A dadogós embereknek kevesebb az IQ-juk, mint a nem dadogósoknak?
135-138 körüli IQ teszteket szoktam produkálni egymástól független oldalakon, illetve könyvekben. Ha jól tudom 140-től lehetnék Mensa-tag (az emberek felső 2%-a IQ terén).
És szoktam dadogni.
Mondjuk szürke hétköznapi ember életét élem, és még nem találtam fel semmi jelentőset. :D
Akkor én kérek elnézést a kérdés miatt :)
Lehet azért teszek fel ilyen kérdéseket, mert az én IQ-m van átlag alatt. :D Vicces amúgy, még soha nem mertem megszámolni mennyi olyanom van nekem :D :D :D
Jó, az internetes IQ tesztekről had ne mondjak véleményt.. Érdemes az IQ tesztet pszichológusnál csinálni, az a legmegbízhatóbb..
Amúgy meg.. a dadogás inkább lelki okokra vezethető vissza (szorongás,félelem,feszültség, persze tartósan, és gyerekkorban), mintsem értelmi okokra.
Inkább lelki okai vannak, ahogy utolsó írta.
Pl. híres dadogó volt 6. György, 2. Erzsébet apja is. A király beszéde című filmet szerintem megnézhetnéd, ott a dadogás áll a középpontba, no meg a király beszéde.
A dadogás egy beszédhiba. Több formája van: kezdő szótag ismétlés, hangismétlés, ezek keveréke. A dadogásnak sokféle oka lehet. Ezek között az okok között szerepel a mentális visszamaradottság, a központi idegrendszer fejlődési/működési rendellenessége is. Ezeket azért mondom, mert én is így tanultam őket. Tehát nem személyesen ellenőriztem, de mivel tananyagként kaptam ezért valószínűleg tudományosan ellenőrzött tényekről van szó. Ezt figyelembe véve, a dadogó emberek mentális képességei statisztikailag az átlag alatt lehetnek (elsősorban azért, mert a mentális visszamaradottság a dadogás egyik oka).
De ez nem jelenti azt, hogy egy konkrét dadogó ember alacsonyabb intelligenciával rendelkezik. A dadogásnak lehet olyan oka is, aminek semmi köze az agy fejlettségéhez - például a beszédképző szervek rendellenessége. Ezért egy konkrét dadogó ember rendelkezhet átlagon fölüli intelligenciával is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!