Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért kötik a magasabbrendűség...

Miért kötik a magasabbrendűséget rasszokhoz?

Figyelt kérdés

Szerintem vannak magasabb és alacsonyabb szintű emberek,de ezek nem rasszokhoz köthető,hanem egyénenként változó.

Én nem gondolom azt,hogy aki alacsonyabb szintű azt ki kell irtani vagy ilyesmi.

Miért van ilyen nagy különbség ember és ember között.

Néha olyan egyszerű,buta emberekkel találkozom,hogy fura felfogni,hogy egy fajba tartozunk.

Az egy fajba tartozó állatok között is lehet ilyen nagy eltérés?Szerintem ez nagyon érdekes dolog.

Lehet,hogy az értelmesebb emberek egy új faj evolúciós lépcsőfokai?

2014. jún. 2. 07:37
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

A pszichológussal kapcsolatos példádra a válaszom, hogy igen, lehet, hogy "magasabb szinten" van.De nem a lexikális tudása miatt, hanem esetleg lelkileg, spirituálisan van magasabb szinten.Nem kötik le annyira a világi, anyagi dolgok.Már nem csak magára gondol, így jobbá válhat, lelkileg, szellemileg, emberileg, pontosabban fogalmazva:finomodhat jó irányban.

De lehet ugyan ilyen magas szinten akár egy analfabéta is, ha lelkileg már oda jutott.Attól, hogy valakinek nincsenek magas iskolái, még lehetnek jó meglátásai.

2014. jún. 2. 08:39
 12/15 A kérdező kommentje:

Igen,ez egy felsőbbrendű tulajdonság szerintem.

Nem kifejezetten a pszichológus iskolai eredményeit akartam felhozni példának,hanem csak a szakterületből fakadó intelligenciát.De egy alacsony iskolai végzettségű is rendelkezhet jó meglátásokkal.

Ezért is írtam az elején,hogy nem a vagyon,iskolai végzettség,jó fizikai adottságokra gondolok "felsőbb rendűség" alatt.

Vannak olyan dolgok,amik nem tanulhatóak.Egyszerűen egy adottság.Ami valakinek vagy van,vagy nincs.

2014. jún. 2. 08:43
 13/15 anonim ***** válasza:

Nincsenek magasabb, illetve alacsonyabb rendű emberek.

Olyan van, hogy valaki valamilyen téren jobb vagy rosszabb, vagy ha úgy tetszik, tehetségesebb vagy tehetségtelenebb valamiben. De még az is extrémen ritka, hogy valaki mindenben csak rossz, vagy csak jó legyen.

Tudod, lehet, hogy valaki matekból síkbuta, olvasni alig tud, de remek hangja van, és bárkit lefut 100-on. Most akkor ki szerinted az alsóbb- vagy felsőbbrendű? Ez a személy, vagy az, aki mindegyik téren átlagosan teljesít? Vagy az, aki matekból zseni, de egy szociális nulla, akinél ráadásul még egy reumás csiga is gyorsabb?

Persze, erre nyilván fogsz valamit válaszolni, mégpedig a három példabeli személy közül azt fogod "felsőbbrendűnek" titulálni, amelyik képesség számodra fontosabb. Csakhogy ez nincs így. Egyik képességet sem lehet a többi fölé emelni, mondván, hogy ettől felsőbbrendű valaki.

Emellett ezek nagyrészt a külső behatásoktól függő dolgok. Ha egy átlagos csecsemőt egy kulturált, tanulásorientált közegben nevelsz fel, nagyon nagy a valószínűsége, hogy művelt értelmiségi lesz belőle. De ha ugyanezen csecsemőt egy nyomortelepen helyezel el, örülhetsz, ha egy szakmunkást elsőre elvégez.

Hogy az állatok között is vannak-e ekkora eltérések? Még nagyobbak is! Nézd meg a kutyákat! Egy fajba tartoznak, mégis a csupasz zsebkutyától kezdve a jámbor pulin keresztül a harci kutyákig minden lehetséges változatuk előfordul.

Vagy ha a növényvilágot nézzük, vegyük a következő növényeket: karalábé, karfiol, fejes káposzta, brokkoli, bimbós kel. Mindegyikük ugyanabba a fajba tartozik, pedig külsőre ég és föld köztük a különbség.

Igen, egy faj egyes egyedei között akár extrém mértékű eltérések is lehetnek.

"Lehet,hogy az értelmesebb emberek egy új faj evolúciós lépcsőfokai?" Ilyen formában nem. Egyrészt mint mondtam, ezek javarészt szerzett, tovább nem örökíthető tulajdonságok, másrészt meg miért pont ez jelentene evolúciós előnyt, és miért nem más tulajdonságok?

Az eredeti kérdésedre a válasz: azért szeretnék sokan rasszhoz kötni a felsőbbrendűséget, mert ugye ki ne szeretne alanyi jogon feljebbvaló lenni? Ehhez pedig a legjobb táptalaj a külső megjelenésbeli különbségek alapján történő megkülönböztetés. "Érvnek" pedig simán megfelel a puszta történelmi szerencse is...

2014. jún. 2. 09:13
 14/15 anonim ***** válasza:
Tetszik ez a gondolat valamelyik nap hasonló vitába keveredtem egy barátommal.
2014. jún. 2. 22:33
 15/15 A kérdező kommentje:
Szerintem is érdekes kérdéskör:)
2014. jún. 4. 22:40
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!