Ennyire bunkók lettek az emberek? Közel 40 éves vagyok és bemegyek egy ruha boltba vagy a McDonalds-be letegeznek. Annyi tiszteletet nem adnak meg, hogy megtiszteljenek azzal, hogy lemagáznak egy idősebb embert.
"A magázódás ki fog halni ... az angolból a tegező forma. "11
eredetileg az angolok olyan udvariasak voltak, hogy még családon belül is magázódtak - és kihalt a TEGEZŐ forma. A 'you' a magázás volt - mint ahogy pl az oroszban is a "'ti" "az ÖN"
"meg kell jegyezni, hogy a régi tegező egyes szám második személyű thou használata nagyon ritka, csak nyelvjárásokban, vallásos szövegekben és a költészetben fordul elő.
A modern standard angolban ehelyett a többes szám második személyű you-t használják.
Szia!
Idős? Majd 40 évesen? A férjem elmúlt 40 és mindenkit tegez és elvárja, hogy tegezzék.
Fiatal vagy! Majd magáznak 60 évesen!
Attól még, hogy magáz valaki, az nem jelenti feltétlenül azt, hogy tisztel. En eltudlak ugy is küldeni a p▪csába, hogy magázlak közben, mégsem adtam meg a tiszteletet.....
14/F 😂
tehát 11-re még egyszer, egyszerűbben:
úgy van, ahogy írtad, a nagyon udvarias angolból kihalt a tegező forma - és mindenhol a magázós lett 'you'
De mi, mikor átvettük, akkor azt hittük a you tegezés - és nálunk lefordítva "Te" lett általános és ez a tegező forma szorítja ki az udvarias Ön-t
-már azért nem mindenhonnan, inkább csak a gyors-fogyasztói és kereskedelmi helyekről
Fogd meg-vedd meg -és vidd- húzz el a francba - ez van mögötte :D:D:D
Érdekes ez a téma: ha lemagázza valaki a másikat, akkor "visszalőnek", hogy tegezz, ami nem mindig könnyű így spontán.
Ha alapból letegezik a másikat, akkor meg jön az önérzeteskedés. Fura egy világ ez nagyon.
A tegeződéssel sokkal gyorsabban, könnyebben fejezi ki magát a fél, mint az "Ön, maga, tetszik, mit kér" variánsokkal - mellesleg akkor meg ez lenne a baj... Attól, hogy valaki tegeződik, még nem jelenti azt - a mai világban -, hogy nem adja meg a másiknak a tiszteletet.
volt idősebb papika aki előadta, hogy őt tisztelni kell, meg én 20 évesen nem tegezhetem le, de ő engem igen
akkor meg hogy is van ez? :D miért lenne neki erre több joga? főleg amilyen bunkón előadta magát :D
először magázta, de ahogy fröcsögött, meg simán letegezett én is lazára vettem, amúgy is gyökér volt
lehet neked is olyan a stílusod, hogy bárkit letegezel, akkor mi jogon várod el a magázást?
Tán ha a mekinél igényesebb helyekre járna az úr, akkor több tiszteletet kapna.
47
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!