Érdemes kedvesnek lenni a mai világban?
"Általában a kedvességemet kihasználják az emberek."
Össze vannak itt keveredve a fogalmak, vagy nem tudom. A kedvességgel nem igazán lehet visszaélni, vagy kihasználni. A visszaélés azt jelenti, a károdra, vagy ellened használják fel, amit tőled kaptak. A nagylelkűséggel, a bizalommal, a lovagiassággal, jóhiszeműséggel simán vissza lehet élni, de a kedvességgel hogyan?
"bunkók lesznek velem, vagy a totális ignorancia, ghosting"
Simán elhiszem, de a kihasználás azt jelenti, hogy mindez AZÉRT van, mert kedves voltál, és ha nem lettél volna, akkor el tudtad volna kerülni - belátható, hogy ez nem túl logikus.
Valójában akkor is bunkók lettek volna, csak az igazságérzeted nem fájna, mert mindenki azt kapta, amit érdemelt. Lehet, hogy jobban érzed magad utána, de ez csak az egód elégedettsége, hogy nem maradtál senkinek adósa.
"cicákat szeretnék, nem oroszlánokat."
Világos, de akkor cicaként kell viselkedned. Ha bunkó, rideg vagy, azzal nem fog kedvesség körül venni. Ha kedvességet akarsz magad körül, kedvesnek is kell lenned.
Nem csak te gondolkodsz ám így! Mi van, ha az a bunkó, pont azért bunkó, amiért te: megégette magát, és megfogadta, hogy nem lesz kedves. Aztán te jössz kedvesen, ő meg magában azt mondja: "na persze, a múltkor is hogy ráb.sztam". Mit ért el vele? Lerázott egy kedves embert. Ezt az utat szeretnéd te is követni?
Emlegették többször az erkölcsi fölényt, és van is benne igazság, de praktikusan nem ezért kell kedvesnek lenni, hanem mert kedves emberek a kedvességre gyűlnek. A bunkó meg MINDENKIT eltaszít, és bunkókat teremt.
Amit meg kell viszont tanulni, meghúzni bizonyos vonalakat. Ha valaki nem hajlandó a kedvességre kedvességgel reagálni, akkor tőle meg kell válni. Ehhez viszont nem szükséges lemenni a szintjére - erről szól az erkölcsi fölény.
"ha nekem támad egy agresszív vérpitbull, vagy egy bulldog, akkor ha kedvesen beszélek hozzá, tuti nem fog leállni"
Ez nem ide tartozik. Ha valaki agresszívan közelít hozzád, nyilván nem leszel kedves, mert akkor meg kell védened magad.
Helló, február másodika: ma jön ki, vagy tán már ki is jött a medve a barlangjából megjósolni, hogy vége a télnek vagy süt a Nap és visstabújik még aludni, akkor hosszú tél lesz.
Erről eszünkbe juthat az Idétlen időkig című film, amely bár amerikai, és mint ilyen, nem medvét, hanem mormotát néz, viszont érdemes tényleg megnézned vagy újranézned, kérdező, hiszen a főszereplő is elég durva karakter, kedvesnek nem mondható, bele is ragadt ugyanabba a napba, míg meg nem változott. Nagy filozófiai bölcsesség egy régi amerikai komédiában, de milyen tanulságos már: változatsd meg magad, és megváltozik a világ!
Jól írja előttem vki, hogy sok a fogalomzavarod, kérdező!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!