Mik azok a tulajdonságok, amiket ti nagyon idegesítőnek és irritálómnak tartotok egyes youtube-ozóknál?
Vannak olyan tulajdonságok, dolgok, amiket ti kiábrándítónak, roppant idegesítőnek, vagy akár felháborítónak tartotok egyes youtube videósoknál?
Ha igen, mik ezek és miért?
Mi az, amivel szerinted egy youtube csatornát nagyon nagyon el lehet rontani?
A videósok részéről:
1. Amikor valaki egyáltalán nem egyedi. Itt most nem a ilyen taggelős videókra gondolok, mert azoknak épp az a lényege, hogy mindenki másképp csinálja meg őket, és nagyon is érdekes tud lenni, hogy ki mit tud kihozni ugyanabból a témából, és milyen válaszokat ad ugyanazokra a kérdésekre. Nem egyedi az, aki semmi újdonságot nem talál ki, pl. tucatjával indítanak kislányok sminkes csatornát, ahol egyikük sem csinál semmi mást, csak sminktermékekről beszél, hogy jók-e vagy rosszak. Ha már pl. elkészít videóban egy olyan sminket, amit ő maga tervezett meg, nem pedig másokról másolta le, az egy jó pont. Vagy bemutat valami saját DIY trükköt vagy hasonlót. Meg persze ha látszik rajta, hogy nem másokat próbál utánozni (beszédben, mozgásban, stílusban), hanem önmagát adja.
2. Amikor helytelenül beszélnek. Ha meghallok egy olyat, hogy pl. "ez miatt" vagy "de viszont", attól a falnak tudok menni. Ugyanígy idegesítő, ha rossz szövegkörnyezetben használnak bizonyos szavakat, mint pl. végett (ami nem egyenlő a "miatt" szóval), epikus (ami magyarul nem ugyanazt jelenti, mint az angol "epic") és még sorolhatnám.
3. Ha egy 5 perces videó első 30 másodperce ilyen zenés intróból áll, az utolsó másfél perc meg abból, hogy ha tetszett, iratkozz fel, lájkolj, nézd meg xy csatornáját és hasonlók.
4. Amikor direkt olyan címet adnak egy videónak, hogy látszik rajta, hogy csak arra hajt a videós, hogy minél többen rányomjanak, de egyébként magának a videónak köze sincs a címhez.
A kommentelők részéről:
1. Amikor egy új videó alá bekommentelik, hogy "első". Mi értelme?
2. Amikor minden, amit a videós csinál, "kopizás". Ha valaki ugyanazzal a játékkal játszik, ugyanazt a tag videót csinálja meg, ugyanazokat a termékeket használja, mint egy másik videós, az már rögtön kopizás.
3. Nem tudom, minek nevezzem, de amikor ilyen táborok alakulnak ki, hogy pl. aki xy-t nézi, az nem nézheti z-t, mert őt utálni kell. Sok ember videója alatt látok olyan kommenteket, hogy két ilyen ellenséges rajongótábor marja egymást, hogy melyik videós a jobb. Meg úgy általában a veszekedést, ócsárolást, káromkodást és tiszteletlenséget nagyon nem tudom tolerálni. Emiatt általában meg se nézem mások videói alatt a kommenteket.
4. Mikor két különböző nemű videós összeül közös videózni, rögtön jönnek a kommentek, hogy együtt vannak-e, mióta járnak stb.
5. Mikor meg se nézik a videót és el se olvassák a leírást, és olyan dolgokra kérdeznek rá kommentben, ami elhangzott vagy le van írva a leírásban.
Több ilyen van:
1. A kopizás vagy tucattéma. Vagy a legrosszabb, a kopizott tucattéma. A legjobb példát erre a Japánnal foglalkozó videóknál láttam. Nem elég, hogy rengeteg japános youtuber van, aki kiöltözött, és bemutat mindent Japánról (sokszor elég sértő módon, beállítva a japánokat kb földönkívülieknek, pedig Japán egyáltalán nem annyira hardcore mint ahogyan azt sokan hiszik), de rengeteg olyan van, aki ennek ellenére amint kiköltözik, az első dolga az, hogy máris indít egy Japánt bemutató csatornát. Már ez is eléggé unalmas tucattéma, de szánalmas, amikor ugyanazokat kezdi bemutatni, amit előtte már kb 200-an megcsináltak, tehát az ember szemét kiszúrja az, hogy másoktól lopta el az ötletet, mert neki semmi saját ötlete nem volt. Utána meg persze megy a sírás, hogy neki csak pár száz, vagy max pár ezer feliratkozója van. De most őszintén...ki kíváncsi az ilyenekre? Senki sem fog olyan témájú videókat megnézni, amilyen témájúakat már 200-szor látott 200 másik embertől.
2. A kopizásnak a legfelsőbb szintje, a majmolás. Amikor PewDiePie befutott, akkor kegyetlen sok olyan youtube gamer lett, akik nem csak kopizzák, hanem szabályosan majmolják őt. Ugyanazt a játékot mutatják be szinte azonnal, ugyanolyan stílussal, borítóképpel, effektekkel, meg úgy mindennel. Nem értem, hogy ez miért olyan népszerű, pedig szerintem roppant szánalmas.
3. Taste Test videók és értelmetlen vlogok, amikre nem is értem, hogy lehet sok ember kíváncsi.
4. Reakciós videók, és ezek ellen már sok kommentelő és felhasználó is felszólalt, ugyanis ez nem más, mint más munkáját felhasználni profit céljából.
5. A különböző "válasz videók". Ha egy mondandóhoz vagy véleményhez valami vitatkozásnál nem elég a komment részleg vagy a privát levél, az nem más, mint feltűnősködés. Ez pedig undorítóan primitív, pláne ha fikázással vagy trágársággal van tele.
6. Túl hosszú és semmitmondó intro vagy outro.
7. Affektálás, összeszedetlen beszéd, hadarás, trágárság.
8. Szánalmasan és irritálóan teátrális megijedések, meglepődések, öröm, félelem, stb. Az iylen megjátszásokkal alaposan el lehet cse szni egy videót.
9. Túl hangos háttérzene, amitől semmit sem hallani.
10. A színvonal nagymértékű leadása, a fiatalabb tizenéves korosztály maga köré gyűjtése, és ebbe sajnos nem az értelmesebb réteg tartozik.
11. Kritika címen futó fikázós, alpári, trágár videók, melyek leginkább hiszti szintűek. Kb GoodLike színvonal.
12. Minden amit Molnár Krisztián csinál.
Én inkább azt szoktam nézni, hogy emberileg milyenek. Oké, hogy idegesítően beszél, túlélem, viszont azt nagyon nem csipázom ha hülyének néz, próbál átverni, a videókban nyalizik a nézőinek/közönségének, de egyébként meg csak próbálja kihasználni őket. Mondjuk azzal hogy rájuk tukmál mindent. Hazudik... Nem magát adja. Ilyesmi.
Ameddig valaki normális és nem érzem azt, hogy csak átverni akar meg kihasználni és nem nézi hülyének a feliratkozóit, addig nem érdekel, hogy mondjuk hogy néz ki vagy hogy picit idegesítő a hangja. :)
Amikor tucatta kezd valni (reggeli videok amiben vegig zabkasa es rantotta, maximum szendvics receptek vannak, DIY "back to school" vagy kedvencem a "mi van a taskamban?" videok).
Tovabba jobban szeretem azt amikor van valami konkret celja, tartalma az egesznek (Hoolywood hirugynoksegnek pld a filmkritikak), nem csak arrol szol, hogy mi a "reggeli rutinom" vagy "kerdezz-felelekre mik a valaszaim..."
Szerintem a kivancsisagunkat es a torodedunket nem idegenekre, hanem baratokra vagy valos ismerosokkel kene tolteni.
Vettem a fáradtságot és végigolvastam a válaszokat, jó hosszúak voltak de ami érdekes h majdnem mindegyik olyan h teljesen egyetértek vele.
Kb 2 éve kezdtem el ezeket a "youtubevideós" tartalmakat nézni és nekem is most lett tele a hócipőm. Mondjuk az élet egyéb területein is valahogy így működnek a dolgok h valaki kitalál valamit (általában vmi 'merika szenny gyűrűzik végig a világon) és akkor azt más is elkezdi de ez már kezd sok lenni. Az h bárki csinálhat (akármennyire vállalhatatlan) videót és feltöltheti az még nem is olyan zavaró mert na, de ez h van pár tucat ember akiknek a videóit 50 100 200 300 ezer ember követi az országban és akkor ők is ilyen semmitérő dolgokat csinálnak.. nem is értem.
Meg visszagondolva, illetve belegondolva ebbe az egészbe nem is értem h h nézhettem eddig ezeket a videókat tonnaszámra. Én konkrétan játékkal "foglalkozó", vlogolós jellegű meg ilyen besorolhatatlan vicces videókat néztem de nem értem h miért. Lehet h régen (1 2 éve) még nem ezek a sablon sz**ok mentek amik most, nekem akkor volt újdonság, na mindegy.
De h említsek is valami konkrétat, azt hiszem nem olvastam olyat h az egyes cégek a youtubos tagoknak adnak termékeket h reklámozzák. (Konkrétan arra gondolok amikor semmi köze az embernek a termékhez, csak simán reklámozza.) Ezelőtt a vinnyogásos beköszönés volt az a pont amikor azt mondtam h jó akkor téged sem foglak megnézni, de ez mindent visz. Azért nem nézek tv-t mert nem érdekelnek a reklámok, minden filmet meg sorozatot gépen nézek h ne a 10 perces reklámot kelljen bámuljam a 20 perces sorozat közepén (meg eddig ez is reklám mentes volt hellyel közzel) és akkor most ugye a pénz pénz pénz. Nagyon elkur**lt ez a is mint várható volt, de semmi sem tart örökké ugye.
(Szóval nekem ezek a dolgok bőven elegek és inkább más elfoglaltságot keresek amivel elpazarolhatom a szabad időmet. :)
Témák, amik roppant idegesítőek és kiábrándítóak:
1. "Véleményezős" videók, melyek többsége nem más, mint egy összeszedetlen non-stop hiszti, sokszor szánalmas stílusban.
2. Reakciós videó, ami tulajdonképpen más munkájának az ellopása és annak öncélú felhasználása. (ez ellen egyébként már a youtube is elkezdett intézkedni tiltásokkal, meg különben is kit érdekel, hogy X hogy reagál Y videóra)
3. Kóstolgatós videók, mintha azzal annyira előrébb lennék, hogy X-nek Y ízlik, Z meg nem. Nem is értem, hogy ez mi a francért olyan népszerű téma, és egyre több ilyen debil idiótát látok, akinek a youtube-os "karrierje" a zabálásból áll.
4. Az olyan végigjátszásos videók, amiket fájdalmas nézni. (idegesítő bénázás, végigpofázza az egész videót, stb.)
5. Aki ha fingik egyet, már rakja is fel youtube-ra, akármi van, az már egyből landol a youtube-n, mintha annyira érdekelne bárkit is az illető szánalmas kis magánélete.
6. "Mi van a táskámban" videók (What's in my purse), akiket ez érdekel, azokat csak sajnálni tudom.
7. Lemajmolt, 2 milliószor kivesézett tucattémás videók.
8. Ezek a suttogós videók (ASMR vagy micsoda). Én nem látom ezeknek az értelmét, engem még idegesítenek is.
Tulajdonságok, amik roppant idegesítőek és kiábrándítóak:
1. Affektálás
2. Trágárság, non-stop káromkodás (ezzel baromira el lehet rontani mindent)
3. Bénázás, már-már fájdalmas szinten
4. Irritálóan teátrális megijedések, sikogatások, visítások.
5. Gagyi és IQ-nuku, a youtuber debil arckifejezéseivel megspékelt borítóképek.
6. Kétszínűség és egoizmus (egyik videó: "engem nem érdekelnek a negatív kommentek" , másik videó: "jaj milyen csúnyán beszóltak nekem, ez nagyon szíven ütött" szánalmas...)
7. Amikor egy jó youtubozó direkt leadja a színvonalat még több pénz érdekében és ő is lesüllyed a dedós, sz@ros 12 évesek szintjére.
8. Paródiának csúfolt önblamálások.
9. Amikor valaki szó szerint segget csinál a szájából.
10. Üres duma, mások stílusának lekoppintása.
- Amikor valaki nagyon megjátssza magát.
- Amikor valaki nem tudja kezelni a negatív kritikákat. Mindenki kap olyanokat, hogy "Hú de sz...a...r lett, töröld le magad", még a legjobbak is. El kell tudni fogadni, hogy nem mindenki szereti az illető videóit, és még kevesebben vannak, akik ezt kulturált formában fogalmazzák meg. Én például szeretem OwnMcKendryt (nem ő a kedvencem, és nem is ő a legjobb, de attól még bírom), viszont egy kicsit idegesítő, hogy több videójában is arról "hisztizik", hogy őt mennyire utálják. Még egyszer mondom, szeretem a videóit, de csak azokat, amik nem az önsajnálatról szólnak.
- Amikor valaki tapasztalatlanul áll neki a videózásnak, és a nem annyira jól sikerült első munkáit is feltölti. Aztán meg, ha nem kedvelik a videóját, végleg abbahagyja, pedig lehet, hogy lenne hozzá tehetsége, ha előbb megtanulná kezelni a felvevő- és vágóprogramokat, és egy normális kamerát be tudna szerezni, meg normális mikrofont/fejhallgatót.
- Ha nagyon rossz minőségű a videó hangja, és így alig lehet érteni, mit mond az illető. Főleg, ha még gyerek, és eleve magasabb a hangja.
- A semmilyen intrók, például a videós neve le van írva csili-vili betűkkel, és össze-vissza forog. Ellenpéldák: Walrusz, Alma_Sama. Látszik, hogy volt munka az intrójukkal. (Almának valamelyik ismerőse készítette, azt nem tudom, ki, szerintem Csabi.)
- Ha a videós bunkó.
- Ha a videós letiltja a kommenteket. Ez nekem olyan, mintha azt mondaná: "Engem a legkevésbé sem érdekel, ti mit gondoltok, mi a véleményetek." Olyan érzés, mintha nagy ívben le__arná a nézőit.
- Amikor "semmilyen" témákban vlogol valaki. Pl., mit csinált aznap, mik a kedvenc kajái, hol szokott vásárolni. Haul videók, Mi van a táskámban, Mi van a telefonomon. Gameplayeknél: a kevésbé érdekes játékok, vagy egy játékban elérhető, nem túl érdekes dolog -> ilyen pl. a Fifa, a Minecraft szervereken való játszásból készült sorozatok.
- Ha kb. minden második mondatában van valami perverz utalás. Vannak, akiknek a videói tök jók lennének, ha nem rontanák el ezzel. Egy-egy ilyen megnyilvánulás még elmegy, de, ha ezzel van tele az egész, az már idegesít.
- Ordibálás.
- Gameplayeknél szokott előfordulni, ha van facecam: az illetővel történik valami, pl. meghal a játékban, kinagyítja a facecam képét, esetleg még forgatja is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!