Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Pszichopata vagyok. Ez mennyir...

Pszichopata vagyok. Ez mennyire jelent rosszat?

Figyelt kérdés

Enyhén pszichopata vagyok. Ez úgy derült ki, hogy nem nagyon szoktam szélsőségesen reagálni semmire, és egy ideje szúrta a szemét néhány ismerősnek. Elvégeztettek velem valami online tesztet, ott pozitív lettem.

De mivel ez semmit sem bizonyít, elmentem szakértőhöz, és több alkalmas beszélgetés meg vizsgálgatás után ő is arra az eredményre jutott, hogy enyhe pszichopata vagyok, de nem súlyos elvileg.

Mekkora baj ez? Most ettől nekem lesz valami hátrányom? Valaki van hozzám hasonló helyzetben? Még nem mondtam el az eredményt senkinek, nem tudom hogy ők hogy reagálnának, nem érdekelné őket vagy rossz lenne nekik?

2018. márc. 14. 13:53
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Léteznek tréningek , beidegződések blokkok oldására egyéni és csoportos megoldások , sport alkotó tevékenységek .
2018. márc. 14. 14:19
 12/14 anonim ***** válasza:

Általánosságban kicsit, aztán a kérdésedre is válaszolok. Az antiszociális személyiségzavar egy komplex dolog. Ha veleszületett, genetikai eltérésen alapul, akkor nevezzük pszichopatának, ha környezeti, szociopatának. A pszichopata az őt ért környezeti hatásoktól függően lehet magasan funkcionáló, vagy éppen alacsonyan (agresszív pszichopata, ő az, aki gyilkol, vagy éppen folyamatosan bűncselekményeket követ el.) Önmagában a pszichopata nem szadista, azonban az empátia és a lelkiismeret hiánya miatt sokkal könnyebben szakad át nála az a gát, ami a normál embernél nehezebben. Önmagában azonban nem predesztinál semmire, max. arra, hogy nem leszel képes együtt érezni másokkal, vagy igazi szeretetkapcsolatokat kialakítani. A pszichopata nem szeret, nem érez együtt, nem tanul, nem szorong, nincs lelkiismerete, nem érdeklik olyan "badarságok" hogy jó vagy rossz, csak az önérdek. Te ilyen vagy, vagy csak sokkal kevésbé vagy szorongó, mint az átlag? Hozhatsz egyes személyiségjegyeket anélkül is, hogy ténylegesen az lennél. "Enyhe" pszichopata nincs, magasan funkcionáló van, meg olyan ember, aki nem pszichopata, csak a jellemvonások valamelyikét hozza. Gondold végig az érzelmi életed, és ilyen kérdéseket, hogy tudod-e, mi a jó és rossz, fontos-e ez számodra, van-e igényed rá, hogy jó ember legyél (nem csak arra, hogy annak véljenek, hanem hogy tényleg az legyél) van-e, aki fontos neked, önmagáért, nem azért, mert valami hasznod van belőle, van-e, akit szeretsz, áldozatot hoznál érte stb. Ha ezekre a kérdésekre igen a válaszod, nem valószínű, hogy pszichopata vagy.

Elmondani meg nem mondanám el senkinek, mert hihetetlenül nagy bélyeg, azonosítanak a sorozatgyilkosokkal akkor is, ha sosem jutna eszedbe ilyesmi. Viszont ha nem vagy képes adni, szeretetre, akkor ne akarj családot, mert csak tönkreteszed a házastársad és gyerekeid életét (ez egy igazi pszichopatát megint csak nem érdekel, persze.)

2018. márc. 14. 18:43
 13/14 anonim ***** válasza:
Teljesen egyetértek 12-essel, csak egy pont nem tiszta. Ha jól emlékszem, Kevin Dutton Sikeres és bölcs pszichopaták c. könyvében olvastam, hogy az antiszociális személyiségzavarnak van egy skálája. Tehát egy szakember által megvizsgált személy elérhet x pontot, ami mondjuk az alsó határa a pszichopátiának. Egy bizonyos pont után nyilván pszichopata valaki, de fölötte is még lehet határokat húzni, hogy enyhe vagy magas mértékben az. Gondolom így mondhatták a kérdezőnek, hogy enyhe pszicho.
2018. márc. 14. 22:13
 14/14 A kérdező kommentje:

Utolsó, pontosan erre gondoltam. Én is tudok egy ilyen skáláról. A pszichopata kifejezést viszont az egyszerűség kedvéért írtam, de nem teljesen igaz rám az összes kritérium, ezért is írtam a "nem teljesen pszichopata" kifejezést. Remélem tiszta a sor. Valaki írta hogy "nehezebb-e magamban cipelni". Ez a kérdés tárgya, hogy nekem se nem könnyű se nem nehéz, mert nincs belőle semmi hátrányom, csak észrevették a különc viselkedésem, és mivel ők vezettek rá hogy menjek szakemberhez, az eredményt szerintem tudniuk kell.

Még egy kis részletezés: nem vagyok érzelemmentes, mert vannak érzelmeim, de olyan érzés nekem, mint ha más ember élné át, és nekem csak elmondaná. Szóval olyasmi, mint ha tudnám, hogy kéne éreznem, de nem érzek úgy.

2018. márc. 15. 17:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!