Miért elítélendő, ha nem szeretnék megfelelni a társadalmi elvárásoknak?
dolus directus: nem értek veled egyet, de ez nem baj, hiszen nagyon kevés kérdésben létezik „egyetlen igazság”, és az elgondolkodtató viták jók.
Elsősorban azért nem értek egyet, mert szerintem bántás az, ha valakinek a családja/ismerősei azt kérdezgeti, „mikor jön már a baba?” (nem tudom, a kérdezőnél így van-e, de ismerek ilyeneket), és ha erre azt feleli, nem akar gyereket, akkor nem fogadják el a véleményét, hanem győzködik, lehülyézik, önzőnek titulálják, a torkának ugranak.
Ahogy írod, ez lehetne „véleménycsere, életszemléleti vita”, bár azt hiszem, az életszemléletekről nem érdemes vitatkozni (lásd mikor erőszakosan rá akarnak tolni valakire egy vallási meggyőződést), mutassanak jó példát, tegyék cselekvően vonzóvá az adott életvitelt, gondolkodásmódot, és azáltal elérhetik, hogy csatlakozzanak hozzájuk mások is.
Ösztönök és az ember… ha az embert gondolkodási képessége emelte az állatvilág „csúcsára” (ezzel persze lehet vitatkozni, de tény, hogy a más fajok magunk alá gyűrésében elég menők vagyunk, és jól elterjedtünk a bolygón), és ugyanez a képesség segíti az olyan ösztönök legyűrésében, amelyek pl. az együttélést lehetetlenné tennék, akkor miért pont a szaporodási ösztön az, amit hagyni kellene „szabadon garázdálkodni”? Az tök jó, hogy az agressziómat elfolytom, és nem ütöm le Bélát, aki nekem támad, vagy hogy a férfiak megállják, hogy mindenkibe röptében szórják a „génállományukat”, és monogámok lesznek, de azt már nem mérheti fel az egyén, hogy ő alkalmasnak tartja-e magát a szülőszerepre? Miért?
Ha azt elfogadja a társadalom, hogy papok és apácák hitbéli meggyőződésük miatt szembemennek a szaporodási ösztönükkel, miért nem fogadja el, ha valaki másféle „meggyőződése” miatt tesz így?
Mindazonáltal könnyen lehet, hogy a kérdező, ha visszatérne ide 10 év múlva, már boldog anyaként élne, mert addigra eluralkodna rajta az ösztöne – és nem is lenne ezzel semmi gond, az élet folyamatos változás.
De ezzel szekálni nagyon nem oké.
ma 17:17
"nem fogadják el a véleményét, hanem győzködik, lehülyézik, önzőnek titulálják, a torkának ugranak. "
Azért ilyenekről szó sincs,az embernek se a családja ,barátai,sőt senki sem "esik a torkának" ilyenek miatt,ne tegyünk már úgy,mint ha sérelmek lennének ezek. Elég nehéz élete lesz annak,aki minden véleménykülönbséget személyes sértésként él meg.
"mutassanak jó példát, tegyék cselekvően vonzóvá az adott életvitelt, gondolkodásmódot"
Miért,talán nem vonzó dolog látni sok boldog családot? Vagy te csak a szétment családokat nézed? Nem igazán értem az ilyen gondolkodást,hogy pl a kérdező is azt mondja "jobban is teszem, ha így vélekedem, megkímélem a világot attól, hogy az alkalmatlan és felelőtlen anyák táborát erősítsem".
Miért ebből indul ki eleve,hogy ő alkalmatlan szülő lesz,ő ezt honnan tudja 20 éves fejjel,hogy 10 év múlva milyen ember lesz,milyen célokkal,vágyakkal? Ez felnőttes,felelős gondolkodás? Ez kevés élettapasztalatra vall és inkább gyerekes gőg,mint racionális előrelátás,maradjunk ennyiben.
"és ugyanez a képesség segíti az olyan ösztönök legyűrésében, amelyek pl. az együttélést lehetetlenné tennék, akkor miért pont a szaporodási ösztön az, amit hagyni kellene „szabadon garázdálkodni”?"
De a gyermekvállalás mióta számít káros ösztönnek? Ha én 5-6 év múlva gyereket akarok és te nem,akkor te azt mondod,hogy gátat szabtál a szaporodási ösztönödnek,én meg nem tudtam gondolkodni? Kettőnk közül mégis én viszem tovább a genetikai állományomat és nem te.
"miért nem fogadja el, ha valaki másféle „meggyőződése” miatt tesz így? "
Ki nem fogadja el? Számtalan munkatársam,ismerősöm van gyerek nélkül és egyik sincs elnyomva,kitagadva,száműzetésben. De ők nem is felsőbbrendűsködnek más szülőkel,hogy azok biztos felelőtlenül CSOK-ra szültek,ahogy a kérdező teszi. Ha valaki ilyen nézeteket vall,akkor ne csodálkozzon már,hogy visszaszólnak neki és elmondják milyen hülyeségeket gondol.
#12 dolus:
"sőt senki sem "esik a torkának"
Jó esetben valóban nem, de környezete válogatja. Ismerek olyan párokat, ahol kínjukban végül külföldre költöztek, de mikor hazajönnek évente 1x, máris áll a bál - menekülnek vissza.
"Miért,talán nem vonzó dolog látni sok boldog családot? Vagy te csak a szétment családokat nézed?"
Az a baj, hogy pl. én 43 éves vagyok, de így hosszas gondolkodás után se tudok boldog (!) családot az ismeretségi körömben. Egyetlent tudok, akik úgy-ahogy elvannak, ha nem is boldogság lenne rá a legjobb kifejezés ("csendben tekerik a mókuskereket") - a többi család pedig egy katasztrófa, még ha együtt is vannak.
Boldog kiegyensúlyozott ismerőseim a gyerektelen párok közt viszont sok akad, sőt, még a kényszerszinglik közt is. Számomra ez nagyon elgondolkodtató.
"Miért ebből indul ki eleve,hogy ő alkalmatlan szülő lesz,ő ezt honnan tudja 20 éves fejjel,hogy 10 év múlva milyen ember lesz,milyen célokkal,vágyakkal? Ez felnőttes,felelős gondolkodás?"
Ezt úgy hívják: önismeret.
De talán visszakérdeznék: ilyen alapon hogy támogathatod akárcsak elvben is azt, hogy valaki akár 16-18 évesen szüljön? Még véglegesebb döntés, és legalább 3 ember élete megy tönkre, ha téves.
"De a gyermekvállalás mióta számít káros ösztönnek?"
Mióta 7,5 milliárd ember lepte el a Földet, mióta tönkremegy bele az ember (imádkozó sáskáknál még jobban megfigyelhető persze), mióta olyan sűrűségben élünk, hogy lépni sem lehet, stb.
"Ha én 5-6 év múlva gyereket akarok és te nem,akkor te azt mondod,hogy gátat szabtál a szaporodási ösztönödnek,én meg nem tudtam gondolkodni?"
Hát... őőő... nem akarlak megsérteni, de nekem például erősen ez a véleményem.
"Kettőnk közül mégis én viszem tovább a genetikai állományomat és nem te."
És? Mi ebben a nagy durranás?
Csak szólok, hogy a génvesztés miatt a gyerekeid már csak a te génállományodnak 50%-át, unokáid 25%-át, dédunokáid 12,5 %-át öröklik MAXIMUM, ugyanis könnyen lehet, hogy már a te unokád sem abból az ivarsejtből jött létre, ami a gyerekedben zajlott meiozis során a te génállományfeledet hordozza - hanem azt, amely a párodét. Sőt, dédunokánál meglehet, hogy egyikőtök genetikai anyagát sem hordozza. (Nyilván minimális mértékben létezik pl. crossing over, de ugyanazok a gének másokban is meglehetnek, így nem valami kuriózum).
Hajajj, a postások szerepéről a kakukktojás-gyártásban meg ne is beszéljünk, de ez már más tészta. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!