Nagyon kövér emberek! Szeretnék megérteni valamit. Elmagyaráznátok? (többi lent)
28, Köszi szépen! Ilyen válaszokra gondoltam.
Örülök, hogy sikerült összeszedned magad!
További szép napot!
Azért szerintem hibáztatható a kereskedelem is.Mindenhol mennek a reklámokban a tudatalatti agybomlasztás(sajnos ez létező dolog,nemhiába tiltották meg a cigireklámokat).Aztán meg soha nem nézzük hogy mi az amit megeszünk.Ha reggel délben este tésztákat eszünk már akkor baj van.
Én nem tagadom paleo diétát csinálok az egy bizonyos szintig nagyon hatásos,de egy diéta is akkor jó ha mozgunk hozzá eleget.Nos ezek a diéták viszont sokkal többe kerül mintha megveszed a napi kiló kenyered,vagy kiló lisztet és csinálsz belőle valamit.Szóval ami a boltokban van 80% szemét!És észrevettem azt is hogy az ilyen tésztaféléknél néha éhesebb marad az ember(nem úgy mint mikor csak húst és zöldséget meg gyümölcsöt eszünk).Sokaknál ez alkat kérdése is,ott nagyon nehéz a fogyózás,így azért marad a beletörődés.Amúgy kis érdekesség info: Nők a szülés után általában teltebbek,és valaki úgy is marad ha olyan,valaki nem.Érdekes aki világ életében karcsú volt az terhesség után is az lesz,de akin már egy picit vastagabb ott jobban észre venni hogy marad valamennyi.
Ami a "véznaságot " illeti,erre is van rengeteg módszer,ugyanúgy mint a fogyásra.Itt is étrendet kell változtatni,vitaminokat szedni,és edzeni rá! Szóval a kövéredést nem érted,de a véznaságot leírod betegségként amin nem lehet segíteni,pedig ugyan az a helyzet mint a kövéreknél csak itt a másik irányba kell menni és más módszereket kell használni.
Amúgy vannak emberek akiknek kimondottan jobban áll hogy van is rajtuk valami(ne túlzásokra gondoljunk)
Akkor leírom én is a saját sztorimat, vagyis annak néhány pontját. Semmi önsajnáltatást nem akarok, igazából reálisan látom a helyzetemet így visszagondolva, sőt a legtöbb hasonló ember helyzetét.
Egyedüli gyerek vagyok, és ezért gyakorlatilag kis koromban a szüleim kényeztettek, két pofára zabáltam az édességet. Általános iskolás 2-3-as lehettem amikor elkezdtem hízni. Középiskolás koromban "tűnt fel" a kövérségem. Addig igazából a társaim nem is nagyon piszkáltak, csak egy tanárnő tett mindig rám kétértelmű megjegyzéseket.
Szóval középiskolás koromban láttam, hogy mindenkinek van barátnője, én is szerettem volna egy kapcsolatot, ezért elkezdtem fogyókúrázni (90-100 kiló lehettem, már nem nagyon emlékszem, csak arra, hogy kövér voltam).
Egy darabig jól is ment, csak mindig valami/valaki visszarántott. Egy-egy gúnyos megjegyzés, vagy elmentem a folyosón és kiröhögtek, hasonlók. Amikor ezek történtek, annyira elkeseredtem (annak ellenére, hogy fogyásban voltam), hogy hazaértem és felzabáltam a hűtőt.
Az sem segített, hogy édesanyám is hasonló beidegződésű, mint a gúnyolódok. Például egyik este el akartam menni a barátaimmal diszkóba. De előtte kajáltam valamit, anyám ezt észrevette, és a következőket mondta: "ilyen kövéren akarsz menni bulizni? A lányok nem fognak szóba állni veled, sőt ki fognak röhögni." És persze volt néhány hasonló dolog.
Ezzel természetesen pont az ellenkezőjét érte el, megalázott, így még jobban zabálni kezdtem.
Ez a dolog végigkísérte az egész főiskolát. Ha nem sikerült egy-egy vizsgám ettem. Ha vizsgaidőszak volt, folyamatosan ettem. Azután változott meg, miután munkahelyem lett. Összebarátkoztam a kollégákkal és hetente 2-3 alkalommal lejártunk focizni. De nem ilyen profi foci volt természetesen, hanem csak szórakozás. Akkor kezdtem el futni. 135 kiló voltam. Jelenleg 80 kiló vagyok. Aminek örülök, viszont a baj az, hogy nagyon oda kell figyelnem, mert szinte a levegővételtől hízom. Van egy kollégám, ő nagyon vékony. Bármit eszik, nem hízik semmit, ő mázlista alkat.
A ruhaméret változás nem nagyon tűnt fel, igazából betudtam annak a dolgot, hogy növök, ezért is kellenek nagyobb ruhák. Igazam is volt, mert nőttem, de nem magasságban, hanem szélességben.
Persze a fent leírtak láthatóan tele vannak azzal, hogy másokat hibáztattam/hibáztatok. De igazából a sorok között kéne olvasni. Tisztában vagyok vele, hogy a lustaságom, igénytelenségem is szerepet játszott az elhízásomban, de egy kövér embernek nagyon nem tesznek jót például a 14-es válaszoló által írt szűklátókörű megjegyzések sem. Mert ez úgy működik a világban mint bármi más, magyarul, hogy nem minden dolog fekete vagy fehér. Ha valaki nagyon elhízott az mögött komoly lelki okok is lehetnek, amiket a tapló, tudatlan emberek a megjegyzéseikkel még jobban mélyíthetnek.
33. Köszi! Szerintem ez így korrekt. Nyílván sok összetevős lehet ha valaki nagyon elhízik, és a szülői vonal jócskán benne szokott lenni. Nem feltétlen megjegyzéseken keresztül, inkább az étkezési szokások kialakításában. Ismerek 1-2 duci gyereket és azt látom nagyon rosszul étkeznek(péksütemények, cukros üdítő stb). Ezeket pedig a szüleik veszik meg nekik :(
Örülök, hogy sikerült normalizálni a súlyod és tök jó hogy jársz focizni. Én is szeretek. :)
32:
Én nem tenném felelőssé a kereskedelmet, a minőségről lehet vitatkozni, de gyümölcsöt, zöldséget ugyanúgy lehet kapni a boltokban, mint kenyeret. A kérdést meg eleve rosszul teszik fel a fogyókúrázók, az egész fogyókúra ipar arról szól, hogy mit egyenek, pedig lefogyni attól fogsz, amit nem eszel meg. A kenyérrel sincsen baj, csak mértékkel szabad enni.
Egyébként még egy fontos ok nem hangzott el, márpedig az, hogy az életkor előrehaladtával csökken a kalória igénye a szervezetnek, ami azt jelenti, hogy azonos étrenddel egy ember öregedve egyre kövérebb lesz, tehát ugyanakkora testtömeghez egyre kevesebbet kell enni (nem jelentős mértékben azért).
Amúgy nekem szüleim sajnos egyre jobban el vannak hízva, és én azt látom, hogy az ok a rossz szokások, egy részén változtatna, de nem megy, egy része meg a saját hülyesége, utóbbit sajnos rám is akarták erőltetni, én is kövér gyerek voltam (viszont elég magas, így annyira nem látszott mindig, meg egy ideig versenyszerűen sportoltam, ami visszavetette némileg), viszont 18 évesen, mikor egyetemre kezdtem járni, kikerülve szüleim zaba terrorja alól, változtatni tudtam.
# 35/35 rosszul látod mert a kenyérrel igen is baj van.És fogyasztó társadalmunk van,magyarul a kereskedelemnek az a célja hogy minél többet vásárolj és fogyassz el.Ez nem egy kitalált dolog,utána lehet nézni,ki lehet próbálni hogy még is mi az amitől egész nap csak éhezel vagy nem éhezel.Én ezzel nem azt írom hogy ők a fő hibások,hanem azt hogy ez is benne van a pakliban.Na meg a másik hogy zöldségeket gyümölcsöket is árulnak a boltban.De ha nincs pénzed,akkor nem hiszem hogy drága gyümölcsöket fogsz venni meg zöldségeket,hanem meg akkor jön a kenyér,krumpli(rengeteg olaj a sütéséhez).Szóval ha csak zöldséget és gyümölcsöt és húst veszel az sokkal többe van mint az átlag bevásárlás mint hinnéd( ki lehet próbálni)
Szóval az átlag kaja tészta+pékárú meg májkrémes :) És ezt szörpöznek,kávéznak stb(szinte minden tele van nyomva cukorral) Meg tudod valami oka van hogy egyre többen vannak a kövérek,szóval ez már nem egy kirívó esetről beszélgetünk hanem egy mindeni által ismert dologról,mert mindenkinek az ismerősi körében van túlsúlyos ember.A másik pedig a mozgáshiány.Ez is egy csomó minden miatt kialakulhat.Ma vannak helyek ahol eleve egy helyben vagy még is elfáradsz,meg az egész napodat elviszi,nos késő este meló után már senkinek nincs kedve elmenni futni.Ami meg a futást illeti,sok embernél gondot jelent az egyenlőtlen talaj,ha félre lépsz akkor bokádnak annyi,kimegy és akkor kényszerpihi(szóval nem mindenütt van lehetőség hogy jó helyen pl fusson az ember,Én mondjuk szívesen kijárnék a Margitszigetre,mert ott végig jó a gumi amin lehet nyomni ) :) Tudod Én örülnék neki ha lenne annyi szabadidőm meg pénzem hogy eljárjak sportolni akármit is(na meg ha van pénzed és időd rá akkor meg lehet hogy pont barátot nem találsz rá) Sok embernél könnyebben összejönnek a dolgok mint hinnéd,és könnyű ráfogni hogy biztos azért mert agyonzabálja magát az illető.Ez az egész problémából alakul ki ,igen többnyire az ember saját magát hibáztatja így is de sok minden van ami ehhez az állapothoz hozzá segíti az embereket.
Én az utóbbi fél évben híztam több, mint 20 kilót (64ről majdnem 90-re, brrr leírni is rossz). 12 éves korom óta jojózik a súlyom, hol anyukám fogyókúráztatott, hol én nem ettem magamtól, pedig egyáltalán nem voltak komoly problémák a súlyommal, mindig max 10 kiló plusz, ami le-föl ment rajtam az évek során. Így mindig voltak az olyan ruháim, amiket "normálisan" hordtam, és külön voltak a "kövér" ruhák, amiket akkor hordtam, ha feljött pár kg. Teljes étkezési zavar, és testképzavar az életem. Most úgy érzem, végre akkorára híztam, amekkorának mindig is láttam magam. Ami persze nem jó, de tanulságos megtapasztalni, belátni, hogy eddig hülye voltam. A "kövér" ruháimat most híztam ki, szóval megy a cicanadrág+hosszú, nagy póló kombó szerintem egész nyáron, na meg a melegítők... Új ruhákat nem szeretnék egyelőre venni, mert nem akarok így maradni, de tényleg rettenetesen nehéz kitörni az ördögi körből.
Úgy lehet elképzelni, mint bármi mást, ami függőséget okoz. Internet, játékok, szex, cigaretta, ital, vásárlás, kábítószer, filmek, sorozatok, stb. Ez a drog, ami megnyugtat, amibe menekülhetek. Ha rossz voltam büntetés ként zabálom tele magam, ha jó voltam jutalom ként. Nehéz ügy, de jó volt olvasni az előttem lévők közül, hogy azért ki lehet keveredni ebből.
21/L
37:
Nem, nincsen baj a kenyérrel, semmivel sincs baj (nyilván kivételt lehetne mondani), amíg mértékkel és arányosan fogyasztják. Nem a kenyérrel van a baj, hanem hogy a mozgásszegény életmód túlzott szénhidrát bevitellel párosul. Persze tudom, hogy nem fogok meggyőzni egy paleost (mondjuk ez még mindig az elmúlt 50 év legkevésbé ártalmas táplálkozási divathulláma)...
A zöldségek, gyümölcsök pedig nem mindig drágák, csak oda kell figyelni, hogy mit és mikor veszel meg, jó persze az olcsó kenyérhez képest drágább, csak ugye ennek semmi köze nincs a kereskedelemhez, hiszen a termelői ára is alacsonyabb a kenyérnek, és az alapanyagainak, mint a gyümölcsnek, szóval relatív mindig drágább lesz, más kérdés, hogy elég sokan vannak, akiknek cigire futja, gyümölcsre meg már nem...
A hús az drága, valóban. Itt viszont megint demagóg leszek, mert ugyanakkor furának látom, hogy mindenféle csodadiétákra költ egy csomó ember, de a táplálkozására meg nem hajlandó költeni. Nyilván ez nem minden emberre igaz. Azt is megjegyzem, hogy koncentrációs táborokban, hadifogoly táborokban nem voltak kövér emberek. Egy izmos alkathoz nyilván nagyon sok hús és más fehérje forrás kell, de egy sovány alkathoz nem feltétlenül, ha egy kövér ember a szokásos fehérje bevitelt folytatja tovább, miközben visszavesz a szénhidrát bevitelből, akkor mindenképpen fogyni fog, és ez nem pénz kérdése.
Na, amit a sportról írtál, abból gondolom, hogy nálad a táplálkozásnál is csak az aktuális divatról van szó, és nem pedig tudatosságról, mivel a sportról jó nagy baromságot írsz.
"Ma vannak helyek ahol eleve egy helyben vagy még is elfáradsz,meg az egész napodat elviszi,nos késő este meló után már senkinek nincs kedve elmenni futni."
A francokat, aki rendszeresen mozog, az pont a futással vagy más sporttal piheni ki a munkahelyi fáradalmakat, csak ehhez az kell, hogy szokássá váljon. Egyszerűen életmódot kell változtatni, és ha lehet, nem kényszerként megélni mindezt.
"Ami meg a futást illeti,sok embernél gondot jelent az egyenlőtlen talaj,ha félre lépsz akkor bokádnak annyi,kimegy és akkor kényszerpihi(szóval nem mindenütt van lehetőség hogy jó helyen pl fusson az ember,Én mondjuk szívesen kijárnék a Margitszigetre,mert ott végig jó a gumi amin lehet nyomni ) :)"
Én rendszeresen futok, és sok futó, tájfutó barátom van, és ezen jót röhögtem magamban. Még hogy az egyenlőtlen talaj... Igen, talán akinek gyenge a bokaszalagja, bár azon is lehet segíteni, van aki száras cipőben fut, de egyébként a legnagyobb gond pont nem az egyenletlen talaj, hanem az egyenletes és kemény talaj, mivel akkor minden egyes lépésnél ugyanúgy és ugyanott terheli az ízületeidet, aminek az eredménye szép futósérülés lehet. Az erdei ösvényeket, földutakat pont nem csak a puhább talaj miatt szeretjük az aszfalttal szemben (bár az is szerepet játszik), hanem mert egyenletlenebb. Nyilván a puha de egyenletes is jó, de a kemény és egyenletlen még mindig jobb, mint a kemény, de egyenletes. Mondjuk azért megjegyzem, hogy normális, de nem kimondottan drága futócipővel az aszfalton is lehet futni, csak jobb nem mindig csak ott, én például rendszeresen csinálom, hogy itthonról elindulok az erdő felé, és távtól függően felét-háromnegyedét már erdőben futom.
"Tudod Én örülnék neki ha lenne annyi szabadidőm meg pénzem hogy eljárjak sportolni akármit is(na meg ha van pénzed és időd rá akkor meg lehet hogy pont barátot nem találsz rá)"
Mert egy futócipő nyilván százezrekbe kerül, a futás időigényes, és egyedül nem lehet...
"Sok embernél könnyebben összejönnek a dolgok mint hinnéd,és könnyű ráfogni hogy biztos azért mert agyonzabálja magát az illető.Ez az egész problémából alakul ki ,igen többnyire az ember saját magát hibáztatja így is de sok minden van ami ehhez az állapothoz hozzá segíti az embereket."
Nyilván könnyebb külső körülményeket hibáztatni. Még egyszer mondom, elhízni csak attól a kajától lehet, amit megeszel, attól nem lehet, amit nem eszel meg. A családomban elég sok kövér ember van, és szó sincs arról, hogy a kenyeret, tésztát, cukros szarokat kellene lecserélni zöldség-gyümölcsre és húsra, mivel mindenből sokkal többet fogyasztanak, mint amennyire a szervezetüknek szüksége van, húsból és zöldségből, gyümölcsből is, nem csak magas szénhidrát tartalmú ételekből (de azokból is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!