Mi a véleményetek az ilyen sarka katákról, vajna timikről meg hódi pamelákról? : D
Az nekem is tetszett :D Amúgy nyolcas, ha rám célzol... én értelmesnek tartom magam - más kérdés, hogy ki mit gondol rólam, amúgy nem érdekel :D -, és elég keménynek tartom azt, amiket kommentekben olvasok szerencsétlenekről fb-n meg a hírportálokon (hvg, index hivatkozások). És nem értem, bár lehet IQ harcos is vagyok. :D
Csupán feltettem egy kérdést, mindenféle hátsó szándék nélkül.
( nem nyert) "kompetenciád " ez az a szó, ami a jolly joker most mindig és mindenhol, azoknak akik nem tudnak/akarnak mélyebbre ásni, ahol a dolgok szomorúakká válnak
Thomas Mann válasza a kérdésre - mert nem a nyelvtan a bajom, hanem a szint, amelyet ez a stílus képvisel:
"Mily háboríthatatlan nyugalom volt Knaak úr tekintetében! Nem nézett ő a dolgok mélyére, odáig, ahol bonyolultakká és szomorúakká válnak; szeme nem tudott egyébről, mint hogy barna és szép."
Nem, a "nyelvi kompetencia" kifejezés mint szakszó Chomsky (1967) óta arra a képességre utal amelynek segítségével egy anyanyelvi beszélő anyanyelvének bármely mondatáról képes eldönteni hogy az adott nyelven helyes-e, jólformált mondatokat képes produkálni, illetve kontrasztba állított jólformált mondatok között jelentésbeli eltéréseket képes érzékelni. A mélyebbre ásásról annyit hogy nyelvész vagyok (Igen, papírom is van róla, valamint publikált tanulmányaim is) így nem gondolom hogy mélyebbre kellene ásnom. A kérdező "többesszámozása" nem helytelen, mint ezt fent leírtam, hanem többletjelentést/eltérő jelentést képvisel az egyes számú alakhoz képest. Ezt példával is illusztráltam, de megteszem még egyszer:
(Óvodás csoportban több Péter nevű gyermek van. Óvónéni a másiknak:)
-Hogy ezek a Péterek mennyire eleven gyerekek.
Itt a "Péter" tulajdonnév egyenlő a "Péternek nevezett gyerekek" szerkezettel szemantikailag.
Példa 2:
(Obama a nemveztvédelem vezetőjének:)
Hogy nekem mennyire elegem van ezekből a Saddamokból már
(= elegem van a közel keleti diktátorokból, illetve az ellenük folytatott állandó háborúskodásból)
Ezt a típust képviseli a kérdező mondata is, gyakorlatilag a Tulajdonnév melléknevesül. Így már vili?
vili,vili csak az nem, hogy neked miért nem vili, hogy mi a bajom: nem a nyelvtan, hanem az, hogy általánosít és felszínes pletykálásba kezd így az ember. Megvili-tásra: 'hogy milyen értetlenek ezek a 61%-osok, ezek a nyelvészek, ezek a Tóth Ágnesek ' (a név illusztráció)
-ilyesmi. De elég is az offból.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!