüleim is elváltak egyébként, a húgommal anyukánknál maradtunk, csak még mielőtt azzal vádolnál, hogy nem tudom, milyen csonka családban élni. Nagyon is tudom és sajnálom is azokat a gyerekeket, akikkel ez megtörtént)

2018. júl. 20. 13:52
 13/19 A kérdező kommentje:

#11, valóban vannak az általad említett ősanyák, akiket inkább nem is minősítenék.

De én sosem tartoztam közéjük, senkit nem kezelek le csak azért, mert más az életcélja, mint nekem. Jómagam viszont mégis sokszor megkapom a "tenyészkanca" és egyéb szép jelzőket, ami rettenetesen bántó a számomra (lehet, hogy túl érzékeny vagyok, ezt nem tagadom).

Egyébként manapság a 3+ gyerek egyáltalán nem olyan gyakori szerintem és a társadalom épp ezért néz meghökkenve vagy egyenesen utálkozva a nagycsaládosokra. Az oviban/iskolában/ismeretségi körünkben is mindössze két 3 ill. 5 gyermekes házaspárról tudok, a többieknél egy vagy kettő van, amit egyáltalán nem ítélek el, mindenki annyi babát vállaljon, amennyit tud és akar. Ha nem szeretne, az is teljesen rendben van. Ahogy többen is mondták, nem leszólni kéne egymást, hanem elfogadni.

2018. júl. 20. 14:01
 14/19 anonim ***** válasza:
58%
75% pedig igaza van, két kimondottan feminista ismerősöm van, van családjuk.
2018. júl. 20. 14:53
 15/19 anonim ***** válasza:

Van, aki azért nézi le, mert akiket ismer sokgyerekeseket, azok azért csinálják, hogy ne kelljen dolgozni. Akiket én ismerek sokgyerekest, azok vagy éveket dolgoztak a gyerekvállalás előtt, vagy most is dolgoznak, így nem is nézek le valakit a sok gyereke miatt. Mindenki az eddigi tapasztalataiból indul ki.

És ugye az se segít, hogy a tévében mutogatott kórencsáló rászorulóknál kb. 4 gyereknél kezdődik a család mérete...

"Te mit tennél, ha egyedül maradnál? Hova mennél? A te egyedüli fizetésed mire lenne elég? Albérletet tudnál-e fizetni? Ezekbe belegondoltá valaha?"

Ez meg hadd legyen az ő dolga. Nem szeretem az ilyen, aggodalomba bújtatott lenézést, épp olyan álságos, mint amikor a gyerekes aggódik puszta jóindulatból azon, hogy a gyerektelen majd 50 évesen megbánja. Ne stresszeld magad mások szabad döntésen alapuló élete miatt :)

2018. júl. 27. 04:16
 16/19 anonim ***** válasza:
56%

sosem értettem, hogy a gyereknevelés miért nem ér fel a 8 órás munkával..

mi ez a követelőzés, hogy a többgyerekes szülők mindegyike dolgozzon? itt is az egyik kommentben..

gusztustalan kapitalista önpusztítás..

az alábbiakból szerintetek melyik hasznosabb egy kihalófelben lévő társadalomban?

-megtermelni a saját GDP-det 100%-on vagy -megtermelni belőle 20%-ot és kinevelni pl 2x20% (lányok) és még 100% (fiú) kitermelésére alkalmas embert?

100% vs 160% alaphangon..

2018. júl. 27. 17:59
 17/19 anonim ***** válasza:

Biztos csak azért, mert most szálltam le egy buszról a pesti belvárosban, de nekem nem tűnik kihalófélben lévőnek ez a társadalom.

Akkora bérkülönbség meg azért nincs a nemek között, hogy a lány csak 20%-át keresse a fiúnak.

2018. júl. 27. 18:40
 18/19 anonim ***** válasza:

nekem sem tűnik csökkenőnek..

csak mára feltaláltuk a statisztikát :)

..ami alapján három vidéki kisváros/év a fogyás..

a lányokat meg valószínű szintén az anyaság végett állítottam 20%-ra..de vehetjük őket 100-zal is.. akkor mégnagyobb a kontraszt: 100 vs 300 🤔

gondolkozunk? tehát vagyunk?

nem akarok veled vitát (meg senkivel) de az egyszerű problémákra nem bonyolult válasz kell..

csomó anyánál (a most 25-35 évesek szülei) nem számít a nyugdíjévekhez a gyereknevelés..ergo azt mondod, hogy a 0-24-es "gyerekműszak" meg sem jeleníthető a gazdasági hasznosság skáláján..elég vicces lenne ha tényleg annyit érne..

2018. júl. 27. 19:08
 19/19 anonim ***** válasza:
Szerintem undorító, kártékony lények akiknek semmi haszna sincs, csak a bolygót szennyezik
2021. szept. 16. 19:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!