Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Időskori öngyilkosság: mi a...

Időskori öngyilkosság: mi a véleményetek?

Figyelt kérdés

Az anyai nagyapám három évvel ezelőtt 77 évesen öngyilkos lett. Egészséges volt, az utóbbi fél évben kezdett el rosszul lenni, kiderült, hogy szívműtétre kell majd , hogy menjen. Ő nem vállalta, mert kockázatos lett volna a végkimenetel.

Régebben többször említette nekem, hogy ő nem lesz időskorára beteg, ő majd megtalálja ennek a módját (nem fog ágyba szrni, nem fogja megkeseríteni a hozzátartozói életét stb) , de nem gondoltam, hogy egyszer valóban megöli magát.

Éppen emiatt a halála napján, mikor anyu hívott telefonon, hogy mi történt, igazából meg sem lepődtem.

Azóta eltelt 3 év. Mindenki meg van győződve, hogy hülyeséget csinált, azonban én át tudom érezni az ő gondolkodását, éppen ezért megbocsátottam neki. Ő nem vállalta az időskori betegeskedést, bár ez az élet része. (28F)

2017. máj. 25. 17:35
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
30%
ez is egy út és legalább tisztább mint az ágyba szarás
2017. máj. 25. 17:43
 2/17 anonim ***** válasza:
21%
Ezt nem értem. Mi az, hogy megbocsátottál neki? Mit kellett megbocsátani?
2017. máj. 25. 17:57
 3/17 anonim ***** válasza:
Én láttam leépülni mindkét nagyszülőmet, egyik kép nagymamámról, hogy fel akart kelni az ágyból, amikor látogattuk és maga alá ürített, szégyellte magát és folyamatosan hallucinált, az ápoló meg vitte mosdatni. Mi nem tudtuk volna ellátni, mielőtt jön valaki okoskodni. Megértem szegény nagyapádat...de azért sajnálom, részvétem.
2017. máj. 25. 17:59
 4/17 anonim ***** válasza:
77 évesen az ember már élt eleget, el tudja dönteni, hogy akar-e még élni vagy nem. Onnan már úgyis csak lefele lejtőn vezet az út, szóval fiatalabb, egészségesebb, sikeresebb, boldogabb, stb. nem lesz már úgysem, szóval igazából nem szalaszt el az ember semmit, ha ilyen idősen megöli magát. A fiatalabb rokonait viszont rengeteg gondtól és kíntól megkíméli. Egy leépülő idős rokont ápolni rengeteg pénz és idő, ráadásul a fiatalabb rokon egészsége is rámegy, ha 24 órában el se mozdulhat mellőle, mert esetleg olyan állapotban van. Onnantól kezdve az ápoló élete is megszűnik: a munkahelyén fel kell mondania, társasági élete nincs, mert nem hagyhatja magára az ápoltat, napi 24 órában (éjszaka) is mindig résen kell lennie és ugrania, ha bármi történik, stb. Akik ezt sosem tapasztaták azok el sem tudják képzelni, mekkora teher ez. Szerintem kifejezetten nagylelkű volt a nagyapádtól, hogy megkímélte mindezektől a szüleidet.
2017. máj. 25. 18:19
 5/17 anonim ***** válasza:
25%

Én nem hiszek ebben.

Hogy egy leépülő ember minél hamarabb meghaljon, mert annál jobb mindenkinek.

Az eutanáziának is sok a hibája. Majdnem elaltattak egy kisgyermeket, ahogy lekapcsolták a gépről, megpuszilták a szülők, elkezdett magától lélegezni...pedig amin addig keresztül ment mindenki...

Az öngyilkosság elvileg amugy is bűn.

2017. máj. 25. 18:36
 6/17 anonim ***** válasza:

Utolsó: hát akkor próbáld ki, hogy milyen egy idős embert gondozni úgy, hogy mellette se munkád, se barátaid, se párkapcsolatod, se semmiféle magánéleted, mert azokat mind fel kell adnod. 24 órában egyetlen emberrel vagy összezárva, és nem tudsz aludni sem, mert éjszaka óránként fel kell kelni hozzá, mert ki akar menni vécére, vagy kiesik az ágyból, vagy csak úgy elindul(na) valahová... Ráadásul olyan állapotban van, hogy már vele sem tudsz beszélgetni sem, mert már nem lát, nem hall, szóval igazából ő sem társaság. Gyakorlatilag olyan mint egy túlméretezett csecsemő: etetni kell, itatni kell, pelenkázni kell, fürdetni kell, egyedül semmire nem képes, és ha valamije fáj, valami baja van, nem tudja neked elmondani, te meg ott állsz kétségbeesetten, hogy mit csinálj.

Szerintem egy hónapig sem bírnád anélkül, hogy azt ne kívánnád, inkább halna meg minél hamarabb és véget érjen ez a szenvedés mindkettőtök számára!

2017. máj. 25. 18:51
 7/17 anonim ***** válasza:
0%
Én nem önfeláldozásrol irtam. Valoban annak sincs ertelme.de Ezért hamarabb meghalni szerintem annak sincs.
2017. máj. 25. 18:55
 8/17 anonim ***** válasza:
Habár szabályozzuk a születést, halált is...ertem én a logikát. Csak mégis ott az a de, meg ha..bennem
2017. máj. 25. 19:01
 9/17 anonim ***** válasza:
89%

Megvan.

Nemrég néztem klinikai halálbol visszaerkezők beszámoloját.

Leszámitva a fehér fény es stb effekteket, osszességében kijött valami olyasmi, hogy minden egyes ember hatással van a világra es minden egyes emberi életnek van értelme. Mint a hullámok a vizen.

Lehet egy haldoklot elláto egy balesetet úsz meg ezzel, vagy akárhogy is, de hatással van az ápolora mégha az nem is latja ertelmét.

Minden emberi élet számít.

2017. máj. 25. 19:12
 10/17 anonim ***** válasza:

*es olyasmit mondtak az öngyilkosokrol hogy a kínjuk a halállal nem szűnik meg.ujra és ujra átélik ugyanazt és a többi halottlélek segítségét sem veszik észre, nem látják a kiutat.

Nincs tudomány ami a halált indokolná szerintem.

2017. máj. 25. 19:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!