Mennyire kell felkészíteni egy gyermeket, hogy az ovodai elvárásoknak megfeleljen?
A mi fiunk kiscsoportos. Amit nálunk elvárnak:
- tudja lehúzni a nadrágot pisi/kaki előtt
- tudjon pohárból inni
- tudjon kanállal enni
- hallgasson a nevére
- öltözésnél működjön együtt (ha mondják, hogy add a lábad, akkor ne a kezét nyújtsa stb)
- tudjon orrot fújni segítséggel
- alaputasításokat értse meg
- alapjátékokat (labda, ceruza stb) ismerje fel
Kézügyesség, rajz, mondóka szempontjából nincs semmilyen elvárás. A mi fiunk pl beszédben, logikában, memóriában nagyon ügyes, viszont nem szeret se rajzolni, se festeni, se színezni. Próbálkozunk vele, de egyelőre nem köti le egyáltalán.
"nem alkalmas, nem iskolaérett"-biztos kiscsoportos gyerekről beszélünk?
Egy iskolába készülő gyereknek viszont tényleg nem árt ha meg tudja fogni a ceruzát.
Nagycsoportos óvodásnál már elvárt a felismerhető emberi alak. Elvileg az 5 éves státusz is rákérdez. Gyakoroljatok.
Persze ettől nyugodtan mehet majd iskolába. Én is voltam iskolás, pedig még pálcika embert is csak csúnyán tudok rajzolni.
8-as, ne aggódj, arra egyszercsak ráérez a gyerek. Nincs elkésve, mostanában lesz esedékes. Esetleg gyakoroljátok pihével, ha bátor vagy, akkor gyertyával.
A lányomnak egy kiadós sírás után jött össze. Hirtelen el is felejtettem, hogy még nem tudja kifújni az orrát, csak mondtam neki, hogy "na fújd" és sikerült. Kb. 2,5 éves lehetett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!