Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért van az, hogy úgy érzem,...

Miért van az, hogy úgy érzem, gyerekként okosabb voltam?

Figyelt kérdés

Kisgyerekkorkmtól kezdve mindennapos olvasmányaim különböző állathatározók voltak, de érdekelt még a csillagászat, ásványtan, és még sok egyéb, szinte szívtam magamba a tudást. Nagy volt a lexikális tudásom, rengeteg állatot ismertem, latin neveket tanultam meg, és ez még kamaszkoromban is folytatódott.

Csakhogy kamaszkor végére, egyetem felé mintha megalltam volna a fejlődésben. A jegyeim változatlanul jók voltak, kitűnően érettsegiztem, felsőfokú nyelvvizsgát tettem, versenyeztem, csak épp úgy éreztem, az egész már nem igazán érdekel. És most, lassan 25 évesen meginkább így érzem. Elkapott az Y-generációt általánosan sújtó "kapunyitási pánik", a tanácstalanság érzése,, az elveszettség, a felnőttkortól való félelem, a kamaszkor kitolásának igénye. Nem tudtam olyan célt kitűzni magamnak, amiben eléggé tudok hinni, és amiért szívesen küzdök, mintha belefáradtam volna az életbe. Egyrészt értek egy csomó mindenhez, de a legtöbb dologról felületes a tudásom, és úgy érzem,semmihez nem értek eléggé ahhoz, hogy pénzt tudjak vele keresni. Másrészt meg rájöttem, mennyi mindent hagytam ki, és most úgy érzem, egyszerűen képtelen lennék úgy tenni, mint bármilyen fiatal felnőtt korombeli, hogy beállok valahova dolgozni, mert nekem még előbb ki kell próbálnom sok mindent, aki kimaradt. Buliznom kéne, meg koleszban lakni, meg egyáltalán, meg akarom élni, milyen egy társasághoz tartozni, és persze meg kell élnem, milyen kapcsolatban lenni egy lánnyal és sokat akarok szexelni. Ezek mjnd-mind kimaradtak, és úgy érzem, higyha mostmkéne dolgoznom,az olyan lenne, mintha a gyerekkorból közvetlenül ugranék a felnőttkorba. Más is van így ezzel?

2017. máj. 13. 01:12
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
"... de belül megfog ... van értelme olyannal berendezkedji hosszú távra...?" - Csak olyannal van értelme!
2017. máj. 14. 18:06
 22/37 anonim ***** válasza:
Kérdező, hidd el, jobban számít az, hogy hosszú távon egymás mellett tudtok-e maradni, vagy jól kijöttök-e egymással, minthogy szép legyen! Apáddal meg beszéld meg, hogy csináljatok programokat, beszélgessetek, mert kell a gyereknek az apa, és a frusztrációdat meg ne máson/másokon vezesd le.
2017. máj. 14. 18:24
 23/37 A kérdező kommentje:
Szerinted ha meg lehetne beszélni vele, akkor itt tartanék? Anyám több mint 20 éve próbálja megváltoztatni, sikertelenül. Apám se kapott elismerést gyerekkorában, ezért mindig csak ez hajtja, csak a munkájának él. Azonkívül náluk annyi volt a családi élet, hogy ha elvégezte a napi munkàt az jó, ha nem, jól megverték. Az apja dolgozott és ivott, az anyja eleve sose akart fiút. Kamaszkora elején elmenekült onnan. Ő nem tudja, mi az a családi élet, nem volt kitől megtanulnia. Nincs közös étkezés, nincs közös beszélgetés a nap végén, nincs kirándulás, semmi. Mindenki csinálja a maga dolgát, úgy élünk otthon, mint egy hotelben. Jól elvagyunk, de igazán senki nem foglalkozik a másikkal nagyon mélyen. Ha néha ezt felvetem neki, mindig az a válasza, hogy ha valamit akarok, akkor menjek oda hozzá, kérjem meg, hogy hallgasson végig. Olyankor aztán azt látom, hogy türelmetlen, szórakozott, nem néz a szemembe, nem érdekli igazán, és lehetőleg ne terheljem "negatív dolgokkal" és ne tartson tovább az egész úgy negyed óránál. Látom rajta, hgy mindenre úgy tekint, mint valami ügyféllel kapcsolatos problémára, amit minél egyszerűbben ki kell küszöbölni, hogy ő aztán tévézhessen. Nem szeret lelkizni. És nem bírja megérteni, hogy a gyereke bizalmáért neki kéne megdolgoznia, neki kéne türelemmel és tapasztalattal megnyitnia a gyerekét, neki kéne megismernie, meg úgy általában, foglalkozni vele. Én nem vagyok hülye, szoktam foglalkozni gyerekekkel, tudom, hogy csak azt adják vissza, ahogy mi viselkedünk velük, és hogy aki el akarja nyerni a bizalmat, annak előbb adnia kell. És sosem a gyereknek kell ezt elkezdenie, bármi is van az apám fejében. Ha egy gyerekkel nem foglalkozol, azt érezteted vele, hogy neked nincs kedved tanácsot adni neki, meg elmélyülni a lelki világában, akkor az nem fogja keresni, az akkor majd keres valaki mást, akitől ezeket így-úgy megkaphatja. Meg úgy általában amúgy az az érzésem, hogy nem is igazán érti, mi játszódik le bennem, mert egyszerűen nem érzékeny típus. Nem olvas könyveket, nem néz filmeket, semmit nem tud az én korosztályomról, és az engem érintő kihívásokról. Egy bezárt világban él, ahol csak a munkatársakkal kell foglalkozni, akik nagyrészt korabeliek, és amiben ő remekül érzi magát.
2017. máj. 14. 19:51
 24/37 anonim ***** válasza:
Ez most arról szólt, hogy gyereknek tekinted magad még mindig. De akkor meg hogy jön ide a szexelés? Kisfiúk ne szexeljenek...
2017. máj. 14. 21:46
 25/37 A kérdező kommentje:
Utolsó: szerintem nem igazán sikerült megfognod a problémám lényegét. Kérem, hogy az válaszoljon, aki tud építő jellegű választ adni.
2017. máj. 14. 22:03
 26/37 anonim ***** válasza:
Tényleg okosabb voltál gyerekként, mert akkor még nem akartál úgy élni, mintha 10 évvel fiatalabb lennél.
2017. máj. 15. 05:25
 27/37 anonim ***** válasza:

Én meg azt mondom, hogy jobb bepótolni mint nem. Az ember mindenből tanul valamit. Az élet nem arról szól hogy végigmenj egy mintán. Tanulni kell, és tanulni csak szélsőséges élmények, bukások, mélypontok által lehet igazán. A biztonság és a normális élet nem visz előre, csak belefásul az ember úgy hogy észre sem veszi. Ne legyél olyan mint az apád. ,,Akik nem mozdulnak meg, észre sem veszik a láncaikat." - Rosa Luxemburg Én bár csak 20 éves vagyok de sok sz@rságon átmentem már, pont az ellenkezője vagyok a te esetednek, aki 15 évesen inkább bulizott és nem tanult. Sokáig bántam és gyűlöltem magam, de már rájöttem hogy ennek így kellett történnie.

,,Csak a tudatosságban és annak hiányában hiszek, ezt látom minden jó és rossz forrásának." - Inkább tudni kell mikor van szükség tudatosságra és mikor kell elengedni.

2017. máj. 18. 21:23
 28/37 anonim ***** válasza:

"tanulni csak szélsőséges élmények, bukások, mélypontok által lehet igazán. ... csak 20 éves vagyok"

30-40 évesen majd máshogy látod.

2017. máj. 18. 21:31
 29/37 anonim ***** válasza:
Akkor mesélj, hogyan?
2017. máj. 19. 03:38
 30/37 anonim ***** válasza:

""tanulni csak szélsőséges élmények, bukások, mélypontok által lehet igazán. ... csak 20 éves vagyok"

30-40 évesen majd máshogy látod.

Akkor mesélj, hogyan?"

Hát szerintem a gyerekednek nem azt fogod majd tanácsolni, hogy bukjál meg jó alaposan, akár mindjárt osztályismétlésre, meg kezdjél el drogozni és süllyedj benne minél mélyebbre, állj ki a sarokra, stb., hogy a legaljára juss, aztán ettől az egésztől majd jól megokosodsz, mert csak szélsőséges élmények, bukások, mélypontok által lehet igazán tanulni...

Más kárán tanul az okos. És ehhez neki egyáltalán nincsenek szükségei szélsőséges élményekre, bukásokra, mélypontokra, elég ha mások ilyenjeiből levonja a megfelelő következtetéseket, és ezekhez tartja magát.

Az persze más kérdés, hogy még ilyen hozzáállással is találhatja magát időnként mélypontokon az ember, és akkor persze, meg kell próbálni abból a helyzetből tanulni. De ne abból induljunk már ki, hogy CSAK ilyenekből lehet igazán tanulni.

2017. máj. 19. 06:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!