Egyesek ezen az oldalon miért nézik semmibe, ha valaki nyelvvizsgával/kal rendelkezik?
Parancsolj. Az én saját definícióm a műveltségről nagyjából az 1. és 4. pont keveréke.
Érettségit, nyelv- vagy bármilyen vizsgát le lehet tenni úgy is, hogy az illető tudásának a töredéke se kell hozzá, meg úgy is, hogy épp csak átcsusszan a léc fölött. Hivatalos helyeken, álláskeresés során nyilván nehezen megoldható, hogy minden egyes jelentkezőnél pontosan felmérjék a tudása mértékét, ezért a papír jó egyfajta előszűrésre. Komolyabb helyeken, ahol tényleg kell a nyelvtudás, a személyes interjú már több nyelven (vagy csak idegen nyelven) zajlik, no ott lehet elvérezni a büszkén lobogtatott papír birtokában is.
Teljesítmény nem a papír, hanem a tudás megszerzésében van, de mint írtam is, ma már ez is lényegesen könnyebb, (erős) középfokú angoltudáshoz a mai tizenévesek lazán, különösebb megterhelés nélkül hozzá tudnak jutni.
Emlékszem, 16 évesen tettem le az angol középfokút, minden felnőtt el volt ájulva. Angolul olvastam, tévéztem, hallgattam zenét, angol fórumokat olvastam, még fanfic-et is angolul írtam. XD
Azt hittem, ahogy idősödöm, ez a varázs elmúlik, mert mindenkinek lesz nyelvvizsgája. És van is. A munkahelyemen, nemzetközi cég, a vevők fele külföldi. A lány, aki angol felsőfokúra magol, mindig értem sikít, hogy jaj, angolul beszélnek, menjek gyorsan. Neki ez csak egy vizsga, nem egy way of life.
Nem sok minden van az életben, amit tudok, és a tudásom nagyját úgy szereztem, hogy ültem a seggemen, és filmeket, sorozatokat néztem. De már több brit emberke hitte azt, hogy amerikai vagyok, olyan az akcentusom. Sőt, magyarok is kérdezték, mikor magyarul beszéltem, hogy milyen nemzetiségű vagyok, mert furcsa az r betűm.
Sok nyelvtanárral is az a baj, hogy azt hiszik, hülye vagy. Emlékszem, az egyik dolgozatban használtam a "do"-t mint... nem is tudom, mi a nyelvtani neve, azt írtam le, hogy "I do appreciate you taking the time."
És áthúzták a do-t, hogy helytelen. Pedig nem az. De ők nem azt hiszik, hogy te tudod, hogy miért használod, hanem azt, hogy hülye vagy. Úgy meg nem tudok fogalmazást írni, hogy mindenhez írjak magyarázatot, hogy nem vagyok idióta.
Úgyhogy ha valakiről annyit tudok, hogy van nyelvvizsgája, nekem is az a feltételezésem, hogy az semmit nem jelent. Pedig nekem is van. De a tapasztalatom az, hogy tényleg sokan csak egy papírnak tartják.
Én is már anyanyelvi szintre tornáztam fel magam, a CPE-n ("legfelsőbb fok") gondolkozom, mert britek javítják, nem Ági néni a sárga Headway-el, és az egész angol nyelvű, nincs fordítás. (Valamiért soha nem tudtam magyarosítani, de az átlagembernek ez arra volt bizonyíték, hogy nem is beszélek angolul. Nem arra, hogy a fordítás/tolmácsolás egy külön szakma.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!