Időskori öngyilkosság: mi a véleményetek?
Az anyai nagyapám három évvel ezelőtt 77 évesen öngyilkos lett. Egészséges volt, az utóbbi fél évben kezdett el rosszul lenni, kiderült, hogy szívműtétre kell majd , hogy menjen. Ő nem vállalta, mert kockázatos lett volna a végkimenetel.
Régebben többször említette nekem, hogy ő nem lesz időskorára beteg, ő majd megtalálja ennek a módját (nem fog ágyba szrni, nem fogja megkeseríteni a hozzátartozói életét stb) , de nem gondoltam, hogy egyszer valóban megöli magát.
Éppen emiatt a halála napján, mikor anyu hívott telefonon, hogy mi történt, igazából meg sem lepődtem.
Azóta eltelt 3 év. Mindenki meg van győződve, hogy hülyeséget csinált, azonban én át tudom érezni az ő gondolkodását, éppen ezért megbocsátottam neki. Ő nem vállalta az időskori betegeskedést, bár ez az élet része. (28F)
11 es ezzel indokoltad is az eutanazia tévedhetetlenségét?
A lényeg hogy csak kicsiben tudunk gondolkodni mint emberei. Lerobbant ember már csak teher.
Csakhogy meglehet közeliteni máshogy is. Ez a baj..
Nekem az a véleményem, hogy csak azért tekintjük bűnnek, még az időskori öngyilkosságot is mert ilyen a kultúránk.
Indiában van egy hely, ahova tipikusan az öregek utaznak el, hetekig megvonják maguktól az ételt közben pedig gondolkodnak. Konkrétan meghalni mennek oda a saját döntésükből, mondván, hogy ennyi elég volt nekik. A haláluk után lepedőkbe burkolják őket és valamilyen csónakszerűségben a vízre engedik a hagyomány szerint.
Szerintem, ha egy embernek megadtuk a jogot, hogy úgy éljen ahogy akar, akkor ahhoz is meg kell adni a jogot, hogy úgy haljon, ahogy akar.
A kérdező nagyapja nem vállalta a korából következő szenvedést, sem magának, sem a szeretteinek. Nekem pozitív véleményem van róla, még ha tragikus is az eset, de mindenféle gondolatmenetet mellőzve, szerintem tiszteletben lehet tartani az ember utolsó döntését, feltéve persze ha teljes tudatában volt vele.
Köszönöm a válaszokat.Valaki rákérdezett arra, hogy pontosan, mit értettem az alatt, hogy megbocsátottam neki.
Igazából arról van szó, hogy megértettem, hogy ez az ő döntése volt, és a róla kialakult pozitív képet nem fogja ez az utolsó cselekedete befolyásolni.
Viszont az emberek nem egyszer odamondták nekem, hogy gyáva volt a nagyapád. És mivel én ezzel nem egyezem, ezért tettem fel a kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!