Minden ember egyenlő?
"Lehet, hogy egy fogyatékossággal küszködő, csúnyának született ember sokkal többet ér, mint egy normális, szép embertársa"
Ha valaki sokkal többet ér egy embertársánál, akkor nem egyenlőek, ergó nincs egyenlőség.
Szerintem pedig az "egyenlő" és "egyforma" fogalmakat is keveritek.
Ugyanis az emberek nem egyformák, mint ahogy Kosztolányi írta a Halotti beszédben:
"Okuljatok mindannyian e példán.
Ilyen az ember. Egyedüli példány.
Nem élt belőle több és most sem él,
s mint fán se nő egyforma két levél,
a nagy időn se lesz hozzá hasonló."
Ti azt mondjátok, hogy van, aki nyomorékan születik, van, aki teljesen egészséges, azaz nem vagyunk egyenlőek...
De én ismerek egy tolószékes lányt, két diplomája van és tanulmányai jelennek meg tudományos folyóiratokban. Ismerek egy másik lányt, aki teljesen egészséges, nagyon jól úszik, versenyszerűen. Nyilvánvaló, hogy a két ember nem egyenlő bizonyos értelemben, de ez nem azt jelenti, hogy az egyik különb lenne, mint a másik. Minden embernek megvan az, amiben ki tud teljesedni, csak kérdés, hogy megtalálja-e ezt.
Tehát nem az itt a kérdés, hogy egyenlőek-e az emberek, hanem az, hogy ki miben jó, és kamatoztatni tudja-e a tehetségét.
Persze, nem vagyok naiv, tudom, hogy ez meseszerűen hangzik, a való életben (pl. munkahelyen, amikor a főnök cseszteti az embert és hatalmaskodik) úgy érzi az ember, hogy vannak, akik felette állnak. De lehet, hogy te meg a főnököd felett állsz valamiben, lehet, hogy sokkal jobb vagy nála emberileg, sokkal jobb szíved van. Lehet, hogy ő egész életében szenved, mert szerencsétlen a nőknél, vagy elhagyja a felesége és kisemmizi, vagy rákos lesz stb.,lehet, te pedig megtalálod az igazit és nem leszel rákos... Persze ez csak egy példa, de ki tudja, ki miért szenved?
Tehát a lényeg: az emberek nem egyformák, ilyen értelemben nincs közöttük egyenlőségjel, de ez nem azt jelenti, hogy egyik ember jobb vagy több, mint a másik.
Jogi értelemben pedig mindenki egyenlő elvileg, ahogy fölöttem írták, egy államnak arra kell törekednie, hogy mindenkire azonos törvények vonatkozzanak, a miniszterelnöktől a hajléktalanig. Persze tudom, hogy a gyakorlatban ez nem így működik, de elméletben, papíron igen.
Sokan egynek veszik az egyenlőséget meg az egyenjogúságot, pedig nagyon nem ugyan az.
Én támogatom az egyenjogúságot, igenis mindenkit illessenek meg ugyan azok a jogok és lehetőségek (természetesen az ezekkel járó kötelességek is). Az hogy ezeket valaki hogyan használja ki, az már mindenkinek az egyéni dolga.
Ellenben egyáltalán nem gondolom, hogy mindenkinek egyenlőnek kellene lennie. Nem is hiszem, hogy ez lehetséges. (A kommunizmus volt egy meddő próbálkozás erre, de hát tudjuk, hogy nem jött be.) Miért? Mert XY aki egész életében tanult, küzdött és dolgozott NEM egyenlő ZVvel, aki kicsit tanulgatott, néha dolgozgat ezt azt, de leginkább csak segélyből él. Nyilván ezek szélsőségek, csak a példa kedvéért írtam. De XYnak és ZVnek is meg volt a lehetősége, hogy tanuljon, hogy tegyen azért hogy jobb legyen neki. Persze lehet azt mondani, hogy XY jó képességekkel született jó helyre, ZV meg nem, de ez csak annyit jelent, hogy ZVnek kétszer annyit kell tenni ÖNMAGÁÉRT, mint XYnak. Máris nincs meg az egyenlőség, ellenben az egyenjogúsággal.
Minden ember egyenlő?
Ez is intelligencia kérdése, hogy valaki nem gondol bele, hogy vannak területek, amiben valaki valamiben jobb, valamiben rosszabb.
Kedvenc példám erre párom "felsőbbrendű" apja, akkor minden pillanatot megragad arra, hogy felsőbbrendűségét bizonygassa, mindenki mást maga körül sárba tiporjon.
Ami őt érdekli, az bemagolja, hangosan üvölti, más nem tud, nem akar hozzászólni, mert nagyon nem érdekli, de ha olyan a téma, amihez ő nem ért, akkor elvonul, azt nem mondja, hogy nem ért hozzá.
Egy végtelenül ostoba ember, egyvalamihez ért, és azt hiszi, akkor már ő a világ közepe.
Ha pénzed van...Isten vagy,ha csak egyszerű gyármunkás,vagy tesco feltöltős,vagy bármilyen alkalmazott,akkor egy senki vagy!
Ezért ha azt akarod,hogy legyél valaki,valami az életben,,,hogy megjegyezzék a neved a halálod után is,akkor kapd össze magad barátom.
Egyenlőség??...hehehehe,,a legnagyobb baromság amit valaha is hallottam.
Elvi szinten: Nem egyenlő. Minden ember más tulajdonságokkal rendelkezik. A krumpli és a répa egyenlő? Az értékek megítélése mindig szubjektív és egy adott funkció szempontjából történik ... ha objektívan vizsgáljuk, akkor értelmetlenné válik a kérdés.
Gyakorlati szinten: Az egész világ a monetáris rendszerre épül. Annyit érsz amennyi pénzed van, vagy amennyi hasznot hajtasz másnak. Ezt a jogrendszer is igazolja. Ha több pénzed van, akkor jobb ügyvédet fogadhatsz, aki a képességei által nagyobb jogi mozgásteret biztosít számodra, mint amivel egy szegény ember rendelkezik. Szóval az emberek itt sem egyenlők.
Hardy Weinberg: Éreztem, hogy ebbe valaki "bele fog kötni" (bocsánat a kifejezésért, reggelente nem túl nagy még a szókincsem, nem sértésként számon. :) )
Igaz, ott nagyon rosszul fogalmaztam. Amit én próbáltam mondani az, hogy SZÜLETÉSKOR mindenki egyenlő, mert még semmit nem tettünk ami az "értékünket" emelné/csökkentené. Amit később írtam, azt jelenti, hogy az emberek a saját cselekedeteikkel befolyásolják az "értékük", pozitív vagy negatív irányba. Erre volt a példa a fogyatékosságokkal küszködő, és a testileg és lelkileg normális ember. Tudom, hogy a két hozzászólásom eléggé egymást üti, ez azért van, mert ha megkérdeznéd, nem tudnék egyértelmű választ adni arra, hogy van-e. Annyi biztos, én az egyenlőséget a lelki értékre vonatkoztatom, egy ember nem tehet arról, hogy néz ki (leszámítva, ha tegyük fel drogokat használt és ezzel elcsúfította az arcát), hova született, viszont azt ő maga döntheti el (igaz, nagy szerepet játszik a család és környezet ebben is, ahogy mindenben), hogy jobbra vagy balra megy. :)
Persze, ez csak az én elképzelésem, az, hogy ki hogy áll ehhez, felfogás kérdése. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!